Kookboeken

Citroen Tartelettes – uit The Lemon Kitchen Kookboek

De vrolijke gele citroen is een echte alleskunner in de keuken en hij krijgt nu eindelijk zijn eigen spotlight in het nieuwe THE LEMON KITCHEN KOOKBOEK! Het is een echte ode aan de citroen, maar tevens een boek dat niet mag ontbreken op je koffietafel Lees hieronder de review en je maakt zelfs kans op een gesigneerd exemplaar van dit boek! (WINACTIE REEDS AFGELOPEN)

Citroen als frisse smaakmaker

Mijn foodie friend en office collega Jadis Schreuder heeft mij reeds lange tijd aangestoken met het citroen virus! Op haar website TheLemonKitchen.nl vind je talloze recepten met citroen als frisse smaakmaker (ook reeds een paar vind je terug op onze eigen site!) en dankzij haar gebruik ik nu ook elke dag citroenen. Wel de biologische citroen want voor de ultieme smaakbeleving moet je niet settelen voor minder. In haar boek THE LEMON KITCHEN kookboek weet Jadis duidelijk waar ze het over heeft, want naast een studie Food Innovation aan de HAS Hogeschool heeft ze ook meegedraaid in Michelinster restaurants en redactie van bekende foodmagazines. Dus je begrijp waarom smaak zo ontzettend belangrijk voor haar is. En daar kunnen wij alleen maar van leren!

Over The Lemon Kitchen Kookboek

Ik ken Jadis al langere tijd als (food)fotograaf, maar kan je eerlijk zeggen dat de foto’s in dit kookboek nog mooier zijn dan ik dan de hoge verwachtingen die ik had! Maar de dame is zelfs de tekenpen in gekropen om het boek zelf te voorzien van prachtige illustraties, wat het geheel mooi samen brengt tot het frisse uiterlijk dat de The Lemon Kitchen altijd uitstraalt. Dit is dan ook een prachtig boek om ‘gewoon’ op je koffietafel te hebben liggen. Zoals haar trouwe volgers reeds gewend zijn vind je ook tal van vegetarische recepten in het boek terug, maar wordt er ook fantastisch met het seizoen meegekookt en daar hou ik van. Ook erg leuk is de #LimoncelloChallenge die van start is gegaan!

Hieronder mag ik dan ook alvast het recept voor de citroen tartelettes uit het THE LEMON KITCHEN kookboek met jullie delen. Maar naast deze overheerlijke recepten is het dus ook een bijzonder informatief boek geworden. Na het lezen wordt iedereen echt wel een beetje verliefd op die gele rakker en wil het liefst een reisje naar Sicilië boeken! Tja en als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan kun jij ook niet meer zonder het toevoegen van een beetje citroen aan jouw dag. Ps. Check ook dit recept voor een Mosselpannetje met pepertjes en citroen uit het The Lemon Kitchen Kookboek! En naast deze tartelette’s kan ik je dit recept voor Tarte au Citron ook zeer aanraden!



WIN: Een gesigneerd exemplaar van The Lemon Kitchen kookboek (REEDS AFGELOPEN)

Naast onderstaand recept voor citroen tartelettes maak je nog veel meer lekkers klaar met het The Lemon Kitchen Kookboek! Maar hoe doe je mee met de winactie?

Laat een reactie achter onder deze pagina en vertel ons jouw ultieme tip met citroen of deel je meest lekkere gerecht met citroen. Vul svp een geldig emailadres in anders kan ik geen contact met je opnemen!

  • INSTAGRAM: Volg @Bettyskitchennl EN @thelemonkitchennl en like het bericht over deze winactie. Tag in de comments alle citroenlovers die jij kent en die ook wel een gokje zouden willen wagen!
  • FACEBOOK: Volg @Bettyskitchen EN @thelemonkitchen.nl en like het bericht over deze winactie. Tag in de comments alle citroenlovers die jij kent en die ook wel een gokje zouden willen wagen!
  • Meedoen kan tot en met Zondag 17 mei 2020 en de winnaar ontvangt persoonlijk bericht.
  • Let op! Het boek wordt enkel verstuurd naar een afleveradres in Nederland.

Groetjes, Betty


Print

Recept: Citroen Tartelettes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.9 from 8 reviews

Citroen tartelettes zijn perfecte, decadente taartjes met een romige citroencreme! Ze zien er heerlijk zomers uit en zijn heel lekker om bij thee te serveren. De bodem bestaat uit een zanddeeg korst en de vulling heeft wat weg van lemon curd maken. Ga jij ze uit proberen?

  • Author: The Lemon Kitchen kookboek
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten + rusttijd
  • Yield: 68 stuks 1x
  • Category: taart
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor de zanddeeg bodem:

  • 120 gram bloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • zeste van 1 biologische citroen
  • ½ theelepel zout
  • 1 biologische citroen
  • 75 g koude roomboter
  • 1 biologisch ei (medium)

Voor de citroencrème:

  • 3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap á 120 ml)
  • 120 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Extra benodigdheden:

  • handrasp
  • handpers
  • garde
  • zeef
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • keramische bakbonen om blind mee te bakken
  • 68 tartelettevormpjes of 1 taartvorm van ca. 20-22 cm
  • keukenmixer.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (165 hete lucht). Vet de tartelette vormpjes of taartvorm in met een beetje extra boter en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Keer de vorm(pjes) om en tik het overtollige bloem er uit.
  2. Voor de deegbodem: meng in een kom de bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroen zeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand snel door elkaar. Je kunt ook eventueel een keukenmixer met deeghaak hiervoor gebruiken.
  3. Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het deeg te nat
    zijn geworden, voeg dan wat extra bloem toe. Vorm vervolgens van het deeg een bal. Pak deze in plasticfolie in en leg een uur in de koelkast om te rusten en te koelen.
  4. Bestrooi een werkblad met wat bloem en druk hierop de deegbal een beetje plat. Rol vervolgens uit tot een deeglap van ongeveer 3 mm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm(en). Leg een stuk bakpapier in de vorm(en) en  leg bakbonen op het bakpapier. Zet de citroen tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en daarna nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.
  5. Ondertussen maak je de citroencrème. Schil twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd tevens dit sap apart.
  6. Voeg de suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen in een steelpannetje en breng dit rustig aan
    de kook tot het dikker wordt. Stop de roomboter in een mixerkom en schenk het warme mengsel hier overheen. Mix dit 2 minuten lang met een garde zodat je een lichte crème krijgt. Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze citroen tartelettes thuis wilt gaan maken!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ja, zou toch geweldig zijn!! Ik zie zoveel lekkers voorbij komen! Dit kookboek is een echte 'must have'! Ik waag dus graag een kansje!!

    • Dit is het ultimatum om compleet gelukkig te worden!
      Ik maak graag iets met citroen ! Als ik de vrucht aan het raspen ben waan ik me op vakantie!

  • Oeh! Alles met citroen is lekker...maar homemade lemoncurd is toch wel favoriet :-)

  • Ben dol op de frisse smaak van citroen en dit gaat dan ook in de cakes die ik bak. Bijkomend voordeel is dat de hele citroen gebruikt wordt. De schil gaat geraspt in het cakemeel en het sap gebruik ik voor citroen limonade. Allebei lekker 😋

  • Ik kan gewoonweg simpel genieten van citroen in mijn water, al of niet gecombineerd met bijv citroenmelisse of munt.
    Echt gerechten met citroen in de hoofdrol heb ik nog niet, dus kan ik wel wat inspiratie gebruiken en wordt ik net zo enthousiast als jullie allemaal.

  • When life gives you lemons... dan maak je niet alleen limonade maar kan je deze vrucht echt óveral in en voor gebruiken, daar ben ik wel achter. Ik heb onlangs voor het eerst ingelegde citroen gegeten bij een visgerecht. Wat was dát lekker zeg en je kan 'm met schil en al opeten! Ben erg benieuwd (en enthousiast) naar dit kookboek!!

  • Wat een mooi boek, doe graag mee! Mijn tip om altijd citroensap op voorraad te hebben voor een recept: een aantal citroenen uitpersen en het sap in een ijsblokjesvorm invriezen. De blokjes dan in een afgesloten bakje bewaren. Ook handig als je maar sap een halve citroen nodig hebt. Rest invriezen voor de volgende keer.

  • Eerlijk is eerlijk, ik heb hem al drie keer opgezocht bij bol.com en hij staat op mn lijstje hoor! Maar ik ben pas in december jarig dus dat duurt veeeeeeeeel te lang! Én dit is het seizoen van de citroen dus stiekem wil ik hem gewoon nu al!

    Mijn favo recept is niet zoet, maar een heerlijke pasta met gesmoorde venkel en een citroen roomsaus, om je vingers bij af te likken of op te eten, at laat ik aan jullie over!

    Fingers crossed! 🍀🍀

  • Oeh, dat lijkt me een heel fijn boek! Ik hou van citroen, gewoon een mooie kan water aangevuld met wat schijfjes kan ik al blij van worden... maar mijn ultieme citroengelukje is een vers gebakken zalmmoot in citroenolie...jum!

  • Citroenen.. Niet alleen super lekkere maar ook super mooie vruchten .. Hier in huis doen we regelmatig de citroen challenge: Plakjes citroen eten zonder te laten merken dat het zuur is, te leuk om te doen! Maar ze worden hier ook gebruikt in de limonade, om een cocktail op te leuken, om mee te koken of om gewoon zo leeg te sabbelen (mijn tweeling dametjes zijn er dol op) Maar mijn beste tip met citroen is er eentje waar ik als mama van 4 toch wel heel blij van word!! Ik gebruik Citroen tegen vlekken in witte kleding.. Even inwrijven met citroensap, in de zon hangen, gewoon wassen zoals je gewend bent en weg vlek! Hoera!!!

  • Oh ik waag ook een kansje, zo lekker citroen maar kom meestal niet verder dan wat geraspte citroenschil door de pasta. Lemoncurd is ook verrukkelijk natuurlijk. Maar wil nog wel meer ideeen opdoen.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago