Ontbijt Recepten

Havermout crumble met tropisch zomerfruit

Deze havermout crumble met tropisch zomerfruit is een op en top zomers ontbijt. Bovendien heb ik er lekker veel tropisch zomerfruit ingestopt: denk aan papaja, mango en ananas, maar ook kokos schaafsels en afgetopt met een frisse basilicum room! Dit is een lekkere en gezondere havercrumble om van te genieten!

Ontbijten met havermout crumble

Mij mag je ‘s nachts wel wakker maken voor crumble. Het is ook zo’n lekker makkelijk dessert voor als er gasten komen. Je kunt het van tevoren maken en in de oven zetten zodra je toe bent gekomen aan het dessert. Maar het is ook verrukkelijk als ontbijt of brunch! Heeeerlijk, dat zachte, warme fruit en dan zo’n beetje kruimelig laagje van havermout, suiker en vegan boter. Maar dat is niet echt bevorderlijk voor de lijn. Ik dook dus de keuken in om een iets gezondere variant te maken en dat werd deze havermout crumble met tropisch zomerfruit! Een beetje 80% gezond om 20% ongezond is het geworden. Het moet wel lekker en leuk blijven he;)

Variatietips havercrumble

 Je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met het fruit dat je gebruikt voor de crumble. Maak vooral een combinatie die jij lekker vindt: rood zomerfruit, bessencrumble of appel-peer? Hetzelfde geldt voor de suiker die je erin verwerkt. Ik gebruikte kokosbloesemsuiker, een iets gezondere versie van ‘gewone’ witte suiker. Bovendien heeft kokosbloesemsuiker een typische, wat scherpere smaak dan gewone suiker wat ik erg lekker vind. Vind jij dat nu helemaal niet lekker of heb je iets anders staan in de kast: vervang vooral! Vond je deze havermout crumble met zomerfruit lekker? Probeer ook eens deze Rabarber-Frambozen Crumble potjes van Betty of Glutenvrije Rabarber crumble met havermout!


Print

Recept: Havermout crumble met tropisch zomerfruit

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegan havermout crumble met tropisch zomerfruit is een op en top zomers ontbijt. Bovendien heb ik er lekker veel tropisch zomerfruit ingestopt: denk aan papaja, mango en ananas, maar ook kokos schaafsels en afgetopt met een frisse basilicum room! Dit is een lekkere en gezondere havercrumble om van te genieten!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: Nagerechten
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 175 gr tropisch zomerfruit, zoals mango, papaya en ananas
  • 1 takje verse basilicum
  • vegan boter om in te vetten

Ingrediënten voor de havermout ‘crumble’:

  • 50 gr vegan roomboter (bijv. Flora)
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 50 gr havermout vlokken
  • 30 gr (glutenvrije) bloem
  • 23 el grove kokos schaafsel

Ingrediënten voor de basilicum-room:

  • 60 gr haver fraiche room (plantbased)
  • 1 takje verse basilicum
  • ½ tl vanillesuiker

Extra:

  • foodprocessor of staafmixer
  • kleine ovenschaal, ingevet

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Haal de vegan boter uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
  2. Schil het fruit en snij het in kleine blokjes. Verknip de blaadjes van 1 takje verse basilicum in de kom met het fruit en schep alles goed door. Schep het fruit in de ingevette ovenschaal.
  3. Smeer de zachte roomboter met een hand een beetje uit over het aanrecht. Voeg de havermout vlokken, glutenvrije bloem en kokosbloesemsuiker toe. Kneed het met je hand  door elkaar, maar verkruimel daarbij het deeg steeds. Verdeel deze ‘crumble’ over het fruit in de schaaltjes.
  4. Zet de ovenschaaltjes voor 15 minuten in de oven. Hou de crumble in de gaten tijdens de oventijd, het moet wel lichtbruin kleuren maar niet aanbranden.
  5. Haal kort uit de oven en bestrooi met de grove kokosschaafsel. Zet daarna terug in de oven voor een etra 5 minuten. (Totale baktijd wordt dus 20 minuten). Laat de havermout crumble met tropisch zomerfruit daarna een paar minuten in de vorm afkoelen.
  6. Tijdens het bakken schep je de vegan creme fraiche met 1 el. koud water los in een kom. Het tweede takje verse basilicum verknip je in de kom en voeg de vanillesuiker toe.
  7. Serveer deze tropische havercrumble met een schep basilicumroom erop of ernaast.

Geniet ervan! Liefs, Nanda 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met deze deze havermout crumble met tropisch zomerfruit.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago