Bloemen houden van mensen, en mensen houden nou eenmaal van bloemen. Dus duik vandaag de keuken in om zelf lavendel roomijs te maken met eetbare lavendelbloemetjes. De geur is voor mij onmiskenbaar verbonden met autorijden door de Franse Provence!

Zelf roomijs met lavendel bloemetjes maken

Dit recept is een ode aan de zomer en aan deze prachtige en aan de heerlijk ruikende lavendel plant. In Juni-Juli staan de velden in de Provence er vol mee en de geur komt je werkelijk tegemoet als je er doorheen rijdt met de auto. Er wordt lavendel gekweekt voor huid en verzorgingsproducten, maar je kunt er zeer zeker ook eetbare lavendelboemtjes komen om dus zelf lavendel roomijs van te maken. En dit kan zelfs zonder ijsmachine! Lees snel verder voor het recept. Maar check ook zeker onze vele andere IJS recepten!

Een bloemige zomer

De zomer is een feestje. Diverse bloemen en planten staan volop in de bloei en de vlinders en bijtjes lachen je tegemoet. Om wat verkoeling te geven tijdens deze warme en soms benauwde dagen, heb ik vandaag een ijsrecept van Mooiwatbloemendoen.nl  voor jullie.

Deze lavendel roomijs wordt gemaakt met de prachtige paarse lavendel bloemen. Niet alleen de bijtjes zijn erg dol op deze plant, maar de geur van lavendel doet bij mij ook een innerlijke rust ontwaken. Het is een geur om bij te ontspannen en met dit recept doe je precies dat.

IJs maken met of zonder ijsmachine

Zonder stress in de keuken staan, een beetje mengen en opkloppen. Of maak het jezelf helemaal gemakkelijk en gebruik een ijsmachine. En daarna kun je heerlijk zomers (na)genieten van homemade roomijs met lavendel en witte chocolade. Om lekker mee te natafelen met vrienden. Of gewoon voor jezelf . Ook lekker: een alcoholvrije Gin-Tonic met lavendel! Check het recept hier.


Print

Recept: Lavendel roomijs

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wie tijdens de vroege zomermaanden door de Provence rijd zal ongetwijfeld velden vol lavendel tegenkomen. De eetbare lavendelbloemen zijn zeer zeker geschikt om een heerlijke roomijs van te maken. Dit doet je vast weer terugdenken aan je vakantie. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 1 nachtje
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: IJS

Ingredients

Scale
  • lavendel van 12 eetbare lavendelbloemetjes
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 6 eierdooiers *
  • 100 gram suiker,
  • ongeveer 200 gram witte chocolade, in brokjes,

Instructions

  1. Haal de lavendel bloemblaadjes van de steel en leg 1/3 opzij voor de garnering.
  2. Verhit de room in een pan en giet de melk en de overige 2/3 van de lavendel bloemblaadjes erbij.  Breng het mengsel aan de kook en zet het vervolgens een uur op laag vuur.
  3. Voeg de suiker bij de dooiers en klop het geheel goed luchtig.
  4. Haal de pan van het vuur en giet het dooier-suikermengsel rustig bij de lavendelmelk. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm alles rustig, onder constant roeren. Het mengsel mag niet koken!
  5. Blijf rustig verwarmen totdat het zo dik is dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Giet door een fijne bolzeef, in een bak die in de vriezer kan. (de plastic bakjes van de afhaalchinees zijn hier ideaal voor!). Eventuele klontjes en blaadjes lavendel zullen in de zeef achterblijven.
  6. Mix het geheel op de hoogste stand, gedurende 1 minuut, zodat je lucht in het mengsel klopt en zet de bak daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje door en zet het weer terug. Herhaal dit elke 30 minuten totdat het ijs koud en dik begint te worden. Verkort de wachttijd dan tot 15-20 minuten. Afhankelijk van hoe koud je vriezer staat, zal je 6 à 7 keer moeten mixen voordat je ijs klaar is.
  7. Als je een ijsmachine hebt, is het allemaal een stuk makkelijker. Deze klopt en koelt tegelijkertijd voor je.
  8. Garneer je lavendel roomijs met de brokjes witte chocolade en bestrooi met de overgebleven zomerse lavendelbloempjes.

Bon appétit

Notes

* eiwitten over na dit recept en wil je die gebruiken om wat anders lekkers van te maken? Check hier dan heel veel recepten om te maken met een overgebleven eiwit of eierdooier.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

13 uur ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

3 dagen ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

5 dagen ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

6 dagen ago

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Ik heb nog een heerlijk recept dat helemaal past bij een (weekend) avondje borrelen, namelijk…

1 week ago

Polenta met champignons en asperges

Soms zijn het de simpele dingen in het leven die het hem doen. Ik had…

1 week ago