Gebakken aardappels zijn altijd een goed idee. Of je nu gepofte aardappels, in olie aangebakken aardappels of deze ‘smashed potatoes‘ in de oven of op de barbecue gaat maken… Deze foodtrend is uit de States komen overwaaien, maar is inmiddels hier ook populair en een echte aanrader voor een heerlijk aardappel bijgerecht.

Gebakken aardappels als bijgerecht

Gebakken aardappels zijn een heerlijk bijgerecht voor vlees of vis. Ik maakte dan ook rode krieltjes die na het koken geplet worden met een vork en daarna doe je deze nog even krokant afbakken in de oven, of op een plancha in de barbecue. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om ze met of zonder kaas te gratineren. Het is zo simpel om te maken, en de kruidenmarinade voor de aardappels is niet eens een vereiste. Maar een ding is zeker: deze ‘smashed potatoes‘ zijn echt heerlijk bij heel veel gerechten!

Wist je dat aardappels hartstikke gezond voor je zijn? Online dieetist en afvalcoach Jonathan Klaassen schreef er een blog over.

Nog meer heerlijke aardappel recepten

Niet alleen deze ‘smashed potatoes’ uit de oven of van de barbecue zijn een aanrader om te maken. Maar deze zoete aardappelsalade Tex Mex style is ook om van te smullen! Wil je liever aardappels in de oven bereiden? Dan is deze Griekse Traybake met feta kaas ook een grote favoriet. Rond de feestdagen zijn deze Hasselback aardappels altijd in trek en laten we natuurlijk verschillende soorten puree van aardappel maken niet vergeten. Geniet dus lekker van nog veel meer heerlijke aardappel recepten uit Betty’s Kitchen


Print

Recept: ‘Smashed Potatoes’ van de barbecue

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gebakken aardappels die geplet worden om extra krokant af te bakken. Hoe lekker is dat! Dit is een gerecht dat je zowel op de bakplaat in de oven, in een ruime ovenschaal of zelfs in de barbecue kunt bereiden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo (roodkleurige) krieltjes
  • 5 el. olijfolie, voor bakken
  • 2 tl. paprikapoeder
  • 2 tl. gedroogde tijm
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • ½ tl. cayennepeper
  • 1 tl. zout
  • flinke snuf gemalen zwarte peper
  • handje geraspte (cheddar) kaas (optioneel)

Extra:

  • bakplaat of ovenschaal
  • bakpapier (optioneel)
  • stevig glas (of gebruik een vork)
  • bakkwast
  • rasp (optioneel)

Instructions

  1. Schil de aardappels NIET, maar spoel ze wel even af onder de kraan. Sstop in een pan met ruim water, voeg een snufje zout toe en breng aan de kook. Laat de aardappels gedurende 10- 15 minuten voorgaren. Let op, je moet ze hierna wel goed kunnen inprikken met een vorkje anders moeten ze nog wat langer bakken.
  2. Verwarm de hetelucht oven of barbecue voor op 200 graden Celcius. Een BBQ plancha dient meteen al in de barbecue geplaatst te zijn. Een oven bakplaat bekleed je met bakpapier en zet apart.
  3. Giet de aardappels af en laat een beetje uitdampen. Leg ze daarna op de bakplaat en druk ze met de onderkant van een glas plat om er ‘smashed potatoes’ van te maken. Als de aardappels niet te groot zijn kun je ook een vork gebruiken.
  4. Meng in een schaaltje de olie met de kruiden goed door elkaar en bestrijk hiermee de aardappels.
  5. Schuif de plaat in de oven en bak de ‘smashed potatoes’ krokant in ongeveer 25-35 minuten. Dezelfde tijd kun je aanhouden op de barbecue. Prik met een vorkje (of proef) of ze helemaal gaar zijn.
  6. In de laatste paar minuten kun je de ‘smashed potatoes’ bestrooien met geraspte (cheddar) kaas. Deze stap is optioneel. Serveer de aardappels direct.

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt voor dit recept ook de roodkleurige ‘Roseval’ aardappels uit de supermarkt gebruiken. Deze zijn echter vaak een slagje groter, dus halveer deze of snijd zelfs in vieren.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor ‘smashed potatoes’ uit de oven wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Knoflookcurry met bonenrijst

Kun je wel even een oppepper voor je weerstand gebruiken? Maak dan deze tropische Sri Lankaanse…

11 uur ago

30x Vegan Recepten

Het is vandaag World Vegan Day en dat wilde ik niet zomaar voorbij laten gaan.…

2 dagen ago

10x Halloween Taart en Cupcakes

Wie jarig is trakteert, dus heb ik maar liefst 10 recepten voor Halloween taart en…

3 dagen ago

Halloween Pizza met skelet schedels

Wist je dat witte champignons uitermate geschikt zijn om eetbare 'skelet schedels' van te maken?…

3 dagen ago

Zelf Dukkah Maken

Als er een krokante topping is die je hier steevast in de voorraadkast tegenkomt, dan…

6 dagen ago

Geroosterde Wortels met Yoghurt en Dukkah

Het is weer een Meatless Monday en ik heb me toch een heerlijk vegetarisch recept…

1 week ago