Ontbijt Recepten

Yoghurt pannenkoekjes met havermout (suikervrij)

Wist je dat je yoghurt ook een goede basis is voor pancakes maken? Deze yoghurt pannenkoekjes met havermout zijn niet alleen suikervrij, maar ook nog eens erg smakelijk!

Pancakes gemaakt met havermout en yoghurt

Havermout en ik zijn de laatste tijd onafscheidelijk! We zijn grote vriendjes geworden in een tijd dat ik even geen brood meer mocht eten, ivm buikklachten. En nu ben ik er zo aan gewend en vind ik het zo lekker, dat ik bijna dagelijks ontbijt met havermout. Naast havermoutpap en diverse ontbijt smoothies met havermout, is het nu tijd voor een andere favoriet: namelijk pancakes gemaakt met havermout. En deze overheerlijke yoghurt pannenkoekjes wil jij ook gaan proberen 🙂

Kokosyoghurt van Abbott Kinneys

Onlangs had ik het genoegen om kennis te maken met de kokos-yoghurt van Abbott Kinneys. Deze yoghurt is gemaakt van kokosnoot en is dus lacosevrij. Vernoemd naar de bekende Abbott Kinney Boulevard in Venice Beach (Los Angeles), waar de Nederlandse maakster van deze yoghurt voor het eerst kokosyoghurt proefde. Tja, die hippe en gezonde Amerikanen lopen nou eenmaal voorop met dit soort uitvindingen. Ik vind de Abbott Kinneys yoghurt wat zoeter proeven dan gewone yoghurt, maar bovenal erg smakelijk. En dit is dus meteen een leuk ingredient om deze yoghurt pannenkoekjes mee te maken.

De kokosyoghurt van Abbot Kinneys is verkrijgbaar in 3 afmetingen:  125 ml (€ 2.49), 250 ml (€ 3.49) en  500 ml (€ 4.99) en te koop bij diverse winkels in Amsterdam, Haarlem, Heemstede, Laren en Tilburg. Vanaf Maart 2015 vind je deze coconut crave ook bij EkoPlaza.

Check hier overigens nog veel meer lekkere pannenkoekjes recepten!


Print

Recept: Yoghurt pannenkoekjes met havermout

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3.6 from 5 reviews

Begin de dag met een stapeltje vers gebakken yoghurt pannenkoekjes met havermout! Suikervrij, glutenvrij maar bovenal heerlijk van smaak en structuur. Beleg je pancakes met stroop of vers fruit voor een heerlijk vullend ontbijt!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 9 stuks 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 80 gram havermout,
  • 2 eetlepels rozijnen,
  • 2 grote eieren (L),
  • 250 ml kokos-yoghurt (bijvoorbeeld Abbott Kinneys) *
  • snufje zout,
  • 1.5 theelepels bakpoeder,
  • 0.5 theelepel gemalen kaneel,
  • kokosolie, om in te bakken.
  • Voor erbij: honing/maple syrup/agave siroop en vers fruit, bijvoorbeeld frambozen.

Instructions

  1. Maal de havermout met de rozijnen fijn in de keukenmachine. Zo verkrijg je havermeel met een beetje zoet smaakje.
  2. Klop in een kom de eieren los met de yoghurt en een snufje zout. Voeg vervolgens het havermeel, bakpoeder en kaneel toe en spatel goed door tot een beslag. Laat 5-10 minuten rusten.
  3. Verhit ondertussen een grote koekenpan met een beetje kokosolie. Schep met een sauslepel 3 hoopjes beslag in de pan en laat minstens 1 minuut bakken. Er zullen zich belletjes gaan vormen, en dat is het teken om de yoghurt pannenkoekjes om te draaien.
  4. Laat de andere kan ook minstens 1 minuut bakken. Tussentijds kun je de pancakes warm houden in een voorverwarmde oven van 60 graden.
  5. Serveer de warme yoghurt pannenkoekjes aan tafel met vers fruit en druppel hier honing/stroop of siroop overheen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

* Tip: gebruik je gewone yoghurt? voeg dan 1 theelepel honing toe aan het beslag om een zoetere smaak te verkrijgen.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze yoghurt pannenkoekjes wilt gaan bakken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dit wordt dus morgen mijn ontbijt! Alleen dan met gewone yoghurt, want kokosyoghurt heb ik niet in huis. Zalig lijkt me :)

  • lekker ontbijt , ipv rozijnen heb ik grainbessen gebruikt en voor bakpoeder backingsoda met cocosmelk
    super geslaagd !
    De verhoudingen nog iets aan passen als je voor 1 persoon maakt !

    Jamie !!!!!

  • Kan je deze ook invriezen zodat je er meerdere kan makenals je bijvoorbeeld Sochtends niet zoveel tijd heb?

    • Oei, dat heb ik nog niet geprobeerd!
      Waag gerust een poging en laat het ons weten.
      Groetjes, Betty

    • Hi Bentje,
      je zou het gewoon eens moeten proberen. De reden dat we vaak olie/boter toevoegen aan een pan is om aanbakken/plakken te voorkomen.
      Afhankelijk hoe goed jouw anti-aanbak laag is heb je wellicht helemaal geen boter of olie benodigd.
      Maar dat ik kan ik vanaf hier niet beoordelen :-)

  • Hoi
    Ik heb het geprobeerd met magere yoghurt. De pannenkoeken worden niet stevig genoeg om ze om te draaien. Smaak is wel heerlijk!
    Gr Diana

    • Oh wat zonde, maar ik had wel zo'n vermoeden met magere yoghurt.
      Je kunt de volgende keer iets minder toevoegen, hopelijk gaat dat wat beter.
      Ben alleen bang dat ze dan iets droger uitvallen.

      Wel heel blij dat het toch nog lekker zijn :-)

  • Ik heb gewone yoghurt gebruikt ipv kokos en verder gewoon het tecept gevolgd. Maar mijn pannenkoeken stollen niet in de pan, waardoor het omdraaien niet te doen is. De onderkant was al veel te donker en de bovenkant nog vloeibaar..wat doe ik verkeerd?

    • Hi Marne,
      Onze ervaring is dat alternatieve en glutenvrije pannenkoeken soms niet zo stevig zijn, omdat je de binding van bloem mist. Maar ze stollen gelukkig altijd wel. En het effect met de verschillende yoghurt soorten kan ook steeds weer anders uitpakken. Je zou een volgende keer een extra ei kunnen toevoegen aan het beslag. Wellicht dat dat helpt?
      Ik hoor het graag. Groetjes, betty

  • Hallo allemaal, ik heb ze gemaakt met bio Skyr. Dat ging perfect. Pannekoek stolt prima en is zelfs luchtig! En heerlijk! Keer wat anders☺

  • Hallo Betty,
    Bij mij lukken ze prima . Ik zet het vuur niet te hoog en leg een deksel op de koekenpan , zodat de bovenkant ook wat warmte krijgt , net als bij een omelet.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago