Weekend & wafels horen voor mij bij elkaar! Maar wist je dat zelf wafels maken helemaal niet moeilijk is? Ik heb een makkelijk basis recept voor wafels, die altijd heerlijk uitpakken

Verschillende soorten wafels?

Er zijn heel veel verschillende soorten wafels! Denk aan de Brusselse wafel, een standaard rechthoek bestrooid met poedersuiker. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de Luikse wafel, diemeer een rondje is en grote stukken suiker bevat. In Nederland hebben we weer hele dunne wafels, waar we bijvoorbeeld stroop tussen stoppen. Het hoorntje voor je bolletje ijs is eigenlijk ook een opgerolde wafel.

Variëren met wafel recepten

Naast deze klassiekers kun je nu heel veel verschillende recepten op het web vinden voor bijvoorbeeld ook hartige wafels en zelfs wafels met groente in het beslag. Ook kun je verschillende soorten meel uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije wafels van amandelmeel en boekweit Maar deze prachtige red velvet wafels met roomkaas topping zijn ook een aanrader! Voor diegenen die een low carb of keto lifestyle er op nahouden vind je zelfs het recept voor de immers populaire Chaffles wafels met kaas hier terug! Wist je dat je zelfs de melk en bakpoeder kunt vervangen in wafelrecepten door karnemelk? Varieer dus lekker met het zelf wafels maken. Ook leuk: ‘Croiffles’ wafels van croissantdeeg maken !

Makkelijk zelf wafels maken

Essentieel is natuurlijk een wafelijzer! Voor deze foto’s gebruikte ik een klein wafelijzer met hartjes vorm. Maar de echte pro gaat natuurlijk voor een XL wafelijzer met groot vermogen en kantelbaar systeem. Die laatste heeft nu maar even een vast plekje op het aanrecht gekregen. Want sinds een paar maanden is dochterlief ook helemaal weg van wafels. Dus ik het weekend kan ik nu snel en makkelijk zelf wafels maken! Hieronder deel ik in ieder geval mijn basisrecept voor wafels maken, maar check vooral ook een van deze variatie wafel recepten:


Heb je nog geen wafelijzer in huis?

Voor de beginner:

Voor de wafel koning:


Print

Zelf wafels maken recept basis

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit basis recept voor zelf wafels maken, zet je in een mum van tijd overheerlijke wafels op tafel! ideaal voor het ontbijt of een uitgebreide (weekend)brunch!

  • Prep Time: 5 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 46 stuks 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 200 ml (plantaardige) melk,
  • 2 eieren,
  • 80 gram gesmolten roomboter OF 5 eetlepels zonnebloemolie (net wat je in huis hebt)
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel *,
  • 3 eetlepels (vanille)suiker,
  • kwart theelepel kaneel,
  • halve theelepel bakingsoda.

(* Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Maak hem zelf door 180 gram bloem te mengen met 2 theelepels bakpoeder.)

Toppings: poedersuiker, bruine suiker, stroop, honing, vers fruit, pindakaas, chocopasta of zelfs hagelslag 🙂

Instructions

  1. Kluts de melk met de eieren door elkaar. Voeg de (beetje afgekoelde!) boter of olie toe en roer goed door.
  2. Meng in een separate kom het zelfrijzend bakmeel, vanille suiker, kaneel en bakingsoda door elkaar. Gebruik een garde om vervolgende de ‘droge’ ingredienten door de ‘natte’ mix te kloppen. Mag best even stevig kloppen doorkloppen hoor om alle klontjes te verwijderen.
  3. Verwarm je wafelijzer. Je kunt eventueel de wafelplaten inkwasten met een beetje extra zonnebloem olie. Maar dit hoeft niet perse.
  4. Schep 2 sauslepels wafelbeslag in het wafelijzer. Mocht je gebruik maken van een XL plaat met twee (rechthoekige) wafelijzers, dan is het dus 2 lepels per vorm. Bij mij zijn de wafels in ca. 1 minuut gaar, maar dit ligt ook aan de instellingen van je apparaat, hittestand en vermogen. Dus oordeel zelf.
  5. Zo zie je maar: zelf wafels maken is niet moeilijk. Serveer ze alleen wel lekker warm, dus direct uit het apparaat op je bord en beleggen met je favoriete toppings 🙂

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

PS. Mocht je een wafelijzer willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate links, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Heb de hartjeswafels gemaakt met het daarbij behorende recept. Alles volgens recept gedaan, helaas bleven de wafels plat als pannenkoeken. Zeer jammer

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago