Je bent ze vast wel eens op (food)festivals tegengekomen: een zacht gestoomd broodje met varkensvlees! Deze zogehete boa buns met buikspek zijn een heel bekend streetfood gerecht in Azie en je maakt ze thuis ook heel makkelijk na!
Je kunt deze Aziatische gestoomde broodjes met vlees – ook wel ‘Gua Bao’ genoemd – maken met een stuk slowcooked buikspek. Het is een bekend gerecht uit de Chinese keuken, maar ook in Koreaanse keuken. Hier gaat alleen veel tijd in zitten, dus ik koos ervoor om het simpelweg met in dunne repen gesneden speklappen te maken. Door deze vooraf eerst zachtjes te stoven valt het vlees al bijna uit elkaar. Daarna gaat de zoete ‘sticky’ saus erbij en bak je het geheel in de koekenpan. De suiker karameliseert het spek en zorgt voor een geweldige smaaksensatie!
Wil je, net als ik, lekker wat pit toevoegen dan gebruik je in dit gerecht een pittige rode peper pasta. Deze kun je zelf maken in de vijzel, maar je kunt ook de bekende Koreaanse Gochujan kopen bij de toko. In de Nederlandse supermarkten vind je tevens de mediteraanse variant ‘harissa’ (merk: Souq) die je ook kunt gebruiken hiervoor. Serveer je slow cooked buikspek op die zachte gestoomde bao buns en top af met koriander en flinterdunne rode ui. Zo halen we die foodfestivals toch een beetje in huis deze zomer!
En.. wil jij nu ook je tanden zetten in deze Aziatische gestoomde broodjes met vlees? Dit recept is echt zo lekker, maar ik denk dat eigenlijk alles met buikspek gewoon ontzettend lekker is hoor! Zo kun je het bijvoorbeeld ook marineren en in de oven of barbecue bakken! Daarnaast maken wij ook regelmatig deze zoete speklapjes van de barbecue. Deze worden gemarineerd in o.a. ketjap manis en dat geeft ze ook een heerlijke zoete smaak zoals de bao buns met buikspek. Maar wist je dat je weer met de schouderkarbonades deze overheerlijke Mexicaanse Taco’s al pastor kunt maken? Check hier overigens nog veel meer recepten uit de Chinese keuken.
Heb je deze al in huis?
Je bent ze vast wel eens op (food)festivals tegengekomen: een zacht gestoomd broodje met varkensvlees! Deze zogehete boa buns met buikspek zijn een heel bekend streetfood gerecht in Azie en je maakt ze thuis ook heel makkelijk na! Serveer je slow cooked buikspek op die zachte gestoomde bao buns en top af met koriander en flinterdunne rode ui. Houd circa 2 – 3 bao buns per persoon aan. Vul eventueel aan met een spitskool salade of noedelsoep.
Voor de ‘sticky’ saus:
Extra:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Koreaanse bao buns met buikspek ook wel Gua Bao genoemd!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Dit lijkt mij heerlijk om te maken! Kan ik het recept ook met een slowcooker maken? Wat zal de bereiding dan zijn?
Hi Frederieke,
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar voeg sowieso de helft aan vloeistoffen toe.
Mijn advies is om de slowcooker op 'laag' te zetten voor 5 - 6 uur.
Laat je ons weten of het gelukt is?