Betty wordt steeds meer een goddelijke huisvrouw. Dankzij dat zwangere buikje van mij is de trek in brood en pizza alleen maar toegenomen. Maar de gruwelijke hekel aan kneden en het wachten op het rijzen van het deeg bleef, dus hoog tijd om deze Tefal broodbakmachine in huis te halen en meteen even uit te testen.

En na ruim een maand veelvuldig gebruikt te hebben, snap ik niet hoe ik ooit zonder heb gekund. Ik zie er nu niet meer tegenop om vers brood te bakken. Voor pizza’s draai ik mijn hand niet meer om. En zelfs havermoutpap, jam en gebak kun je bereiden in dit apparaat. Hoog tijd om jullie even voor te stellen.

Zoals jullie weten heeft mijn buikje helaas geregeld last van brood. Wat mij de laatste jaren al opviel was, dat dit met name om supermarkt brood ging. Kakelvers brood van een bakker die geen rare toevoegingen gebruikt, wordt helaas wel binnen 1 dag stokbrood oud, maar daar kon mijn buikje beduidend beter tegen. Dus zelf brood maken vind ik echt lekker en beter. Alleen zie ik altijd zo op tegen het hand en kneedwerk. Laat staan, het tussendoor moeten wachten op het rijzen van het deeg. Maar gelukkig kan dat vandaag de dag veel en veel gemakkelijker.

Tefal Broodbakmachine PF2101

Een goede broodbakmachine maakt vele handen en lichter werk. Mijn nieuwe Tefal Broodbakmachine Pain Dore PF2101 is wat dat betreft een echte alleskunner! Met maar liefst 12 verschillende programma’s voor verschillende typen brood (bijvoorbeeld: wit brood, volkorenbrood, zoet/brioche brood, glutenvrij brood en roggebrood.) maar ook voor het kneden van pizzadeeg, gebak op basis van bakpoeder, havermoutpap en het maken van jam.

Stem simpelweg je ingredienten af voor een brood van 500, 750 of 1000 gram, en selecteer het juiste programma en gewicht. Mocht je van een meer donker getoast brood houden, dan kun je dit zelfs ook instellen.  Bijna alle recepten kunnen zelfs op een timer, waardoor een kind de was kan doen. Ik bedoel: een brood kan bakken.

Brooddeeg maken

Deze Tefal Broodbakmachine neemt het maal en kneedwerk voor je uit handen. En succes is altijd gegarandeerd als je de gouden stapelingsregels aanhoud: Giet eerst je vloeistoffen in je mengkom (zoals water, melk, gesmolten boter, olie of eieren), vervolgens zout en/of suiker. Dan een berg bloem (met evt. vulling, zoals chocolade druppels of rozijnen) en eindig altijd met gistkorrels bovenop.  In een broodbakmachine mag je gist nooit in direct contact staan met het zout, want dan doet het zout je gist teniet. Het resultaat is een ongerezen brood.

De machine gaat na het kneden op een ‘rijs’  stand en belangrijk is hierbij de deksel niet tussentijds te openen, ivm warmte verlies. En dit is toch wel de echte aanwinst van een broodbakmachine: door de contstante temperatuur rijst je (brood)deeg zoveel beter, als dat het onder een theedoek op het aanrecht zou doen. Even opnieuw doorkneden en opnieuw rijzen is geen probleem, want dat doet de machine ook voor je. Je hebt er totaal geen omkijken meer naar en dat is wel zo prettig.

Je kunt dus letterlijk het apparaat s’avonds vullen met ingrediënten en vervolgens je timer een paar uur vooruit zetten zodat je broodbak programma om bijv. 06.30 uur afloopt. Bij het opstaan alleen even je brood uit de vorm schudden en na het douchen kun je lekker gaan genieten van vers brood. Let op! De timerfunctie is niet mogelijk met deeg waar gesmolten boter of geklutste eieren in zitten (zoals dit zoete chocoladebrood)

Pizzadeeg maken

Op deze site is het pizzadeeg recept al vele jaren een paradepaardje. Hij staat garant voor een heerlijke knapperige dunne bodem, maar wel een fluffy dikke rand. Maar wederom is het kneden en wachten op het rijzen weer een hekelpuntje. Dus strooi ik nu alles in de broodbakmachine. Let op: het gist weer helemaal bovenop! En zet de machine aan, met of zonder timer. Het pizzadeeg programma duurt net een uurtje. Mooi om even de was op te hangen of de emails bij te werken. Alleen nog even uitrollen, beleggen en afbakken in de oven.

Er zullen ongetwijfeld meerdere broodbakmachines zijn met nog meer functies ed. Maar deze Tefal PF2101 vind ik echt zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk. En is het die 100 euro echt wel waard geweest de afgelopen weken. Inmiddels heb ik grote zakken met diverse soorten bloem en brooddeegmixen besteld, dus je zult mij bijna alleen nog maar brood uit de broodbakmachine zien eten.  Voor ons tweetjes is een klein brood van 500 gram meer als voldoende namelijk. En als het brood morgen ‘te oud is’, maak ik er toast, tosti’s of wentelteefjes van. Gewoon omdat het kan.

Eindoordeel Tefal Broodbackmachine Pain Dore PF2101:

  • Zeer uitgebreid en gevarieerde programmas: 12 in totaal.
  • Geschikt om kleine broden (500 gram) tot grote gezinsbroden (1 kilo) te bereiden.
  • De elektrische timer is een enorme plus! Want wie wil er niet wakker worden van de geur van versgebakken brood?!
  • Wordt geleverd met een kleine maatbeker (voor het water), maatschepje (tl/el) en een receptenboekje. Dit alles past IN de mengkom in het apparaat. Zo hou je alles lekker makkelijk bij elkaar.
  • Het enige dat vies wordt is de uitneembare mengkom + kneedhaak. Hoef je alleen even te vullen met warm water (+ druppel afwasmiddel), even laten staan en alles komt zo los. Ideaal schoonmaken dus.

  • Het is een flink apparaat, dus je moet hier wel de ruimte voor hebben in je keuken. Ik heb er met alle liefde een stukje aanrecht voor opgeofferd.
  • Je kunt enkele minuten hinder hebben van het motorische geluid tijdens het kneden en mengen.

Verkoopinformatie:

  • Tefal PF2101 Pain Doré
  • Kleur: Wit
  • Capaciteit: 500 – 1000 gram.
  • Prijs:  € 109,95  (NU TIJDELIJK € 99,- )
  • o.a. te koop bij de webshop fonQ.nl

 

Deze Tefal Broodbakmachine is beschikbaar gesteld door fonQ.nl, maar ik beveel alleen producten aan waar ik 100% blij van wordt . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik zit al een hele tijd flink na te denken om een broodbakmachine aan te schaffen.Ik haal elke dag bij ah een speltbrood á 2,59 dus tel uit je winst.En zuurdesembrood vind ik nog lekkerder maar dat is helemaal een dure hobby.Vandaag staat er toevallig pizza(uit eigen keuken) op het menu en ik zie dat dat ook kan.Dus ik ga het nog maar eens overwegen.

  • ik heb de tefal doré broodbakmachine.ben heel tevreden. het is wel een beetje droog.kan ik ook 750 en 1200gr brood bakken? ik bak alleen 500gr.is het bakblik dan groot genoeg??
    olie toevoegen is beter dan boter?
    graag nieuwsbrief dank bij voorbaat!!

    • hi Regine,

      aangezien de capaciteit van dit apparaat 500 tot 1000 gram is, zou ik niet meer er in doen. Je wilt ook niet dat het 'de pan uit rijst'. 750 gram zou natuurlijk ook kunnen, moet je alleen je recepten in ratio aanpassen natuurlijk. De uiteindelijke bereidingstijd is misschien alleen een minuut meer :-) En ik heb zelf geen voorkeur voor olie of boter, dus experimenteer hier zelf gerust mee.

  • DANK JE,BETTY VOOR JE ANTWOORD. IK BEN AAN HET EXPERIMENTEREN GEGAAN EN WIJ VINDEN ABDIJ MEERGRANENMEEL,LICHT ZOWEL ALS DONKER HET LEKKERST!
    EN DAN EEN BROOBMES VAN Fissler ERBIJ..........VOLOP GENIETEN!!!!!!!
    JE BEWAART HET TOCH PER PAAR SNEEDJES IN PLASTIC IN DE DIEPVRIES??
    LEUK ZO'N FORUM!! ALS IEMEND NOG EEN LEUK IDEE HEEFT ,DAAR STA IK ALTIJD OPEN VOOR!!

    GROETJES AAN ALLE BAKKERS......RÉGINE VAN DEN BROEK

    • Hi Regine,

      \dank je wel voor je enthousiaste reactie!
      En ja, je kunt altijd wat plakjes brood nog invriezen. Doe dit wel zo snel mogelijk na het afkoelen uit de vorm.
      Eet smakelijk in ieder geval!

  • Hi Betty, ik heb ook de broodmachine aangeschaft, maar helaas lukt het niet zo. Ik heb meergranenmeel en hou voor een 500 gr de hoeveelheden aan volgens het boekje (bakmeel + broodmeel samen) maar het brood is ingezakt (of niet gerezen) en een harde korst (terwijl ik licht heb gekozen). Ik heb progr. 5 gekozen. Heb jij een idee wat er mis gaat?

    • Hi Madeleen, het enige dat ik me kan indenken is dat het gist en zout niet van elkaar gescheiden is geweest. Dan verliest de gist namelijk meteen zijn werking en krijg je geen luchtig beslag.
      Ik stop het zout altijd onderin de broodbakmachine, tezamen met water en\of olie. En leg het gist helemaal als laatste bovenop, in een klein kuiltje op de bloem. Dit kun je proberen, en laat me weten of dat het was?

      • Sorry voor de late reactie. Ik kreeg van iemand de tip om de hoeveelheden op het pak aan te houden en ik had de hoeveelheden vanuit het boekje aangehouden. Nu geniet ik iedere dag van een heerlijk vers broodje.

    • Te veel gist of water kan ook de oorzaak zijn van een ingezakt brood.
      Gebruik eens 300 ml water en 5 gr. gist
      bij 500 gr meel.

      En bij het zelf samenstellen ban het meel:
      3 gr zout en 3 gr. suiker.

      Het kan ook aan de bakmix liggen.
      Meergranenmeel is zwaarder meel
      dat geeft per definitie compactere broodjes.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago