Door Nanda – Zoals jullie misschien wel eerder hebben gelezen heb ik vorig jaar een paar maanden in Ghana gewoond. Daar heb ik de heerlijkste gerechten gegeten en ook leren koken van mijn Ghanese gastmoeder, waaronder dus deze heerlijke pindasoep met rijst. Het is niet echt een soep, maar meer een soort pindasaus voor bij de rijst. Echt een gerecht voor de Meatless Monday dus!
Dit gerecht heet in Ghana officieel Groundnutsoup with riceballs. De rijst wordt er in grote ballen bij of in de soep geserveerd. Je pakt daar dan een stukje vanaf met je hand, drukt er met je duim een kuiltje in en zo schep je de soep, net als met een lepel, in je mond. Ik heb er naar eigen inzicht wat extra ingrediënten aan toegevoegd. En ondanks dat het gerecht heel lekker is, smaakt hij niet traditioneel Ghanees. Daarom heb ik het maar ‘pindasoep met rijst’ genoemd, dan beledig ik hopelijk niemand;).
In Ghana worden de pinda’s lokaal verbouwd, je komt ze dan ook overal tegen. Maar vaak als ik naar peanuts vroeg, bijvoorbeeld op de markt, werd ik een beetje raar aangekeken. Dan wees ik naar de pinda’s en kreeg ik volgens hen groundnuts. Voor een reportage sprak ik met een pindaboer, dus ik vroeg hem daar ook naar: wat is dan het verschil tussen peanuts en groundnuts? Hij reageerde er nuchter op: “Tja, het is nu eenmaal een noot die uit de grond komt!” Gewoon hetzelfde dus… Weer wat geleerd!
en ps. Kun je geen genoegen krijgen van pinda’s en rijst? Check dan deze kip met boontjes en rijst. Dat is Betty’s grote favoriet.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…
Heb jij af en toe een 'craving' naar pinda's? Of hou je gewoonweg van pure…
Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is…
Je hebt er slechts 4 ingrediënten voor benodigd en ze bevatten lekker veel proteïne! Deze…
Vandaag heb ik een heerlijk vegetarisch gerecht, welk mij in gedachten al ontzettend lekker leek.…
Misschien koop je het wel eens kant-en-klaar voor op toastjes? Maar zelf tonijn salade maken…
View Comments
Superlekker!