Overige

Voorbereiden voor kerst

Staan jullie al in de startblokken voor het kerstdiner? Het is alom bekend dat deze vaak enorm veel stress met zich mee brengt, dus ik dacht: ik deel wat last minute tips met jullie om je voor te bereiden voor kerst!

Gegrilde steaks voor kerst

Onlangs vertelde ik jullie al dat ik een BK Bourgogne grillpan 26 cm heb gekregen! Deze ruime gietijzeren grillpan is ideaal voor het grillen van grote stukken vlees of groenten en dus ook ideaal voor het bereiden van je hoofdgerecht voor kerst! Speciaal voor de feestdagen ging ik aan de slag met het recept voor gegrilde steaks chimichurri! Deze maakte ik van mooie plakken ribeye en die chimichurri saus maak je er natuurlijk ook zelf bij. Maar uiteraard horen hier ook nog een aantal kerst bijgerechten bij en geef ik je nog meer tips om jezelf helemaal voor te bereiden op kerst en dit recept.

Wil jij ook deze BK Bourgogne Grillpan bestellen? In de Feestelijke decembermaand krijg je vaak tot 30% korting op de adviesprijs van de pannen in de webshop van BK. Een goede tip voor onder de boom!

Voorbereiden is key

In restaurants noemen ze de voorbereidingen in de keuken de ‘mise en place‘ en die is heel belangrijk voor een snel verloop en uitgifte in de keuken. Door bepaalde gerechten al (deels) vooraf te maken, hoef je deze tijdens het kerstdiner vaak alleen nog even op te warmen of af te bakken. Voorbereiding is gewoon key. Bij deze een aantal tips:

  • Begin een dag van tevoren – Het komt als laatste op tafel maar ik denk hier vaak het eerste aan. Veel kerstdesserts kun je al een dag van te voren bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een feestelijke taart of cheesecake bakken. Maar ook chocolademousse maken. Veel desserts dienen lange tijd af te koelen of op te stijven. Dus doe dit gerust een dag van tevoren en bewaar dus in de koelkast.
  • Duur van de bereidingstijd – ga voor je gerechten na welke de langste bereiding nodig heeft en begin daar als eerste mee. Zo kun je vlees bijvoorbeeld al een aantal uren (of soms een dag) laten marineren. Maar je kunt het ook vaak nog eens voorbakken. Zoals bijvoorbeeld de varkenshaas voordat hij in het spekjasje de oven in gaat. Of de ossenhaas voor Beef Wellington voorbakken, voordat je deze in bladerdeeg stop. Groot gebraad in de oven of barbecue? Zorg dat je op tijd begint en houd hierbij ook rekening met de ‘rusttijd’ van het vlees.

  • Snijd je rauwkost vast voor – ga je een voorgerecht, tussengerecht of bijgerecht met rauwkost of salade serveren? Pluk alvast je slasoorten, en blaadjes loof, was ze, laat uitlekken en stop in een hersluitbare zak in de koelkast. Snijd stevige groenten zoals broccoliroosjes, worteltjes, maar snijd ook fruit en kaas of noten alvast voor. Stop in een houdbaar bakje in de koelkast. Maak vast je dressing en stop in een afsluitbare beker in de koelkast. Dan is een mooie saladeschaal vaak in een paar minuten compleet opgemaakt. Deze salade met witlof of eigengemaakte huzarensalade is een aanrader voor de feestdagen!
  • Maak je bijgerechten vooraf – Maak je geroosterde groenten of aardappels uit de oven? Doe dit dan vooraf bereiden, zodat je deze op de avond zelf slechts een kwartiertje hoeft op te warmen. Neem een voorbeeld aan deze hasselback aardappels. 1 uur je oven aan hebben tijdens het kerstdiner of slechts 15 minuten opwarmen is een groot verschil. Stoofpeertjes op tafel? die kun je zelfs tot twee dagen van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.

Ik serveerde ook nog bimi (asperge broccoli) bij mijn gegrilde steaks chimichurri. Deze had ik vooraf net beetgaar gekookt en laten afkoelen. Toen s’avonds de aardappels een kwartiertje de oven in gingen om op te warmen, heb ik de laatste 5 minuten de bimi erbij gelegd om ook op te warmen

Stoofpeertjes
Chimichurry saus
Steaks grillen
Hasselback aardappels

Tafelsetting en tafeletiquette

Als je ook vooraf de kersttafel gaat dekken, dan heb ik een paar tips voor je.

  • Kleuren – Kies als eerste een mooie kleursetting en dan het liefst in de kleuren van je kerstdecoratie in huis natuurlijk. Zorg dat je servetten, onderborden, tafellopers en decoratie op tafel daar helemaal op aangepast zijn. Met kerst staat een guirlande van kersttakken bijvoorbeeld heel feestelijk in het midden en is gelukkig ook laag. Plaats liever geen hoge bloemstukken, of hoge dikke kaarsen op houders want de gasten moeten elkaar nog wel aan kunnen kijken.
  • Onderbord of Placemat – Om je tafel feestelijk aan te kleden is het mooi om voor iedere gast een onderbord te plaatsen. Deze geeft een mooie focus op het bord dat er bovenop komt te staan en voegt vaak ook nog kleur toe aan de tafel. En het is ook een mooie plek om vooraf bijvoorbeeld de servet, naambordje of zelfs een kaartje met kerstmenu op te zetten. Een rond onderbord hoort bij rond servies en een rechthoekige placemat gebruik je voor langwerpige of vierkante borden.
  • Bestek – De vorken ligt links van je bord en je messen EN lepels liggen rechts van je bord. Alleen bestek voor de dessertgang ligt boven je bord. Je pakt het bestek van buiten naar binnen, je werkt gedurende het diner dus steeds meer naar je bord toe.
  • Glazen – deze staan rechts, boven je bestek. Elke wijn schenk je in een eigen wijnglas. En voor elke gast staat er ook een waterglas. De glazen kun je diagonaal plaatsen zodat ze een beetje je bord omsluiten. Officieel hoort het waterglas helemaal boven\links van alle glazen. Maar als je een klein waterglaasje hebt (zoals ik) wordt deze ook vaak rechts gezet om het inschenken te vergemakkelijken. (Langste glas achteraan dus)
  • Brood – Serveer je voorafgaande of tijdens het diner ook brood? Geef elke gast dan een eigen klein broodbordje (bijv. rond gebaksbordje) en plaats deze links, boven het bestek. Zo hou je de kruimels ook op een plek.
  • Gedrag – wellicht een beetje overbodig maar: aan tafel zit je netjes rechtop, je eet met je mond dicht en praat natuurlijk al helemaal niet met volle mond. Gebruik een servet om je mond te deppen en ontdoen van kruimels, maar snuit er niet je neus in. Van tafel gaan tijdens het eten is not done. Tussen de gangen door – denk als de borden net opgehaald worden en de nieuwe gang nog op tafel moet komen – is er eventueel gelegenheid om naar het toilet te gaan.
  • Tot slot: kom je als gast naar een diner, neem dan een presentje voor de host mee. Denk aan een bosje bloemen of een mooie fles wijn. Vraag ook altijd of je ergens mee kunt helpen in de keuken of aan tafel. Wees lief voor elkaar en geniet van een mooi kerstdiner.

Bedankt voor je aandacht en ik hoop natuurlijk dat jij dit jaar ook de gegrilde steaks chimichurry op het menu gaat zetten! Mocht je nog aanvullende vragen hebben ter voorbereiding van kerst dan mag je altijd een comment achterlaten of een mailtje sturen. Vergeet ook niet gebruik te maken van de Decembermaand korting als je ‘mijn’ BK Bourgogne Grillpan wenst te bestellen. Tip: Hier op de website van Vanessa vind je nog zo’n heerlijk recept en mooie kortingscode voor de BK Q-linair Master pannensets!

Groetjes, Betty


BEWAAR DIT ARTIKEL OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat voor de feestdagen!

Dit artikel betreft een samenwerking met BK Cookware. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago