Gezondheid

Waarom iedere dag een appel eten gezond is

In het Engels zeggen ze “an apple a day keeps the doctor away” en daar zit zeker een kern van waarheid in. Appels bevatten namelijk allerlei stofjes die helpen om je lichaam gezond te houden. In dit artikel lees je wat deze heerlijke fruitsoort precies voor je gezondheid kan betekenen en waarom iedere dag een appel eten gezond is. 

Waarom iedere dag een appel eten gezond is


1: Appels zijn ware vezel bommetjes

Appels bevatten ontzettend veel vezels. Het meest bekende gezondheidsvoordeel van vezels is dat ze goed zijn voor je stoelgang, maar ze hebben ons nog veel meer te bieden. Bijvoorbeeld:

  • Vezels zijn voeding voor de goede bacteriën in je darmen, waardoor ze bijdragen aan een gezonde darmflora. Je darmflora is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem en de opname van voedingsstoffen.
  • Vezels helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • Vezels dragen bij aan een gezond gewicht. Hier lees je meer over bij punt 6.

2: Een gezond hart en vaatstelsel

Appels worden gelinkt aan een lager risico op hart- en vaatziektes. Hierbij spelen verschillende stoffen uit appels een rol, waaronder polyfenolen. Polyfenolen zijn een groep plantaardige antioxidanten. Er wordt gedacht dat ze kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen en een gezonde bloeddruk is van groot belang bij het voorkomen van hart- en vaatziektes.

De polyfenolen zijn het meest geconcentreerd in de schil van appels. Biologische appels met schil zijn daarom extra gezond. Niet-biologische appels kan je beter wel schillen vanwege de bestrijdingsmiddelen.


3: Kleiner risico op diabetes

Uit een groot onderzoek blijkt dat het eten van appels kan helpen om je risico op diabetes type 2 drastisch te verlagen. Iedere dag een appel eten kan je risico zelfs met 28% verkleinen.

Ook bij dit gezondheidsvoordeel spelen de polyfenolen waarschijnlijk een rol, omdat ze helpen om de cellen van je alvleesklier te beschermen. Je alvleesklier maakt onder andere insuline aan en heeft daarom een groot effect op het ontstaan van diabetes.


4: Bescherming tegen astma

Appels kunnen ook helpen om astma te voorkomen. Een groot onderzoek onder meer dan 68.000 vrouwen toonde aan dat degenen die het meeste appels aten, het laagste risico hadden op astma. Dit komt deels doordat de antioxidanten die ze bevatten helpen om je longen te beschermen tegen oxidatieve stress (de schade die vrije radicalen veroorzaken).

Daarnaast kan quercetine, een antioxidant die in appels te vinden is, ook helpen om je immuunsysteem te reguleren en ontstekingen te verminderen. Ook dit helpt om je kans op astma te verkleinen.


5: Sterkere en gezondere botten

Het eten van fruit wordt gelinkt aan een hogere botdichtheid, oftewel sterkere en gezondere botten. Onderzoekers denken dat ook dit weer te danken is aan de antioxidanten.

Daarnaast kan het eten van appels helpen om het calciumniveau in je lichaam op peil te houden. Dit bleek onder andere uit een onderzoek waarbij vrouwen een maaltijd kregen zonder appelproducten of met een appelproduct zoals hele appels, geschilde appels of appelsaus.


6: Appels zijn goed voor de lijn

Appels leveren je veel voedingsstoffen maar weinig calorieën. Hierdoor passen ze perfect in een gezond afslankdieet. Bovendien bevatten appels veel vezels. Deze vezels helpen om je eetlust te verminderen, waardoor het makkelijker wordt om minder calorieën binnen te krijgen.

Dit werd onder andere bevestigd tijdens een onderzoek waarbij vrouwen stukjes appel aten aan het begin van hun maaltijd. Deze vrouwen aten 200 calorieën minder dan de controlegroep die geen appel voor hun maaltijd aten.


Dus daarom is een appel eten gezond

Iedere dag een appel eten kan je zeker helpen om de dokter weg te houden 🙂 Het verkleint namelijk je risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast dragen appels bij aan gezonde darmen, sterke botten en het bestrijden van overgewicht. Dus daarom is ene appel eten gezond en gelukkig zijn appels ook lekker om mee te bakken of koken.

Begin de dag bijvoorbeeld met deze havermout met appel uit de oven? Of maak een appeltaart-havermoutpap. Voor bij de koffie maak je deze appel muffins of pak groots uit met een appel-notentaart of deze appel galette (binnenkort online). En voor het diner ga je voor een lekkere stamppot van aardappels en appels, ook wel Hete Bliksem genoemd! Eet smakelijk alvast!

Groeten, Charlotte (PuurFiguur.nl)


Sources: Koutsos A, Tuohy KM, Lovegrove JA, Nutrients, 2015. Dianne A Hyson, Adv Nutr, 2011. Julie E Flood-Obbagy, Barbara J Rolls, Appetite, 2009.

Photo’s by Yuriy Maksymiv and VGStockStudio

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago