Mocht je ooit in het voormalige Joegoslavie zijn geweest, dan heb je vast wel eens lokale deegwaren zoals pita of burek gegeten. Deze pita sa sirom is een smakelijke variant met feta en hüttekäse.

Het is een gerecht dat in elke familie wel eens op tafel staat en is binnen onze familie eigenlijk ook wel een soort van Nationale trots. Als vrouw ben je pas gereed om het ouderlijke nest te verlaten, als je het pita maken goed in de vingers hebt. Dan red je het namelijk wel in je leven  🙂

Pita sa sirom is deeg met kaas

Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een gevuld, dun soort deeg. In Turkije eet men ook wel Börek, maar die is niet te vergelijken met de ‘Yugo’ variant. In Bosnië vind je, naast de traditionele taart en brood bakkerijen, dan ook speciale Burek en Pita winkels, waar je een opgerold en gevuld stuk deeg to-go kunt meenemen. De dames in onze familie maken deze echter vaak gewoon zelf en vullen deze dan met heerlijkheden, zoals bijvoorbeeld feta en hüttekase. Dit heet in de volksmond ook wel sirnica. Pita wordt gegeten als voor- of bijgerecht, of gewoon als tussendoortje voor de lekkere trek.

Nog meer pita en burek

Het flinterdunne pita deeg , kan met verschillende ingrediënten opgevuld worden, alvorens het op te rollen en te bakken in de oven. Zo zijn er varianten met aardappels en uien: deze heet krompiruša. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica.  Voor de liefhebber is er zelf eentje met (runder)gehakt, deze heet dan uitzonderlijk: Burek sa mesom (=vlees). Pita is heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er overheen. Ook lekker zijn deze in de pan gebakken Turkse Gözleme met spinazie en feta, maak die eens een keertje ter variatie.

Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.


Print

Recept: Pita sa sirom (sirnica)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 1 review

Mocht je ooit in het voormalige Joegoslavie zijn geweest, dan heb je vast wel eens lokale deegwaren zoals pita of burek gegeten. Deze pita sa sirom is een smakelijke variant met feta en hüttekäse.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 stuks 1x
  • Category: deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingredienten deeg:

  • 500 gram bloem,
  • 1 theelepel zout,
  • 3 dl lauwwarm water,
  • 1/2 dl (zonnebloem) olie.

Ingrediënten vulling:

  • 200 gram fetakaas,
  • 1 klein bakje Huttekase,
  • 1 flinke eetlepel creme fraiche.

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koelkast rusten.
  3. Maak intussen de sirnica vulling: Verkruimel de feta en prak hier de hüttekäse en creme fraiche doorheen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hetelucht). Leg 1 bol deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt. Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg, maar dit vergt soms wat oefening. Verdeel de helft van de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie.
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’. Snijd deze halverwege doormidden.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de twee stuks pita sa sirom, opgekruld als een platte ronde worst, in de ovenschaal. Herhaal stappen 4 & 5 ook met de tweede bol deeg.
  7. Besprenkel de bovenkanten met olie en bak de pita sa sirom ongeveer 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Jammer dat hier zoveel zonnebloemolie voor gebruikt wordt. Het is onlangs bewezen dat dit zeer ongezond is. Het is zelfs hart- en vaatziekten bevorderend en indien verhit ook nog kankerverwekkend. Veel beter is olijfolie!

    • hi Alma, ik gebruik zelf ook olijfolie in bijna al mijn recepten, maar ik ken de burek alleen met zonnebloem olie.. ik zal hem volgende keer maken met olijolie, want daar blijf ik zelf ook gewoon fan van :-)

  • Bedankt voor het delen van dit recept! Zelf krijg ik het deeg niet zo dun als op de foto, omdat het bij het uitrollen terug trekt. Zal vast iets verkeerd hebben gedaan. Overigens vind ik het wel onduidelijk dat je 2 bollen maakt en in de koelkast moet bewaren voor 10 min. Rol je daarna de rollen samen tot 1 pita of maak je 2 pita’s hiervan? Staat niet duidelijk in het recept. Verder heel blij dat je het recept gedeeld hebt. Moet echt nog oefenen met het deeg.

    • Hi Lisa, dit deeg dient buiten de koelkast te rusten. Wellicht is dat ook waarom het bij jou niet goed uit rekt?

      Met dit deeg maak je inderdaad 2 bollen deeg, die je elk afzonderlijk uittrekt en oprolt. Elke 'worst' snij je doormidden en rol je op tot een rondje. Dus je maakt totaal 4 (kleine) ronde pita. Ik zal de beschrijving ook iets aanpassen zodat dit duidelijker is!

      Enjoy!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago