Hebben jullie wel eens zelf lijnzaad crackers gemaakt? Het is een glutenvrij en low carbs alternatief voor brood of standaard crackers. En ze zijn heerlijk om te serveren als borrel toastje of tijdens de lunch.

Gezonde lijnzaad crackers

Dit is zo’n recept dat ik al zo lang op mijn lijstje had staan om te maken, maar het kwam er eigenlijk nooit van. Maar omdat ik mede dankzij de Weight Watchers campagne metzelf stortte op gezonder eten en meer low carb gerechten. Besloot ik ook om mijn brood lunch te vervangen voor bijvoorbeeld deze gezonde lijnzaad crackers met hummus . Check ook hier nog meer gezondheidsvoordelen van lijnzaad!

lijnzaad weken in water
uitrollen tussen twee vellen bakpapier
afgebakken lijnzaad crackers

glutenvrije crackers van lijnzaad

Ze zijn ook meteen glutenvrij en zitten boordevol goede vezels. Iets waar je buik je heel dankbaar voor zal zijn. En ondanks dat de zo dun zijn, zijn ze wel lekker knapperig! Beleg deze glutenvrije crackers van lijnzaad met jouw favoriete toppings en geniet er eindeloos van. Maar probeer ook eens dit snelle sneetje low carb brood uit de magnetron voor een low carb of zelfs keto proof ontbijt en lunch. Ook lekker zijn deze glutenvrije broodjes uit het #fitmom kookboek!


Print

Recept: Lijnzaad Crackers

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Hebben jullie wel eens zelf lijnzaad crackers gemaakt? Het is een glutenvrij en low carbs alternatief voor brood of standaard crackers. En ze zijn heerlijk om te serveren als borrel toastje of tijdens de lunch.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram gebroken(!) lijnzaad,
  • 30 gram sesamzaad
  • 100 gram mix van zonnebloempitten en pompoenpitten
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 200 ml water

Extra:

  • bakpapier
  • deegroller
  • pizzaroller

Instructions

  1. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom
  2. Voeg het water toe, schep alles goed door elkaar en laat 20 minuten staan
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  4. Verdeel het lijnzaad crackers beslag gelijkmatig over het bakpapier. Het beste werkt met een extra vel bakpapier bovenop en vervolgens met een deegroller gelijkmatig uitrollen.
  5. Het lijnzaad crackers beslag dient echt flinterdun uitgestreken te worden, dus nog geen halve cm dik! Verwijder voorzichtig het bovenste vel bakpapier. (Die heb je niet meer nodig) en schuif de bakplaat in de oven en bak de lijnzaadcrackers gedurende 20 minuten gaar.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en snijd direct met de pizzaroller (of met een scherp mes) in 12 langwerpige crackers.
  7. Trek de crackers voorzichtig van het bakpapier af en draai ze om. De onderkant is nog licht vochtig en bakken we vervolgens nog 10 extra minuten af. Laat de lijnzaad crackers daarna afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP: bewaar je lijnzaadcrackers in een luchtdichte box. Ze blijven zeker nog een een week goed, maar iets zegt me dat je ze niet zo lang zult bewaren. Ze zijn namelijk ook heerlijk om mee te snacken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Net gebakken als kruiden kurkuma cayennepeper privinciaalsejruiden zout en 2 eelt parmezaanse kaas toegevoegd.

  • Dit recept is echt een life saver! Ik maak het nu regelmatig als lunch om mee te nemen op een drukke dag, en de ingrediënten zijn betaalbaar. Thanks! Echt een enorm fijn recept!

    • Hallo Anne, dat vind ik echt goed om te horen! Ben blij dat jij zo blij bent ;-) Groetjes, Betty

  • Dag ik heb ze ook gemaakt, hoe komt het dat ze zo slap worden. ook al had ik ze in een trommel?

    • Hi Francis, dat gebeurt dikwijls bij verse baksels, koekjes en broodjes, die geen conserveermiddelen bevatten. Ik piep ze dan ook soms weer eventjes op in de oven, gewoon een paar minuutjes op 180 graden. Enjoy!

    • Zorg ervoor dat ze echt goed om en om gebakken en daarna helemaal afgekoeld zijn, anders wasemen ze nog wat vocht uit en daar worden ze slap van.
      Kan ook zijn dat je trommel misschien niet helemaal luchtdicht is?

  • Wow! Vaker dit soort crackers gemaakt maar geen fan.... Dit recept toch eens geprobeerd en wat lekker! Heerlijk knapperig!! Dit ga ik zeker maken! Ook als vervanger voor bij de borrel!

  • Super lekkere crackers bak ze bijna iedere week vandaag een beetje geraspte kaas erdoor gedaan echt heerlijk

  • Werkt perfect; je kunt er van alles doorheen mikken. Restjes Groenten gaat ook. Dun uitrollen, maar niet te dun. Anders minder lang in de oven! Vult goed. Is lekker. En zorgt ook nog eens voor een vriendelijke weegschaal.

  • Deze lijnzaad crackers kunnen ook in de magnetron, dan wel beide zijden bakpapier laten zitten. 3 minuten op de hoogste stand. Evt nog keren en 1 minuut de andere kant. Smakelijk en snel.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago