Spinazie is de laatste jaren steeds populairder geworden. De tijd dat deze groente vooral à la crème op tafel kwam is allang voorbij. We verwerken spinazie in allerlei gerechten, salades, sappen en smoothies. Geheel terecht wat ons betreft, want het is ontzettend gezond! Waarom regelmatig spinazie eten zo goed voor je is, lees je in dit artikel.
Vitamine C is van groot belang voor onze gezondheid. We weten allemaal wel dat het helpt om ons immuunsysteem sterk te houden. Daarnaast heeft het nog meer werkingen, bijvoorbeeld:
Spinazie bevat ontzettend veel antioxidanten. Regelmatig spinazie eten beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress. Hiermee wordt het schadelijke effect van vrije radicalen bedoeld. Omdat we door ons eetpatroon, onze levensstijl en onze leefomgeving vaak met grote hoeveelheden vrije radicalen te maken krijgen, is dit erg belangrijk. Oxidatieve stress vergroot namelijk je risico op allerlei aandoeningen, waaronder hart- en vaatziektes.
Spinazie bevat diverse belangrijke mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen hebben de volgende effecten op je lichaam:
Hart- en vaataandoeningen komen helaas veel voor. In Nederland zijn er zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten en iedere dag komen er ongeveer 750 mensen in het ziekenhuis terecht door hart- of vaatziektes.
Dat zijn geen fijne cijfers. Het goede nieuws is echter: met een gezond eet- en leefpatroon kan je jouw risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk verkleinen. Ook regelmatig spinazie eten helpt hierbij. Dit is deels te danken aan de mineralen die het bevat. Vooral kalium is hierbij belangrijk, omdat dit helpt om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk is namelijk een grote risicofactor als het om hart- en vaatziektes gaat.
Daarnaast helpt ook de grote hoeveelheid nitraat uit spinazie om je bloeddruk te reguleren.
Spinazie bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine staat vooral bekend om zijn rol bij onze bloedstolling. Daarnaast wordt er ook steeds meer bekend over de invloed van vitamine K op onze botten en tanden. Deze vitamine is namelijk een transportmiddel voor calcium.
Verder kan vitamine K helpen om aderverkalking tegen te gaan. Ook dit is een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziektes.
Als je wilt afslanken, kan je met een gerust hart spinazie eten. Deze groene blaadjes bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel waardevolle voedingsstoffen en vezels. De vezels helpen om jezelf langer vol te voelen. Door de juiste combinatie van verzadigend eten, kan je afvallen zonder honger.
Voor lekkere recepten met spinazie: Begin de dag goed door sochtend lekker hartig te ontbijten met een omelet met spinazie. Maak eens een vegetarische pastaschotel met spinazie en eieren. Tijdens de lunch kun je de standaard sla ook vervangen door een spinaziesalade met rode bieten of maak een broodje rosbief met spinazie. En zet in het weekend eens pompoenmuffins met spinazie op het menu!
Groeten, Charlotte (www.puurfiguur.nl)
Bronnen: Porrini M, Riso P, Oriani G, Eur J Nutr, 2002. Nathan S Bryan, Nutrition Research, 2015.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments