Pompoenen zijn weer volop te verkrijgen in de supermarkt. Ze zijn voor mij misschien wel hét symbool voor koude, regenachtige herfstdagen. Voor de meatless monday van vandaag heb ik van de pompoen dan ook een romige pompoencurry gemaakt met linzen. Een heerlijke curry waar je naanbrood in kunt dopen of serveer er bijvoorbeeld rijst naast.

Zelf pompoencurry maken

Zoals je misschien al wel van mij gewend bent, kies ik vaak voor makkelijk en snel en daar past deze pompoencurry perfect bij. Ik heb dan ook voorgesneden pompoen gekocht, maar je kunt er natuurlijk ook zelf één aansnijden. Betty heeft hier eerder een tutorial over geschreven, zie hier: Pompoen snijden en schillen. Zodra alle ingrediënten in de pan zitten, hoeft deze pompoencurry alleen nog even goed te stoven voor de optimale smaak. Zo makkelijk.

Nog meer recepten met pompoen

In de herfst is het echt pompoentijd, dus grijp je kans om er lekkere gerechten mee te maken! Inspiratie nodig voor andere gerechten? Geen probleem, want pompoen is superveelzijdig. Niet alleen lekker in deze pompoencurry, maar bijvoorbeeld ook in een recept voor Pittige PompoensoepLiever zien in iets zoets? Check deze heerlijke Pumpkin Pie Brownies. Wij hebben hier maar liefst 15x recepten met pompoen voor jullie verzamelt.

Print

Pompoencurry met linzen en kokosmelk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram pompoen,
  • 100 gram gedroogde rode linzen of linzen uit blik,
  • 1 groentebouillonblokje,
  • 200 ml kokosmelk,
  • 2 rode uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 stuk gember (zo’n 5 cm.),
  • 1.5 eetlepel kerriepoeder,
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad,
  • Naanbrood of rijst,
  • Peper en zout,
  • 2 eetlepels kokosolie (om te bakken),
  • Evt.: koriander en amandelschaafsel om eroverheen te strooien.

(*  Ik heb gedroogde rode linzen gebruikt en die moeten zo’n 60 minuten zachtjes doorkoken voordat je ze toe kunt voegen aan de curry. Als je linzen uit blik enkel kort verwarmd, ben je dus sneller klaar.)

 

Instructions

  1. Bereid het naanbrood of de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Als je gedroogde rode linzen gebruikt, begin dan met het garen hiervan. Was de linzen goed en breng ze in een pan met 600 ml. water aan de kook. Laat de linzen vervolgens 60 minuten zachtjes doorkoken. Als je zelf de pompoen snijdt en schilt, snij deze dan nu in blokjes.
  3. Snij de gember, knoflook en uien in hele kleine stukjes. Verwarm de kokosolie in een hapjespan en voeg de gember, knoflook en uien toe. Bak het mengsel een paar minuten op middelhoog vuur totdat de uien glazig worden. Voeg vervolgens de kerriepoeder en het gemalen komijnzaad toe en roer alles goed door elkaar. Laat het mengsel een paar minuten zachtjes doorbakken. Het begint nu als het goed is al heerlijk te ruiken in je keuken!
  4. Voeg vervolgens de pompoenstukjes toe in de pan, meng alles door elkaar en laat 5 minuten doorbakken op zacht vuur. Kook ondertussen 300 ml. water en los hierin het groentebouillonblokje op.
  5. Voeg de warme groentebouillon toe in de pan samen met de kokosmelk. Roer alles goed door elkaar en voeg als laatste ook de linzen toe.
  6. Laat de curry in ieder geval nog 15 minuten zachtjes doorkoken zodat de pompoen zacht wordt. Ik heb de curry nog 10 minuten langer laten pruttelen voor nog zachtere pompoen.
  7. Proef de pompoencurry en voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
  8. Serveer de pompoencurry met het naanbrood of de rijst. Strooi wat koriander en amandelschaafsel over de curry bij het serveren. En dan: genieten maar!

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Hallo Nanda, wat een heerlijk recept! En zo lekker makkelijk.. Groot en klein houdt ervan. Wij eten het dus regelmatig, ik vul het wel altijd aan met verse citroen/limoen. Van een thaise kok heb ik geleerd dat je dat pas op het laatst moet doen, pan vh vuur, beetje laten afkoelen en dan de citroen/limoen erdoor. ( anders wordt het bitter) Heerlijk fris...

    • Hi Jaloe, bedankt voor je reactie! Wat leuk om te lezen dat iedereen ervan smult. Wat verse citroen/limoen toevoegen op het eind is inderdaad een mooie aanvulling, dat ga ik voortaan ook doen:) Liefs, Nanda

  • Hoi! ik wilde dit recept gaan maken, maar ik denk dat je in je beschrijving rode linzen met de groene/bruine variant verward? Rode linzen zijn namelijk in 10 minuutjes gaar.. ik maak de curry dan ook extra nat en laat de linzen in de curry garen..

    • Hi Britt, dit heeft Nanda ook netjes vermeld in haar recept. Zij gebruikte een gedroogde variant die wel lang gekookt moest worden. Heb jij de snelle\kortkokende versie dan zet je dit recept in een mum van tijd op tafel :-)

  • Lekker recept. Ik heb er zelf nog kastanjechampignons aan toe gevoegd. Aanrader.
    Heerlijk voor in deze natte herfsttijd

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago