Kunnen jouw Mediterrane, Balkan en Turkse gerechten wel een beetje pit gebruiken? Maak er dan dee Pittige peper pasta van rode punt paprika en rode pepers bij. Het is een heel bekende smaakmaker in de Turkse keuken en eentje die verslavend werkt op brood, voor bij vlees en meer.

Deze pittige peper pasta moet je niet te verwarren met harissa – dat is een scherpe chilipasta van verse rode pepers met kruiden en specerijen. Maar deze Biber Salcasi is simpelweg een dip van geroosterde rode puntpaprika’s met voor de pittige smaak wat rode pepers er doorheen. Het is een heel bekende dip en smaakmaker en je kunt het lekker lang op voorraad houden en van genieten. Niet alleen heerlijk als bijgerecht bij gegrild vlees, maar ook voor op je boterham met kaas of vleeswaren. De krachtige smaakexplosie van gegrilde paprika’s zijn ook heel lekker om te verwerken in soepen, sauzen en meer.

Waar serveer je pittige peper pasta bij?

Deze pittige rode peper pasta doet ons vaak een beetje denken aan het hemelse goedje ‘Ajvar’ uit de Balkan regio. De pasta is in ieder geval eerlijk om te serveren bij kaas, zoals de Turkse Lor of een andere kruimelige (schapen) kaas. Feta kan en mag natuurlijk ook. Of ga eens voor uitgehangen yoghurt – ook wel Labneh genoemd. Haal een heerlijk ‘Turks brood’ in huis of ga zelfs aan de slag met bijvoorbeeld deze Lavash platbroden bakken. Maak er een lekkere Turkse mezze van een zet er kleine schaaltjes met olijven, tahin-borrelboter en falafel balletjes bij. Enjoy!


Print

Recept: Pittige Peper Pasta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze pittige peper pasta moet je niet te verwarren met harissa – dat is een scherpe chilipasta van verse rode pepers met kruiden en specerijen. Maar deze Biber Salcasi is simpelweg een dip van geroosterde rode puntpaprika’s met voor de pittige smaak wat rode pepers er doorheen. Het is een heel bekende dip en smaakmaker en je kunt het lekker lang op voorraad houden en van genieten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Category: dips, dressing en sauzen etc
  • Cuisine: Turkse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • 4 rode puntpaprika’s
  • 2 rode pepers
  • 1 tl. azijn
  • 1 tl zout
  • 1 tl. granaatappelsiroop (optioneel)
  • zonnebloemolie

Extra:

  • bakpapier
  • zip-lock zakje
  • keukenmachine of staafmixer
  • gesteriliseerde weckpot met deksel, ca 300 ml inhoud

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden celcius (200 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de paprika en pepers en leg deze op de bakplaat. Schuif de plaat in het midden in de oven en rooster gedurende 15 minuten. Halverwege svp de pepers omkeren.
  3. Haal de puntpaprika’s en pepers voorzichtig van de plaat en stop in een ziplock zakje. Maak deze dicht en laat afkoelen.
  4. Haal ze vervolgens een voor een uit het zakje en verwijder de stelen. Pak bij het puntje de peper vast en trek in een lange vellen de buitenkant er af. Steek een vinger in de holte waar de steel zat en schraap voorzichtig de zaadlijst er uit.
  5. Stop alle ontvelde groenten in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer deze fijn.
  6. Verwarm 1 tl olie in klein steelpannetje. Voeg de pittige peper pasta toe, samen met azijn en zout en bak deze gedurende 10 minuten op middelmatig voor. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
  7. In de laatste minuut voeg je eventueel granaatappelsiroop toe en tot slot proef je de peper pasta. Schep daarna in een weckpot en giet er een dun laagje olie bovenop.
  8. Sluit de pot en laat volledig afkoelen. In de vooraadkast is deze Rode peper pasta enkele maanden goed. Eenmaal geopend bewaar je hem in de koelkast voor max. 1 maand.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze pittige peper pasta.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

3 dagen ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

4 dagen ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

6 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

7 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

2 weken ago