Ontbijt Recepten

Zelf hazelnootpasta maken (Nutella)

Mijn dochter vroeg laatst wat er allemaal in Nutella zit en of je dit zelf kon maken. Ik zou mezelf niet zijn als ik niet meteen de keuken in spring om mijn kleine meid een lesje hierin te geven. Het resultaat is een verrukkelijke zelfgemaakte hazelnootpasta met chocolade, die eigenlijk wel gezond(er) broodbeleg genoemd mag worden.

Zelf notenpasta of noten boter maken

Ik denk dat iedereen wel fan is van Nutella! Van lekker smeren op brood, op pannenkoeken en meer. Waar ik zelf echter niet zo fan van ben is de hoeveelheid suiker en palmolie als ingrediënten. Dus bedacht ik een eigen homemade Nutella maar dan een stuk gezonder en met pure ingrediënten. Zelf hazelnootpasta maken is namelijk best gemakkelijk en je hebt zo zelf in de hand wat je hier in stopt. Hou jij hier ook wel van? Check dan ook zeker deze 5x Notenpasta recepten want je kunt dit broodbeleg heerlijk variëren qua smaakmakers toevoegen. Denk aan peper of witte chocolade. Maar ook verkruimelde Oreo Cookies en meer! Daarnaast maakt het voor dit recept niet uit of je blanke hazelnoten of noten met een velletje gebruikt. In het recept geef ik je namelijk uitleg hoe je de velletjes kunt verwijderen en dat is echt zoveel beter voor de smaak van je zelfgemaakte Nutella.

Recepten met je homemade Nutella maken

Krijg jij nu ook zin om zelf hazelnootpasta te gaan maken? Dit spul is verslavend lekker dus wellicht maak je meteen een potje of twee? Binnenkort deel ik ook een variant met witte chocolade met jullie. En dan rest je nu enkel nog een paar recepten die je met je homemade nutella kunt gaan maken! Wat dacht je van deze croissants muffins met Nutella? Dat is een verrukkelijk weekend ontbijtje kan ik je zeggen! Ook lekker: combineer Nutella met in of op je favoriete koffie! Maar je kunt de pasta uiteraard ook gebruiken in je favoriete cake en taart recepten. Of voor door je havermout ontbijttaartjes! Geniet er heerlijk van dus!

Ben je benieuwd naar de video voor het zelf maken van hazelnootpasta? Je kunt hem hier bekijken!


Print

Recept: Zelf hazelnootpasta maken (Nutella)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ga eens lekker zelf hazelnootpasta maken. Laat de Nutella voor lief want dit recept bevat geen geraffineerde suikers en palmolie. Maar wel lekker puur natuur en dus veeeel hazelnoten. Daarbij een goede portie chocolade en een snufje vanille. Wat wil je nog meer?!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 175 gram (blanke) hazelnoten*
  • 60 gram melk chocolade
  • 40 gram pure chocolade
  • 12 el melkpoeder (optioneel)
  • 1 el cacao poeder
  • ½ tl vanille extract

Extra:

  • foodprocessor
  • siliconen spatel
  • (schone theedoek)
  • steriele jampot met deksel of weckpot

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid hier de hazelnoten over uit. Bak de noten gedurende 10-12 minuten in de oven.
  2. Hebben jouw hazelnoten nog een * ‘bruin’ velletje? Stop ze dan direct uit de oven in de theedoek, vouw deze dicht en rol met je handen de velletjes los.
  3. Stop de blanke hazelnoten in de foodprocessor en maal gedurende 5 minuten fijn. Tussentijds duw je de notenpasta met de spatel naar beneden in de mixerkom.
  4. Ondertussen hak je de melkchocolade en de pure chocolade in stukken en smelt deze au bain marie, of in een steelpannetje op de laagste inductie stand, of simpelweg per 30 seconden in de magnetron.
  5. Voeg de gesmolten chocolade, melkpoeder, cacaopoeder en vanille toe aan de foodprocessor en mix het geheel nog een extra 5 minuten tot een zachte, vloeibare hazelnootpasta.
  6. Schep de Nutella in de pot en laat minstens 1 uur goed afkoelen voor je de deksel er op draait. Door het koelen zal de hazelnootpasta ook een beetje uitharden. Je kunt hem eigenlijk direct hierna gebruiken en smeren op brood etc. Maar na een nachtje, afgesloten, in de voorraadkast is hij de volgende ochtend pas echt klaar en echt smeerbaar geworden.

Enjoy! Groetjes, Betty

Notes

Mocht je de homemade nutella nog te zacht van textuur vinden? No worries, zet de hem dan een nachtje in de koelkast zodat de chocolade wat meer kan uitharden. Het zal nog steeds smeerbaar zijn maar gewoon echt iets steviger.  De pot in de koelkast bewaren kan en mag natuurlijk ook.

OOK LEKKER: maak dit recept ook eens met 100 gram witte chocolade in plaats van melk&pure chocolade voor een lichtbruine Nutella.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van hazelnootpasta ofwel gezondere ‘nutella’.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago