Bijgerechten

Aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven

Hier gaat je hele huis lekker van ruiken: aardappels met tijm en rozemarijn, uit te oven. Mijn moeder maakte vroeger heel vaak aardappels uit de oven, dus ik voel me altijd helemaal thuis aan tafel met gebakken aardappels zoals deze.

Iedereen is dol op aardappels met tijm en rozemarijn

Zachte aardappels met een beetje krokant jasje.  En uiteraard rond kerst is dit het ideale bijgerecht om te serveren bij een kip uit de oven, of maakt het in de zomer bij een stuk gebraden vlees van de barbecue! Iedereen is echt dol op aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven! De truc is om de aardappels eerst even voor te koken, alvorens in de oven te bakken. Zo verkort je namelijk de garingstijd en kost het nog maar 20 minuten oventijd om deze aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven te maken, n plaats van het gebruikelijke uurtje. Dus doe er je voordeel mee.

Nog meer bijgerechten met aardappel

De gewone Hollandse aardappel is niet alleen erg lekker maar ook heel veelzijdig. Natuurlijk is dit recept voor aardappels met tijm en rozemarijn een klassieker, maar maak er bijvoorbeeld ook een van deze kleurrijke aardappel puree’s mee! Voor elke dag weer een andere :-). Ook erg lekker is een puntje van deze hartige aardappeltaart met wortel en kaas. Maar als de barbecue toch aan staat dan is deze gepofte aardappel met avocado ook een aanrader!


Print

Recept: Aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Iedereen is dol op gebakken aardappels! Deze aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven zijn het bijgerecht voor bij een gebakken kippetje of vlees van de grill. En je maakt ze heel eenvoudig zelf.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo vastkokende aardappels,
  • 1 grote ui,
  • 3 teentjes knoflook,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 23 takjes tijm,
  • 23 takjes rozemarijn,
  • peper en zout.

Extra:

  • Oven
  • Ovenschaal, ingevet.

Instructions

  1. Boen de aardappels schoon onder de koude kraan, snijd door de helft of in parten. Breng aan de kook in een pan met ruim kokend water en laat 12 minuten koken.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht. Vet een ovenschaal in met een beetje olie.
  3. Pel de ui, snijd doormidden en vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Ris de tijm en rozemarijn van de takjes en hak grof.
  4. Giet de aardappels af, en laat een beetje uitstomen. Doe de aardappels vervolgens in een grote diepe kom, en meng met alle overige ingrediënten. Hussel dit om met je handen, zodat alle aardappels bedekt zijn met olie en verdeel over de ovenschaal. Bak de aardappels vervolgens af gedurende 20 minuten, in de voorverwarmde oven.
  5. Serveer deze aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven direct. Ook erg lekker met een dotje homemade mayonaise!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze aardappels met tijm en rozemarijn uit de oven wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo Betina
    Het klopt: het huis gaat er heerlijk van ruiken!
    En het eten ervan is verrassend lekker; mijn gasten hebben ervan gesmuld.

    Ik heb nog wel even wat zout bij het koken van de aardappels gedaan, want ik was bang dat het anders flauw zou uitvallen.

    Complimenten voor het recept

    Groetjes Evert

  • Hallo,

    Even een vraag: ik wil graag met kerst de varkenshaas in pancette maken maar 9ok de aardappelen met tijm en rozenarijn. Dat past niet samen in mijn oven. Kan ik 1 recept eerder maken en alleen daarna weer even in de oven om op te warmen? Of kan ik ze boven elkaar zetten zodat het tegelijk past? Of moet ik gewoon wat anders maken?

    • Hi Dinie,

      Als het een hete lucht oven is, dan kan dit gewoon samen in een oven. De verdeling van de lucht zorg ervoor dat alles overal gelijkmatig warm wordt.
      Succes!

      • Bedankt voor je antwoord, ik denk dat ik het deze week een keer voor proef ga maken. Moet natuurlijk wel goed gaan als familie komt.

        Ik ben geen "superkok" maar heb er helemaal zin om dit te proberen. Ik zou nog wel willen vragen: Maakt het uit wat ik boven zet, de aardappeltjes of de varkenshaas?

        Groetjes,
        Dinie

        • Hi Dinie,

          je hoeft ook geen superkok te zijn hoor, maar de recepten zijn bedoeld om gewoon eens wat anders op tafel te zetten :-)

          kijk even hoever de varkenshaas uitsteekt, wellicht handiger om die bovenop te doen.

          Succes en eet smakelijk alvast!

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 53 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

2 dagen ago

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

3 dagen ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

4 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

5 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

6 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago