Taart Recepten

Kraamtaart met aardbeien (voor geboorte meisje)

Onlangs hielden wij een kraamfeest voor onze dochter Laura. En dan mag een roze kraamtaart natuurlijk niet ontbreken!

Deze dame dook weer eens even de keuken in voor een hoge taart voor het gezelschap en nog meer lekkere kraamhapjes.

Kraamtaart geboorte meisje

Een taart mag natuurlijk nooit ontbreken tijdens een feestje. En ter ere van de geboorte van ons meisje maakte ik deze hoge, gestapelde roze kraamtaart met aardbeien. De binnenkant en buitenkant werden ook nog voorzien van een witte chocolade-roomkaas frosting. En deze roze kraamtaart is natuurlijk ook geschikt voor een babyshower, bruiloft of andere speciale gelegenheid!

Génoisetaart of Biscuittaart?

Voor stapelbare en feestelijke taarten kun je altijd het beste biscuitbeslag gebruiken. Dit zachte sponsdeeg is ideaal voor het horizontaal doorsnijden en vullen met jam, fruit of créme. In onderstaande recept maakte ik zelf een witte-chocolade-roomkaas frosting. Tip: deze vanille botercreme is lekker stevig voor decoratie en het spuiten van mooie toeven zoals ik bij deze Smash cake taart ook deed! Omdat ik een wat steviger beslag wilde maken, besloot ik om Génoisebeslag te maken; verrijkt met extra boter. Het deeg wordt dan iets compacter, maar hier snijd je dan ook zeer gemakkelijk verticale ‘plakken’ of slices van. Zo kun je uit 1 complete, gestapelde taart maar liefst 20-30 ‘plakken’ halen, om te serveren aan je visite. De keerzijde is wel dat je de 3 lagen, afzonderlijk moet bakken in een springvorm. Ik deed dit bijvoorbeeld in 2 keer, omdat ik 2 springvormen van 24 cm heb.


Print

Recept: Kraamtaart met aardbeien (geboorte meisje)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 1 review

Dit recept voor een kraamtaart met aardbeien is totaal voor 3 taartenlagen, maar je kunt de hoeveelheden ook aanpassen en 3x een taartlaag mixen en bakken. (afhankelijk van hoeveel springvormen je beschikt en hoe ruim je beslagkom is.). Voor een jongen gebruik je bijvoorbeeld blauwe kleurstof en bramen voor de vulling. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 minutes
  • Cook Time: 60 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 24 personen 1x
  • Category: taart

Ingredients

Scale

(voor een roze kraamtaart met 3 lagen)

Ingrediënten Génoisebeslag:

  • 150 gram roomboter  (=50 gram per laag),
  • 12 eieren (=4 stuks per laag),
  • 300 gram fijne suiker  (=100 gram per laag),
  • 0.75 theelepel zout  (=0.25 theelepel per laag),
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel  (=80 gram per laag),
  • 60 gram maizena  (=20 gram per laag),
  • eetbare rode kleurstof druppels.

Ingrediënten vulling:

  • 6 eetlepels aardbeienjam,
  • 500 gram aardbeien,
  • 200 gram witte chocolade,
  • 300 gram roomkaas,
  • 150 gram poedersuiker,
  • decoratie, bijvoorbeeld roze hagelslag of hartjes.

Extra:

  • oven,
  • springvorm 24 cm (liefst 2 of 3 stuks),
  • bakpapier,
  • steelpannetje,
  • au bain marie,
  • (hand)keukenmixer.

Instructions

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht). Bekleed de bodem van de springvorm(en) met bakpapier. Vet de vorm(en) in met wat boter en bestuif deze met wat bloem. Zet apart.
  • Smelt de boter in een steelpannetje. Houdt deze daarna op zeer lage temperatuur warm.
  • Doe de eieren, de suiker en het zout in een au bain marie kom en zet deze op een pan met heet water. Klop dit gedurende 10 minuten, met een handmixer dik en romig.( TIP: heb je enkel een staande mixer in huis? Klop dan eerst 5 minuten met de hand au bain marie, tot het grootste gedeelte van de suiker is opgelost en giet daarna over in de staande mixer en klop nog 5 minuten stevig door.)
  • Roer de bloem en maizena goed door elkaar in een aparte kom. Voeg dit in delen toe en spatel luchtig door het eimengsel. Giet tot slot voorzichtig de gesmolten boter door het beslag en een paar druppels rode kleurvloeistof en spatel nogmaals luchtig door. Schep het Génoisebeslag in de springvorm(en), strijk de bovenkant een beetje glad en bak gedurende 40 minuten in de oven. Laat daarna 5 minuten afkoelen alvorens de vorm te verwijderen. Laat op een rooster geheel afkoelen.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroon en snijd de aardbeien in vieren. Zet apart.
  • Voor de witte chocolade-cheesecake frosting: breek de witte chocolade in blokjes en smelt deze au bain marie. Klop de roomkaas met met de poedersuiker romig, met behulp van de (hand)mixer. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en klop nogmaals door.
  • Nu gaan we de kraamtaart stapelen: Leg 1 laagtaart op de taartvorm. Besmeer de bovenkant met 3 eetlepels aardbeienjam en verdeel hier de helft van de gesneden aardbeien overheen. Besmeer een tweede laagtaart royaal met de frosting. Leg deze taart met de besmeerde kant op de aardbeien en druk goed aan. Besmeer vervolgens de nieuwe bovenkant met aardbeienjam en verdeel hier de rest van de aardbeien over heen. Besmeer de 3e taart ook royaal met de frosting en leg ook deze met de besmeerde kant op de aardbeien en druk goed aan. Gebruik de resterende frosting om de boven-, en zijkant van de taart compleet in te smeren. Bestrooi de taart tot slot met decoratie hageslag of snoepgoed, zoals suikerhartjes.

TIP: stap 1 tm 4 kun je eventueel al een dag van tevoren voorbereiden. Bewaar de afgekoelde taartlagen op het aanrecht, verpakt in zilverfolie. De complete bereide taart kun je gerust 2 dagen, afgedekt, in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Hi Dory,

      je zou bijvoorbeeld ook poeder gemaakt van gevriesdroogde frambozen of aardbeien kunnen gebruiken.
      Succes en eet smakelijk in ieder geval!

  • Helaas was bij mij het baksel een mislukking. De cake kwam niet omhoog en rook meer naar gebakken ei (er gaan ook wel veel eieren in?!). Ook was de boter na een tijdje op klein vuur toch bruin geworden, dus kon ik opnieuw boter smelten...wellicht duurde het daardoor allemaal te lang? Het beslag was uiteindelijk te dun. Ik heb uiteindelijk een ander recept gebruikt voor de cake. Maar ik ben toen wel verder gegaan met de vulling en de frosting van deze taart en dat was succesvol!

    • Hi Ingrid, wij hebben er (ruim) 24 plakken uit gekregen. Dat is dan met een afmeting van 24cm doorsnede.
      Je kunt ook springvorm van 18 cm gebruiken en overal 1/4 van af halen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago