Nagerechten

Mexicaanse Flan met sinaasappel

Zoek je nog een lekker romig toetje als afsluiten van een Mexicaanse maaltijd of Tex Mex diner? Deze Mexicaanse Flan met sinaasappel is een heerlijk custard dessert en zacht en romig van smaak. Met een heerlijke karamelsaus bovenop en zoete sinaasappel! Deze wil jij ook proeven!

Flan Custard pudding met melk

Ik heb jullie wel vaker verteld dat men in Zuid-Amerika dol zijn op ‘dulche de leche‘. Een verrukkelijke karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Veel van de nagerechten uit deze landen en regio worden dan ook met melk of karamel gemaakt. Zo ook deze Mexicaanse Flan met sinaasappel! Dat is een soort custard cake, of eigenlijk pudding van melk en een mooie amberkleurige karamelsaus bovenop. Deze Flan wordt gebakken zoals een tarte tatin, op zijn kop dus, en is perfect om die vaak pittige Mexicaanse gerechten wat te dempen. Een perfecte afsluiter van een Mexicaans diner feestje dus.

Nog meer nagerechten met custard of karamel maken

Als jij ook fan bent van toetjes met custard (vanille room) dan moet je deze Mexicaanse Flan met sinaasappel zeker eens proberen. Tevens genieten we in Europa heel graag van zijn tweelingbroertje op basis van slagroom (ipv melk) genaamd crème brûlée. Daarnaast kun je natuurlijk ook cronuts maken met een vanille room vulling. Of ga voor deze chocolade crème brûlée potjes met rode peper als je dat nog kunt verdragen. Ben je meer liefhebber van koekjes met koffie toe? Dan moet je eens Alfajores koekjes met karamel vulling proberen.

Fan van de Mexicaanse keuken? Check hier een compleet Mexicaans weekmenu om van te smullen!

Print

Recept: Mexicaanse Flan met sinaasappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Flan is een verrukkelijk custard dessert gemaakt van melk met karamelsaus topping. Erg geliefd in Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in centraal Amerika zoals Mexico. Het heeft een zijdezachte en romige structuur en is ideaal om pittige gerechten mee af te sluiten.

Ingredients

Scale
  • 200 gram suiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 300 ml koffiemelk (evaporated milk)
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 1 el vanille extract
  • 1 el maizena
  • snufje zout
  • ½ sinaasappel

Extra:

  • kookpannetje
  • waterkoker
  • cakeblik 22 cm
  • rechthoekige ruime ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (160 hetelucht). Vul een waterkoker met water en breng alvast aan de kook.
  2. Verwarm de suiker in een pannetje op medium vuur en wacht tot het gaat smelten. Laat het eventjes doorkoken maar zorg dat het niet verbrand. Giet de karamel in het cakeblik en laat staan.
  3. Maak het pannetje schoon en giet hier de gecondenseerde melk, koffiemelk en snufje zout in. Verwarm een paar minuten op middelmatig vuur. Voeg het vanille extract toe. Roer de maizena los met een theelepeltje koud water en voeg daarna ook toe aan de melk. Roer het geheel goed door elkaar.
  4. Kluts ondertussen de eieren los in een ruime mengkom. Giet in een dun straaltje de warme melk bij de eieren en blijf kloppen. Ga zo door tot alle melk is opgenomen.
  5. Rasp de schil van de bio sinaasappel boven de kom en roer door de melk. Schenk dit voorzichtig op de karamel in het cakeblik.
  6. Plaats het blik in een ruime ovenschaal en vul de ovenschaal aan met water dat net van de kook af is. Het is de bedoeling dat het cakeblik voor minstens de helft onder heet water staat.  Schuif de ovenschaal voorzichtig in het midden van de oven en bak de Mexicaanse flan gedurende 45 minuten. De bovenkant dient net aan gestold te zijn.
  7. Til het cakeblik uit het water en laat 1 uur op een rooster afkoelen. Verplaats daarna naar de koelkast en laat minstens 4 uren opstijven. Voor het serveren keer je de vorm om op een serveerbord. De karamel komt dan bovenop te liggen.

Notes

Serveer tip: de sinaasappel die je gebruikt hebt voor de zeste kun je in de koelkast bewaren. Snijd voor het serveren in zeer dunne ronde plakjes en leg deze bovenop de Mexicaanse flan. Deze kun je dan mee opeten.



BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Mexicaanse Flan custard cake wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago