Het Sinterklaasfeest is niet per definiet een dag vol zondigen. Je kun namelijk heerlijk genieten van Sinterklaas recepten met een gezonde twist. Neem bijvoorbeeld dit gezonde speculaas brownie ontbijt. Je likt er je vingers bij af, maar het is ontzettend gezond, vezelrijk en bevat veel eiwitten. Ga jij ook een gezonde speculaas brownie ontbijt maken op 5 december?

Proteïnerijke speculaas brownie ontbijt

Het recept voor een gezonde speculaas brownie kwam ik tegen op de site van EatLiveTravel.nl en besloot deze als basis voor het recept te gebruiken. Het meest opvallende vond ik het gebruik van  bonen als vulling. Deze maken de speculaas brownie niet alleen heel smeuïg maar ook zeer vezelrijk! Daarnaast voeg je extra chocolade proteïnepoeder toe, die je tegenwoordig ook in vegan uitvoering kunt kopen (gemaakt van erwten bijvoorbeeld). En slechts gezoet met van nature aanwezige suikers in banaan en dadels, maakt dit een proteïnerijke speculaas brownie ontbijt die glutenvrij, suikervrij en lactosevrij is!

Nog meer gezonde Sinterklaas recepten

Elke dag is het feest en je mag deze feestdag gerust beginnen met nog meer gezonde Sinterklaas recepten. Naast een proteïnerijke start met deze gezonde speculaas brownie ontbijt kun je ook genieten van een Sinterklaas Havermoutpap. Of wat dacht je van een gezonde Sinterklaas Smoothie die smaakt naar kruidnoten, maar waar werkelijk geen kruidnoot in verwerkt is. Maar uiteraard heb ik nog veel meer lekkere (zoete) Sinterklaas recepten voor je in petto. Fijne feestdag in ieder geval!

Print

Gezonde Speculaas Brownie Ontbijt voor Sinterklaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Voor de gezonde speculaas brownies:

  • 400 gram zwarte bonen,
  • 3 bananen,
  • 6 medjool dadels, ontpit,
  • 60 gram (plantaardige) chocolade proteïne poeder, bijv. OrangeFit.
  • 4 eetlepels (amandel)melk,
  • 2 eetlepels cacaopoeder,
  • 2 theelepels speculaaskruiden,
  • 1 theelepel amandel extract,
  • 50 ml kokosolie, gesmolten,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel.

Voor erbij:

  • 400 gram plantaardige yoghurt (of kwark),
  • optioneel: 2 eetlepels maple syrup of agave siroop,
  • snufje speculaaskruiden.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik (25×25 cm) met bakpapier.
  2. Spoel de zwarte bonen af onder kouder water en laat goed uitlekken.
  3. Doe de zwarte bonen samen met de dadels, de bananen en het proteïnepoeder in de keukenmachine en pureer dit tot een smeuïge massa.
  4. Voeg de amandelmelk, cacaopoeder, speculaaskruiden en vanille extract toe en laat de machine nogmaals draaien. Schenk door het gootje vervolgens de gesmolten kokosolie in een dun straaltje erbij en zet daarna de machine uit.
  5. Schep het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met het amandelschaafsel en bak de gezonde speculaas brownie gedurende 35 minuten gaar in de oven. Laat eerst 15 minuten afkoelen in de vorm alvorens in stukken snijden.
  6. Voor het ontbijt breek je wat stukken van de brownie over 4 glazen of kommetjes. Lepel hier de helft van de plantaardige yoghurt overheen. Verdeel vervolgens nogmaals wat stukken speculaas brownie over de glazen en maak af met de rest van de yoghurt. Tot slot lepel je de maple syrup over de glazen heen. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Tip 1: Stappen 1 t/m 5 kun je eventueel een avond van tevoren al bereiden. Laat de speculaas brownie goed afkoelen en bewaar in de koelkast voor de volgende ochtend.

Tip2: Voor 4 personen gebruik je ongeveer de helft (of minder) van de gezonde speculaas brownie. De rest kun je lekker opeten als gezond tussendoortje, serveren bij de koffie, of bewaar voor een tweede keer ontbijten deze week. 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago