Dit is een heerlijke makkelijke, doordeweekse maaltijd: Witlof uit de oven met ham, kaas en ei. En zelfs diegenen die geen liefhebber zijn van witlof, kunnen van dit gerecht toch vaak intens genieten want de smaken passen perfect bij elkaar!
Want wie van jullie ‘houdt’ er echt van witlof? En dan bedoel ik de pure, kale en gekookte (of gestoomde) witlof? Heel veel mensen vinden deze groente vaak te bitter en laten hem daarom vaak staan. En dat is echt zonde, want je kunt er bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor witlof uit de oven met ham, kaas en ei mee maken. Hij heeft namelijk een lekkere zoutige bite, in plaats van bitter. En geloof me, dit recept heeft heel wat mensen aan de witlof gekregen. Hij is gewoon zo lekker geworden!
Witlof leent zijn bittere nasmaak aan de harde kern. Ik snap dat veel mensen hier niet zo dol op zijn, maar snijd gerust een stukje van de onderkant af, en hol de kern uit met een aardappelschilmesje. Daarnaast kun je meerdere smaakmakers toevoegen om de bittere smaak te compenseren. Denk aan zoute ingredienten: zoals ham of kazen. Maar ook zoete smaakmakers, zoals suiker (karameliseren), honing of druiven en rozijnen. Het zijn juist die contrasterende smaken die goed te combineren zijn met witlof. Check bijvoorbeeld ook deze tortellini pasta met witlof en paddestoelen of maak een feestelijke witlof salade met peer en blauwe kaas. Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.
In het recept voor witlof uit de oven adviseer ik het wel, maar over het algemeen hoef je deze groente niet te koken: je kunt witlof namelijk ook gewoon rauw eten. Pluk bijvoorbeeld de blaadjes en spoel deze af onder de koude kraan. Gebruik deze in een salade, stamppot, door de pasta, of gebruik 1 blaadje als toastje voor bijvoorbeeld een plakje gorgonzola kaas. Heerlijk voor bij de borrel en ook nog eens glutenvrij en low carb en keto.
Witlof zit boordenvol vitamine C , voor een betere weerstand, en het zou zonde zijn om deze groente over te slaan omdat de smaak je niet aanstaat. Deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei is in ieder geval mijn favoriete witlofrecept. Tijdens het Atkins dieet (een paar jaar geleden) at ik het dan ook best vaak, omdat er geen bloem of iets dergelijks in gebruikt wordt. Het is dus ook een ideaal gerecht voor een ‘ balansdag’, en die heb ik de laatste tijd toch steeds vaker (iets met goede voornemens..) Enjoy! Check hier nog meer lekkere Low Carb gerechten. Deze witlofsalade met vijgen is een een mooi gerecht dat in dit rijtje low carb recepten zou passen!
Eet smakelijk! Groetjes Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze witlof uit de oven met ham, kaas en ei! Eet smakelijk alvast!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Misschien een tip :
om de bitterheid tegen te gaan, leerde ik van mijn moeder, om de witlof ( zonder zout )eerst even een paar minuten te koken , dan afgieten en afspoelen.
Daarna de witlof gewoon koken. Ik ben al 50 jr getrouwd en doe het nog steeds op deze manier.
Hartelijk dank voor de tip Ineke!
Het smaakt heerlijk de lof en ham en ei fijn recept
Wat fijn om te horen. Dank je wel!
Het is ook nog eens goed voor je inmumsteem. Zeer belangrijk voor de mens en niet te onderschatten. Maar vooral erg lekker.
Al een paar keer gekookt en ondertussen mijn favoriete witlof recept. Peuter van 2 smult er ook van.
Dat vind ik tof om te horen! Dat zelfs de allerkleinsten mee zitten te genieten :-)
Kan het ook zonder cream fraiche ?
Wat jij wilt! Alleen smaakt het mengsel dan ook gewoon echt naar ei en heeft het niet dezelfde smeuige substantie die je zou krijgen met creme fraiche of misschien zelfs met slagroom.
Het is echt zalig! De enige manier om mij witlof te laten eten is om het zo te bereiden. Thanx! :)
Super recept.
Dank je wel Arlette!
ik serveer er aardappelpuree met een beetje grove mosterd.
Ook heek lekker! :-)
Een top recept
Hi Wim, dank je wel voor je reactie en goed om te horen! :-)
Lijkt me heerlijk, dit weekend uitproberen.
Is dit recept koolhydraadarm?
Hi Astrid, jazeker.
Dit staat ook vermeld in de tekst. Eet smakelijk!