Het is weer een ‘Meatless Monday’ en ik ga jullie verrassen met een heerlijke herfstachtige stoofschotel! Een vegan variant zelfs met lekker veel paddestoelen om het najaar mee te vieren. Zet jij vanavond ook deze paddenstoelenstoofpot met knolselderij op het menu?

Een echte najaars paddenstoelenstoofpot

Om de koude, donkere dagen in te luiden ben ik de keuken weer ingedoken om een lekkere stoofpot te maken. Want als het buiten nat en guur is, is er toch niks lekkerders dan een flinke pan met stoofschotel op het vuur? Heerlijke geuren die het huis door gaan om uiteindelijk beloond te worden met een verwarmende, voedzame maaltijd. Omdat we op maandagen steevast vegetarisch eten, maakte ik deze keer een vegan paddenstoelenstoofpot. Het bereiden ervan kost even wachttijd, maar het gerecht is verrassend makkelijk te maken. Bij deze stoofpot serveerde ik glutenvrije en tevens vegan knolselderij puree. Natuurlijk kun je dit ook vervangen naar eigen wens, bijvoorbeeld door (zoete) aardappel puree of gebakken krieltjes. Net wat jij wilt. Maar deze combinatie van smaken passen perfect bij het najaar!

Met deze paddenstoelenstoofpot krijg je een flinke portie groenten binnen. Bovendien is het recept makkelijk veganistisch te bereiden. Alle reden om dit gerecht de eerstvolgende Meatless Monday op tafel te zetten toch?

Klassieke stoofpotjes staan erom bekend dat er grote stukken rundvlees in verwerkt worden. Toch zijn er hele lekkere vegetarische varianten te verzinnen. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze paprika stoof met gnocchi: een kleurrijk Winters gerecht. Maar ook deze Italiaanse auberginestoofpot is een heerlijk, vegetarisch alternatief.

Print

Recept: Paddenstoelenstoofpot met knolselderij puree

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is weer een ‘Meatless Monday’ en ik ga jullie verrassen met een heerlijke herfstachtige stoofschotel! Een vegan variant zelfs met lekker veel paddestoelen om het najaar mee te vieren. Zet jij vanavond ook deze paddenstoelenstoofpot met knolselderij op het menu?

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 hour
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale

Voor de paddenstoelenstoofpot:

  • 500 gram paddenstoelenmix
  • 2 grote witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 50 gram plantaardige boter
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 el. ruby Port
  • 2 el. balsamico-azijn
  • 500 ml. groentebouillon
  • 2 laurierbladeren
  • 1 tl. gedroogde rozemarijn
  • Peper en zout

Voor de knolselderij puree:

  • 1 knolselderij
  • 1 tl. gedroogde rozemarijn
  • Olijfolie om te bakken
  • Peper en zout

Instructions

  1. Schil de ui en snij in dunne, halve ringen. Snij de paddenstoelen in plakjes en pers de teentjes knoflook alvast uit. De bosui snij je alvast in dunne ringen en zet je nog even apart.
  2. Verwarm de boter in een stoofpan totdat het lichtbruin gaat kleuren. Vervolgens voeg je de uien toe. Bak deze op laag vuur voor ongeveer 15 minuten zodat ze lichtbruin kleuren en heerlijk gaan ruiken.
  3. Schep dan de paddenstoelen, knoflook en tomatenpuree in de pan en bak voor een paar minuten mee. Blus af met de port en balsamico-azijn en roer goed door.
  4. Giet de groentebouillon in de stoofpan en voeg de rozemarijn en laurierbladen toe. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 45 minuten stoven. Roer tussendoor regelmatig even door. Aan het eind van de stooftijd proef je de stoof en breng indien gewenst op smaak met zout en peper.
  5. Ondertussen kun je alvast de knolselderij puree bereiden. Schil de knolselderij en snij in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  6. Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de rozemarijn toe. Bak de knolselderij enkele minuten op middelhoog vuur rondom. Voeg een scheut water toe waardoor de blokjes allemaal onder water komen te staan. Breng aan de kook en kook voor 20 minuten. Giet het resterende water af.
  7. Stamp de knolselderij met een pureestamper of in de keukenmachine. Met de pureestamper blijft het wat grover, in de keukenmachine kun je er een fijnere puree van vermalen. Proef en voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
  8. Verwijder de laurierbladeren uit de stoofpot. Serveer de paddenstoelenstoof met de knolselderij puree en de bosui er overheen gestrooid.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor vegan paddestoelenstoofpot met knolselderij puree.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago