Bijgerechten

Koreaanse Gebakken Aubergine (Gaji Bokkeum)

Het is geen geheim dat ik fan ben van de Koreaanse Kimchi, maar de Koreaanse keuken bevat veel meer dan dat! Van rijstgerechten tot gestoofd vlees en groenten (en vlees) Bokkeum style. Pak je wok er maar vast bij want deze Koreaanse gebakken Aubergines (Gaji Bokkeum) wil jij zeer zeker ook gaan maken!

Zelf Koreaanse gebakken aubergine maken

De Koreaanse keuken staat met name bekend om kimchi! Dat zijn gefermenteerde groenten die een aantal specifieke smaakmakers bevatten. Zoals Gochujang (Koreaanse chilipeper pasta) en Gochugaru (gedroogde Koreaanse chili pepers), maar ook knoflook, gember en vissaus die de kimchi een specifiek smakenpalet geven. Het leek mij dan ook erg leuk om deze eens toe te voegen aan bijvoorbeeld gebakken aubergines. Die zijn te ‘vlezig’ om maandenlang te bewaren in een pot (dan wordt het ‘snotterig’ net zoals bij Oi Kimchi. Maar je kunt de smaakmakers wel lekker mee bakken en dus deze typisch Koreaanse gebakken aubergine zelf maken. En wat denk je: ik kom er net achter dat het ook een echt Koreaans gerecht is genaamd Gaji Bokkeum!

Nog meer Internationale recepten met aubergine

Nu kun je Gaji Bokkeum lekker serveren als bijgerecht, maar deze Koreaanse gebakken aubergine kan ook prima als plantaardig hoofdgerecht. Serveer bijvoorbeeld eens op ramen soep, in plaats van plakjes vlees. Wist je dat men in Japan ook een heerlijk gerecht van gebakken aubergines maakt? Deze zogeheten miso-glazed aubergines worden Nasu Dengaku genoemd en zijn heerlijk met witte rijst. In Turkije maakt met Imam Bayildi met tomaat en feta uit de oven. En in Italie is het de smaakmaker in de Pasta alla Norma! Zo zie je maar: er bestaan nog veel meer lekkere Internationale recepten met aubergine in de hoofdrol!

Benieuwd hoe de video voor deze ‘Gaji Bokkeum’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Koreaanse Gebakken Aubergine (Gaji Bokkeum)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Koreaanse gebakken aubergine wordt Gaji Bokkeum genoemd. De Koreaanse kimchi is natuurlijk heel bekend en dit gerecht gebruikt een aantal van diezelfde smaakmakers, zoals gember, knoflook, zout en gochujang of gochugaru. Je kunt Gaji Bokkeum serveren als bijgerecht, maar hij doet het ook prima als een soort vegetarisch hoofdgerecht (want er zit wel vissaus in) met bijvoorbeeld gestoomde rijst.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 24 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Koreaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 2 medium (paarse) aubergines
  • ½ wortel
  • 2 tl. fijngesneden gember
  • 2 tl. fijngesneden knoflook
  • 1 el. Gochujang (Koreaanse chilipeper pasta)
  • 1 el. mirin (rijstwijn)
  • 1 tl. vissaus
  • 1 tl. suiker
  • 1 tl. sesamolie
  • 2 bosui
  • sesamzaadjes
  • zonnebloemolie of andere olie voor bakken.

Instructions

  1. Was de aubergines en verwijder het groen. Snijd de aubergines in de lengte en plakken van 2 cm dikte. Stapel op elkaar en snijd vervolgens in repen van 2 cm dikte. Tot slot snijd je de repen in 3 stukken.
  2. Verwarm een wok of braadpan op medium hoog vuur. Voeg olie toe en bak de aubergines gedurende 5-6 minuten rondom aan. Blijf regelmatig roeren.
  3. Rasp de wortel grof en voeg samen met de gember en knoflook  in de laatste minuut toe om mee te bakken.
  4. Voeg dan de Gochujan chilipeperpasta, mirin, vissaus en suiker toe. Breng op smaak met een snuf peper en zout en verlaag daarna het vuur en laat de aubergines nog 5 minuten zachtjes verwarmen.
  5. Snijd de bosui in ringen. Stop erbij in de pan, roer even goed om en zet daarna het vuur uit. Bestrooi het gerecht met sesamzaadjes en serveer direct.

Eet smakelijk!

Notes

Wil je toch nog wat meer pit toevoegen? Voeg bij stap 4 dan tevens 1 tl (of meer) Gochugaru (=Koreaanse gedroogde chilipepers) toe.

Serveersuggestie

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Koreaanse gebakken aubergines, beter bekend als Gaji Bokkeum, wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

9 uur ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

1 dag ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

2 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

3 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago