Vis Recepten

Tiradito met zalm – uit Mi Casa Peru

Als er een kookboek is waar ik al een tijdje naar uit keek, dan is het wel Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero. Peruaanse gerechten – en drankjes – zijn namelijk aan een ware opmars bezig! Peru is immers het land van de ceviches en ik wil je dan ook heel graag kennis laten maken met deze Tiradito met zalm en passievruchten!

Wat is Leche de tigre?

Ceviche is een wereldberoemd Peruaans gerecht. Het maakt zelfs onderdeel uit van het Nationaal erfgoed van het land. Dit gerecht waarbij vis, vaak zeebaars, ‘gegaard’ wordt in citrusfruit is verrukkelijk als lunch of zomers diner. Het is voor mij alweer een paar jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met de Peruaanse keuken, maar een van de smaakmakers die mij is bijgebleven is de ‘Leche de Tigre’ beter vertaald naar ‘tijgermelk’. Dat is dus die verrukkelijke marinade waar je de vis in gaart. Deze bestaat veelal uit het sap van limoenen (of andere vruchten met een hoog vitamine C gehalte), koriander en aji amarillo (gele pepers uit Peru). Dit mengsel maakt je ‘tijgersterk’ want de ingrediënten zijn goed voor het versterken van je immunsysteem, werken libido verhogend en zijn zelfs een uitstekend middel tegen een kater… Inmiddels zijn er heel veel verschillende variaties voor leche de tigre maken evenals dat je ceviche met heel veel verschillende soorten vis of zeevruchten kunt bereiden.

Verschillen tussen ceviche & tiradito

Peru kent echter ook een inmenging van Japanse immigranten en zo ontstond ook de Peruaanse – Japanse fusionkeuken genaamd ‘Nikkei keuken‘. Dit bracht prachtige en vernieuwende recepten voort zoals deze tiradito met zalm. Op het eerste gezicht lijkt het op het klassieke Peruaanse gerecht ceviche, maar er zijn echter wel wat duidelijke verschillen. Ten eerste gaar je bij ceviche de vis in leche de tigre en vindt er echt een scheikundig proces plaats. Maar bij de tiradito wordt de marinade pas op het laatst toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen. Ten tweede wordt bij ceviche de vis in blokjes gesneden en bij tiradito in dunne plakjes (sashimi). Tot slot wordt ceviche traditioneel wordt geserveerd met dunne reepjes (rode) ui (julienne), maar bij een tiradito dient de ui in zeer fijne blokjes (brunoise) gesneden te worden voor een meer verfijnde smaakbeleving.

Peruaans Kookboek Mi Casa Peru

Bovenstaande kennis heb ik vooral opgedaan uit het kookboek Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero. Deze Nederlands-Peruaanse dame is een ware ambassadeur voor het land Peru! In haar kookboek en workshops neemt ze je mee op reis door de geschiedenis van Peru en de klassieke gerechten die tot het Nationaal erfgoed behoren. Maar ook de Nikkei (Peruaans – Japanse) en Chafu (Peruaans – Chinese) keukens en de geweldige gerechten die hier uit voortkwamen. Het is natuurlijk niet voor niets dat een aantal restaurants in hoofdstad Lima bekroond zijn tot de besten van de wereld want de gerechten zijn stuk voor stuk de ultieme smaakbeleving. Uiteraard komen er ook nog de nodige porties streetfood en verrukkelijke cocktails aan bod in het boek. Dus als je vakantieplannen deze zomer niet door gaan, dan kun je in ieder geval ervaren en proeven hoe een vakantie naar Peru er uit zal komen te zien. Dit is echt een onwijs leuk boek voor iedereen die meer wil leren over de Peruaanse keuken. En kijk maar eens om je heen in (nieuwe) restaurants: de ceviche en tiradito zijn ook in ons land aan een ware opmars bezig!


Heb jij deze al in huis?

Peruaanse Tiradito met zalm maken

Dus speciaal voor de liefhebbers van vis deel ik hieronder het heerlijke recept voor tiradito met zalm uit het kookboek Mi Casa Peru! Zorg voor een lekker stuk verse zalm die je mooi in dunne plakjes snijd (sashimi). Deze breng je op smaak met een verrukkelijke Leche de Tigre gemaakt van passievruchten, koriander, aji amarillo (gele pepers uit peru) en pisco! Eerlijk is eerlijk, voor de Peruaanse gerechten heb je best wel wat exotische ingrediënten benodigd, maar als je eenmaal de recepten gemaakt hebt zullen de smaak explosies in je mond dit meer dan waard zijn geweest! Ik moet inmiddels weer even een bestelling plaatsen voor de gele peper pasta en een doos limoenen, want deze zomer zal ik nog veel meer gaan genieten van ceviche en tiradito! Ben jij al bekend met die heerlijke Peruaanse keuken?


Print

Recept: Tiradito met zalm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ceviche is een wereldberoemd Peruaans gerecht waarbij vis, ‘gegaard’ wordt in citrusfruit is verrukkelijk als lunch of zomers diner. Door de invloed van Japanse immigranten ontstond de Nikkei keuken en werd de Tiradito geboren! Dit zomerse recept voor tiradito met zalm wordt enkel op smaak gebracht met een tijgermelk van passievruchten an aji amarillo (Peruaanse gele peper) en dient dus puur om de smaak te versterken, niet te garen.

Ingredients

Scale

Voor de Tiradito:

  • 1 kleine zoete aardappel
  • zonnebloemolie
  • 400 gr zalm
  • 4 snoep komkommers, in dunne plakjes
  • ½ rode ui, zeer fijn gesnipperd
  • (zwarte) sesamzaadjes

Voor de Leche de Tigre (tijgermelk):

  • 4 passievruchten
  • 4 el aji amarillopasta
  • 4 el mirin (of droge sherry)
  • 4 el rijstazijn
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 4 el pisco

Extra:

  • hoge kan
  • staafmixer
  • fijne (thee)zeef
  • fijne rasp
  • koekenpan
  • fijne theezeef

Instructions

  1. Als eerste ga je de tijgermelk maken. Snijd de passievruchten doormidden en lepel deze uit. Mix in een kan de aji amarillopasta, met de passievruchtenpulp, mirin en rijstazijn door elkaar met behulp van een staafmixer. Druppel hier vervolgens de olijfolie bij en maak een gladde saus.
  2. Gebruik een fijne zeef om de tijgermelk doorheen te drukken en vang de saus op. Gebruik daarbij de bolle kant van een lepel om de pulp goed uit te drukken. Meng tot slot de pisco door de saus en flambeer de tijgermelk kort. Zet apart.
  3. Schil de zoete aardappel en rasp deze tot fijne sliertjes. Verhit een laagje zonnebloem olie in een koekenpan en frituur de sliertjes gedurende 2 minuten. Verspreid daarna over keukenpapier en laat uitlekken. Eenmaal afgekoeld heb je een soort krokante chipssliertjes.
  4. Snijd de zalm in zeer dunne plakken (sashimi) en rangschik deze als carpaccio over een serveerbord. Schenk hier vervolgens de tijgermelk over heen.
  5. Garneer de tiradito met zalm en passievruchten daarna met de komkommer, rode ui, zoete aardappel sliertjes en top af met het sesamzaad. Serveer direct!

Eet smakelijk! 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze Peruaanse tiradito met zalm!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

13 uur ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

6 dagen ago

Homemade Kippensoep

Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat…

7 dagen ago

Vegan Lemon Cake Balls

Bij de zonnige gele citroen moet ik altijd aan de zomer denken! Niet alleen door…

1 week ago