Vlees Recepten

Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek

Zodra ik een pan Belgisch stoofvlees op het vuur heb staan, dan zie je fietsers in de straat altijd even naar binnen gluren. Dit gerecht is net een sirene die eenzame zeelieden om de tuin leidt. Dit Belgische stoofvlees met bier en ontbijtkoek vult lege harten en magen met liefde en doet smaken naar meer.

Stoofvlees met bier en ontbijtkoek voor Kerst

Omdat er natuurlijk een lange stooftijd aan vooraf gaat, maak ik meestal een hele pan vol. Nu de kerst alweer voor de deur staat, kan ik je dit recept voor Belgische Stoofvlees met bier en ontbijtkoek ook aanbevelen om je familie en vrienden voor te zetten. Het is een klassieker, zelfs een tikkeltje zoet van smaak en een veelgevraagde favoriet binnen mijn eigen familie en vriendenkringen. Voor de liefhebbers: Check hier nog meer overheerlijke stoofvlees recepten.

Het Foodbloggers Kerstmenu 2015

Het ideale aan stoofvlees is dat je het zo eenvoudig kunt voorbereiden. Doe dit gerust in de ochtend (of zelfs de dag ervoor) en laat de pan lekker sudderen. Tijdens het kerstdiner hoef je het dan ook alleen nog even op te warmen. Zo hou je meer tijd over voor je vrienden en familie, tijdens het diner zelf.

En om het dit jaar helemaal makkelijk voor jullie te maken, sloeg ik de handen ineen met 4 andere foodbloggers! Samen met Foodie Friends Reny, Linda, Bo en Suzanne bedacht ik een compleet en afwisselend kerstmenu. Een zogeheten ‘ Foodbloggers Kerstmenu’ .  Voor jullie bedoeld ter inspiratie voor de aankomende kerstdagen. Of gewoon omdat je het lekker vind klinken! Het werd een compleet 5 gangen kerstmenu, waar je zeer zeker van gaat watertanden:


Het Foodbloggers Kerstmenu 2015:

***

Amuse – van Mind Your Feed

Zalmrilette op toast

***

Voorgerecht – van Lekker eten met Linda

Carpaccio van Courgette en biet met Parmezaanse kaas

***

Tussengerecht – van Beaufood

Coquilles met bietensabayon en tuinkers

***

Hoofdgerecht – van Betty’s Kitchen

Belgisch Stoofvlees met bier en ontbijtkoek (zie recept hieronder)

***

Nagerecht – van Puur Suzanne

Toetje met Stoofperen

***


Wat je er ook van gaat maken, of misschien zelfs het hele menu, succes is gegarandeerd! Dan rest mij jullie enkel nog het hart strelende recept voor mijn Belgisch Stoofvlees te geven. De ultieme combinatie van fluweelzacht vlees dat gewoon op je tong smelt, en dat met de perfecte zoet/zout combinatie. Maak er in ieder geval een zeer smakelijke kerst van!


Print

Recept: Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Recept voor Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek:

(Hoofdgerecht voor 3-4 personen)

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Belgische Keuken

Ingredients

Scale
  • 750800 gram magere runderlappen,
  • 30 gram roomboter,
  • snuf gemalen peper,
  • 2 sjalotten,
  • 3 kruidnagels,
  • 12 gedroogde laurierblaadjes,
  • 1 flinke theelepel mosterd,
  • 80 gram ontbijtkoek,
  • 250 ml Belgisch dubbel of trippel bier,
  • 250 ml rundervlees bouillon.

Extra:

  • keukenpapier,
  • grote braadpan.

Instructions

  1. Haal het vlees een kwartiertje van tevoren uit de koelkast. Dep het vlees aan beide kanten droog met een keukenpapiertje. Laat de roomboter smelten in de braadpan en bak hierin het vlees rondom aan op hoog vuur, gedurende 2-3 minuten. Halverwege even keren en breng op smaak met een snuf versgemalen peper. Doe dit eventueel in 2-3 etappes, als het vlees niet in een keer in de pan past.
  2. Draai het vuur naar laag en rangschik de runderlappen over de bodem van de pan en stapel ze eventueel op. Pel en snipper de sjalotten en voeg toe aan de braadpan. Voeg tevens de kruidnagel, laurierblaadjes en mosterd toe. Verkruimel vervolgens het ontbijtkoek over het vlees en giet hier het bier en bouillon overheen. Het vlees dien net onder de staan. Sluit de pan af met de deksel en laat het Belgische stoofvlees met bier en ontbijtkoek gedurende 3 uur op laag vuur doorsudderen, met de deksel op de pan. Tussentijds wel een paar keer doorroeren met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
  3. Serveer dit Belgische stoofvlees met gebakken aardappels/aardappelpuree en gestoomde groente zoals bimi of geroosterde spruitjes.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP! Dit Belgische stoofvlees met bier en ontbijtkoek is de volgende dag zelfs nog lekkerder. Laat na bereiding de pan, zonder deksel, volledig afkoelen. Dit kan gerust de hele avond, op het aanrecht. Voor het serveren de pan weer even zachtjes aan de kook brengen.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een heerlijk recept dat Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek, ik ga het deze week beslist maken

  • Respect dat je een stoofvlees gerechtje zo - om te smullen - op de foto hebt gekregen! Ziet er heerlijk uit :)

    Fijne dagen!

    Groetjes, Elize

  • Ik vind het een leuke combinatie van gerechten, ga proberen of ik ook zoiets zo netjes of tafel kan krijgen.
    Bedankt voor de handleiding door "koks-land"

  • Betina, kan dit ook in de slowcooker gemaakt worden? Moet voor een grote groep koken met kerst :) dus dit lijkt mij ideaal.

  • Wat een leuk idee om een kerstmenu samen met andere foodbloggers te maken, mocht je voor het einde van dit jaar nog een deelnemer nodig hebben, dan hou ik me aanbevolen!

  • Hoi! Bij mij blijft het super nat. Ik heb er net maar maizena en wat extra peperkoek bij gegooid in de hoop dat ik het nog kan redden. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    • Dat durf ik zo niet te zeggen Judy, want dan kan aan aan meerdere dingen gelegen hebben. Misschien stond je vuurtje wat minder warm als bij mij.
      Maar mijn advies, eigenlijk bij alles wat nog niet 'droog genoeg is gekookt', is simpelweg wat meer door te laten koken.

  • Hoi, heerlijk hoor! Alleen in je recept staat het vlees laten door koken. Maar bedoel je niet sudderen of stoven. Het moet toch langzaam gaar pruttelen? Grtjes Eva

  • Het smaakt en ruikt heerlijk alleen is mijn vlees erg droog. Wat heb ik dan waarschijnlijk verkeerd gedaan en hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?

    • Hi Marjoleine,

      dat is lastig inschatten, want ik ben er niet zelf bij geweest :-)
      Maar over het algemeen is vlees doorgaans sappiger als je deze aan het begin goed rondom dichtschroeid. Dan blijven alle sappen binnen beter behouden. En stoven doe je liever op latere temperatuur, maar lekker lang laten sudderen.
      Succes in ieder geval en ik hoop dat een tweede poging beter bevalt!

  • Hoi,kan ik aan dit gerecht ook champignons/kastanjes en paprika toevoegen ? Of gaat dat ten koste van de smaak ?

Recent Posts

Hartige Paasstol met tomaten en pesto

Wil je met Pasen eens iets anders op tafel zetten dan standaard 'zoet'? Maak dan…

8 uur ago

Verse groenten of uit diepvries of blik; wat is gezonder?

Verse groenten voelt vaak veel beter dan groenten uit de diepvries of een potje of…

1 dag ago

10x Hartige Paasrecepten met eieren

De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…

2 dagen ago

Pizza van Turks brood met geitenkaas en notenpesto

Vandaag heb ik een heerlijk vegetarisch gerecht, welk mij in gedachten al ontzettend lekker leek.…

3 dagen ago

20x Paasbrunch recepten

Volgende week staat Pasen alweer voor de deur en dat vieren we natuurlijk met een…

6 dagen ago

Ramen eieren (gemarineerd in sojasaus)

Wie houdt er niet van een heerlijke kom ramen? De Aziatische noedelsoep is een favoriet…

1 week ago