Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.
Onlangs mocht ik de mensen bij Radio 6 al kennis laten maken met deze ‘Pita sa krompirom‘. Het woordje ‘krompir‘ betekend namelijk: aardappel. In de volksmond wordt dit gerecht ook wel eens ‘krompirusa‘ genoemd.
Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een dun, gevuldt deeg. In Turkije eet men ook wel Börek, maar daar kun je ónze deegwaren eigenlijk niet mee vergelijken. In Bosnië zijn er zelfs, naast traditionale bakkerijen, ook speciale Burek en Pita winkels, waar je deze gevulde en opgerolde deegwaren to-go kunt meenemen. Binnen onze familie wordt Pita over het algemeen gewoon zelf gemaakt. Sterker nog: mijn ooms zeiden vroeger altijd: dat een dame pas klaar was om het ouderlijk huis te verlaten, als ze het pita maken onder de knie had. Want dan kon moeders je écht niets meer bijbrengen. Deze pita met aardappel is een allemans-vriend en heet Pita sa krompirom, of ook wel krompiruša.
Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.
Het flinterdunne pita deeg , kan je met verschillende ingrediënten opvullen, oprollen en bakken in de oven. Zo is er bijvoorbeeld ook een variant met feta en hüttekäse: deze heet sirnica. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica. Voor de liefhebber is er zelf eentje met (runder)gehakt, deze heet dan uitzonderlijk: Burek sa mesom (=vlees). Pita is heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er over heen.
Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.
Ingredienten deeg:
Ingrediënten vulling:
Prijatno! (= Eet smakelijk)
Groetjes, Betty
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Bedankt Betty, nu moet ik ook pita maken. Alleen ga ik voor de spinazie versie of te wel Zeljanica :-)
Super leuk artikel.
Dank je wel Aida,
en ohhh.. die Zeljanica moet ik ook eens zelf maken en hier posten! Prijatno zou ik zeggen :-)
Ik hoop dat dit recept nooit van de website verdwijnt! Mijn ex-schoonmoeder maakte dit altijd en ik was er dol op! Kon echt bakken er van opeten, haha. Dit is het enige Nederlandse recept dat ik in al die jaren heb gevonden. Misschien neem ik met de huidige coronacrisis eindelijk eens de tijd om het te maken (ik ken deze receptpagina al jaren, maar nooit iets mee gedaan :( Het is best wat werk!).
In elk geval ziet het er alvast heeeeerlijk uit!
Nu moet ik sinds kort glutenvrij eten i.v.m. coeliakie; welke vervanger van bloem kan je me aanraden voor dit specifieke recept? :)
Wat ontzettend leuk om te horen zeg! Maar de grootste reden dat het deeg zo dunnetjes uit te rekken is omdat het elastisch is geworden door de gluten.
Dus op dit moment weet ik niet een goede glutenvrije vervangende bloem voor je. Maar... ik ken mensen die 'smokkelen' en gebruiken kant en klare 'pita' vellen die ze kopen bij de Turkse buurtsuper
Het lijkt redelijk op bladerdeeg en daar zijn wel glutenvrije varianten van te koop. Wellicht kun je dat eens proberen? 'Anders' gaat dit gerecht hoe dan ook worden in een glutenvrije versie, maar bij coeliaki wellicht een uitkomst.