Het najaar is natuurlijk het seizoen van de appels, dus hoog tijd voor een zoete versnapering met appel, voor bij de thee. Deze galette met appel is voorzien van frangipane en is de rood kleurende Red Love appel!

Zelf galette met appel maken

Galettes zijn een typisch Frans gebak van knapperig deeg. Ze zijn altijd rond van vorm en kunnen zowel zoet of hartig gemaakt worden. Deze appel galette lijkt qua vorm wel een beetje op een Franse Crêpe met appelvulling, maar het deeg is natuurlijk wat dikker en knapperiger van smaak. Zelf galette met appel maken is niet moeilijk, maar het is zeker genieten!

Taarten met frangipane

Omdat galettes best wel broos en een beetje droog kunnen zijn, kun je de bodem bestrijken met bijvoorbeeld frangipane. Dat lijkt een beetje op amandelspijs en taarten met frangipane worden net even wat zoeter, smaakvoller en lekkerder in bite. Het recept voor deze rode galette met appel is afkomstig van Thanh Berthou en maakte deze galette met appel en een hazelnoten frangipane. Voor de liefhebber heb ik nog een mooi taartrecept hier, namelijk de rabarber taart met frangipane!

Red Love Appels

Zoals je in de foto kunt zien, zijn de appels in deze appelgalette rood van kleur. Dit zijn namelijk de zogehete Red Love Appels. Van oorsprong komen ze uit Thurgau Zwitserland, maar worden op Nederlandse bodem geteeld. De Red Love appels zijn friszuur van smaak met een zacht kersenaroma. En deze appel doet het niet alleen goed in deze appel galette of tarte tatin hoor. Wat dacht je anders van bijvoorbeeld in een salade? Tussen al dat kleur springt de rode appel er regelrecht uit.

Print

Appelgalette met hazelnoten en Red Love

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Thanh Berthou
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 45 minutes
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale

Voor het galette deeg:

  • 100 gram bloem,
  • 50 gram gemalen hazelnoten,
  • snuf zeezout,
  • 2 eetlepels poedersuiker,
  • 80 gram KOUDE boter, in blokjes,
  • 34 eetlepels KOUD water.

Voor de hazelnoot frangipane:

  • 2 eetlepels vanillesuiker + extra
  • 2 eetlepels ongezouten boter, op kamertemperatuur,
  • 50 gram gemalen hazelnoten,
  • 1 eierdooier,
  • 12 eetlepels mascarpone,
  • snufje zout.

Voor de appelgalette vulling:

  • 3 RedLove appels,
  • 1 ei.

Instructions

  1. Voor de deeg: meng het bloem, de gemalen hazelnoten, zout en poedersuiker door elkaar. Voeg de koude boter toe en kneed met een keukenmixer (met deeghaken) op lage snelheid, totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg lepel voor lepel het koude water toe, maar stop zodra het deeg een bal begint te vormen (Misschien heb je ook niet al het water nodig.) Sla de bal plat, wikkel in folie en laat 30-60 minuten rusten in de koelkast.
  2. Ondertussen ga je de hazelnoot frangipane maken. Klop hiervoor de boter en suiker tot een licht en romig mengsel in de keukenmixer. Voeg dan de gemalen hazelnoten, eidooier, snufje zout en mascarpone toe. Mix nog even goed door elkaar.
  3. Haal het appelgalette deeg uit de koelkast en plaats tussen twee vellen bakpapier. Rol met een deegroller uit tot een ronde plak van ongeveer 30 cm doorsnede. Verwijder het bovenste vel bakpapier. Smeer de frangipane uit over het deeg, maar laat zo’n 3 cm van de rand vrij. Zet hierna het deeg terug in de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  4. Schil en halveer de Red Love appels en verwijder tevens het klokhuis. Snijd de appel helften in dunne plakken van 0.5 cm dikte. Verdeel de plakken appel over de frangipane en duw ze een klein beetje in het beslag. Je kunt de plakken dakpansgewijs neerleggen, maar je kunt ook letterlijk van 6 appelhelften een bloem maken (1 in het midden, 5 er omheen). Net wat jij wilt.
  5. Vouw de deegrand, zonder de frangipane of appel dus, over de appels heen en kneed de randjes een beetje dicht. Besmeer het deeg met een losgeklopt ei.
  6. Strooi wat extra kristalsuiker op de rand en bak de appel galette gedurende 50 minuten in de oven. Het deeg dient in ieder geval lichtbruin te zijn en de appels gaar.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago