Kimchi is goed voor je. De gefermenteerde groenten – die we vooral kennen uit de Koreaanse keuken – zitten boordevol goede bacteriën voor de buik. Ik ging aan de slag met Polderkimchi met witlof maken uit het ‘Zuurgoed’ kookboek. Dat is een heel erg lekkere manier om aan de slag te gaan met onze Nederlandse wintergroenten en een techniek die uitstekend bij goede voornemens past.
In Betty’s Kitchen hergebruiken we maar al te graag restjes groenten. Weggooien is namelijk zonde! Sanne Zwart is fermentatie-expert en oprichter van RotPot® in Rotterdam en schreef het Zuurgoed kookboek. Een praktisch basisboek over fermenteren van groenten en fruit. Van het maken van zuurkool, mosterd, pickles, maar ook de bekende klassiekers zoals de Koreaanse kimchi of deze Hollandse versie genaamd ‘Polderkimchi’ met witlof. In dit boek ‘Zuurgoed’ vind je informatie over de herkomst van recepten van fermenteren, praktische tips over fermenteren thuis tips, hoe te bewaren en de benodigdheden. Kortom, alle handvatten om zelf thuis aan de slag te gaan.
“Veel mensen zijn op zoek naar manieren om duurzamer en gezonder te eten. Ze zijn de smaken en tradities uit verschillende keukens meer gaan waarderen. Of ze willen niet afhankelijk zijn van de voedingsindustrie of logistiek. Kijk maar hoeveel mensen hun eigen brood zijn gaan bakken in de pandemie. Ook de vraag naar mogelijkheden om te leren fermenteren is toegenomen.”
– Sanne Zwart (auteur)
Wij zijn thuis enorme fan van kimchi en zelf zuurgoed maken. Deze potten vol groenten zijn hartstikke gezond voor je, bevatten weinig calorieren maar wel veel vitamines en mineralen. Wij serveren gefermenteerde groenten dan ook vooral als bijgerecht voor de lunch of het avondeten. Misschien ben je al grote fan van recepten met zuurkool? Die zelfgemaakte Koreaanse kimchi of polderkimchi is verrukkelijk bij tosti’s, door je boerenomelet, maar ook op dit vegan bao broodje en deze Korean Fried Chicken van TSFC in Utrecht. Wist je dat men in de Indonesische keuken ook dol is op tafelzuur maken? Denk bijvoorbeeld aan atjar ketimun van komkommers, of de fel gele atjar tjampur! Geniet dus heerlijk van zuur! Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.
Heb jij deze al in huis?
Kimchi is goed voor je. De gefermenteerde groenten – die we vooral kennen uit de Koreaanse keuken – zitten boordevol goede bacteriën voor de buik. Ik ging aan de slag met Polderkimchi met witlof maken uit het ‘Zuurgoed’ kookboek. Dat is een heel erg lekkere manier om aan de slag te gaan met onze Nederlandse wintergroenten.
(* ik gebruikte een bosje radijsjes in plakken)
Voor het inmaakvocht:
Extra:
(** ik gebruikte een 2L voorraadbakje met deksel van Ikea + verzwaringszakje)
Eet smakelijk!
***Gebruik je meer groenten – of maak je meerdere porties van het recept – ga dan altijd uit van 650 gram witlofmengsel. Gebruik je totaal 1 kilo aan groenten (factor 1,5), dan zul de de ingrediënten voor het inmaakvocht ook x 1,5 moeten doen.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van polderkimchi van witlof.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…