Cranberry’s zijn met recht een superfood te noemen. Rond de feestdagen zien de cranberry veelal terugkomen op het menu. Maar ook na kerst zou je gewoon moeten blijven eten. Cranberry’s zijn familie van de blauwe bes en horen bij de meest antioxidantrijke vruchten die er te vinden zijn. Uit onderzoeken zijn verschillende gezondheidsvoordelen van cranberry’s naar voren gekomen. In dit artikel vind je hier 5 belangrijke voorbeelden van.
Cranberry’s zijn ontzettend rijk aan antioxidanten. Dit zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen de oxidatieve stress die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Vrije radicalen richten namelijk schade aan doordat ze deeltjes van je lichaamscellen stelen. Antioxidanten maken deze vrije radicalen echter onschadelijk, waardoor je lichaam hiertegen beschermd blijft. Veel van de antioxidanten uit cranberry’s zijn in de schil te vinden. Net als veel andere fruitsoorten, zijn cranberry’s dus het gezondst met schil.
Een verhoogd cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk. Naast de hoogte, is ook de verhouding tussen de types cholesterol belangrijk. We delen cholesterol namelijk op in HDL-cholesterol en LDL-cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat cranberrysap en cranberry extract kunnen helpen om ons om het goede cholesterol (HDL) te verhogen en dat het bijdraagt aan het verlagen van het slechte cholesterol bij diabetespatiënten. Gebruik dus gerust cranberrysap in je smoothie, havermout of meng door de yoghurt.
Een verhoogde bloeddruk is een andere risicofactor voor hart- en vaatziektes. Voor een gezonde bloeddruk is je eetpatroon erg belangrijk. Er is eten dat een bloeddruk verhogende werking heeft, zoals zout en suiker. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die juist helpen om een te hoge bloeddruk tegen te gaan. Cranberry’s vallen in deze laatste categorie. Ook op deze manier helpen de kleine vruchtjes dus om je hart en bloedvaten gezond te houden.
Een van de antioxidanten die in cranberry’s te vinden zijn, is vitamine C. Deze vitamine heeft namelijk een krachtige antioxidantfunctie en beschermt je cellen dus tegen oxidatieve stress.
Daarnaast draagt vitamine C onder andere bij aan:
Een gezondheidsvoordeel waar cranberry’s bekend om staan is dat ze helpen tegen een blaasontsteking. Veel mensen gebruiken dan ook cranberrysap of -extract om blaasinfecties te voorkomen. Deze kleine besjes bevatten namelijk een stofje dat ervoor zorgt dat de E-coli bacterie, een bacterie uit je darmen die urineweginfecties kan veroorzaken, zich niet aan je blaas en urinewegen kan hechten.
De wetenschap is het echter niet helemaal eens over dit gezondheidsvoordeel. Er zijn onderzoeken die aantonen dat cranberry’s kunnen helpen om urineweginfecties te voorkomen, maar er zijn ook onderzoeken waarbij geen bewijs voor deze werking is gevonden. De onderzoeken die aantonen dat cranberry’s wel helpen, zijn echter voorlopig in de meerderheid.
Cranberry’s hebben diverse bewezen gezondheidsvoordelen. Ze helpen bijvoorbeeld om hart- en vaatziektes te voorkomen doordat ze bijdragen aan een gezonde bloeddruk en gezonde cholesterolwaardes. Ook voorzien ze je lichaam van antioxidanten en vitamine C en kunnen ze hoogstwaarschijnlijk helpen bij het voorkomen van blaasontstekingen.
Wil je optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van cranberry’s? Dan zijn hele cranberry’s een betere keuze dan cranberrysap. Ook cranberryextract is prima. Kies je voor gedroogde cranberry’s? Let er dan op hoeveel suiker ze bevatten. Gedroogde cranberry’s worden namelijk vaak flink gesuikerd en kun je daarom het beste vermijden als op dieet bent.
Voeg dus regelmatig wat cranberry toe aan je gerechten. En gelukkig vind je voor de kerst heel veel lekkere recepten met cranberry’s op het internet. Check ook vooral deze recepten: Begin de dag met homemade granola met appel en cranberry, of maak een bananabread met goijibessen en cranberry. Voor de diner maak je een boerenkoolquiche met cranberry compote. Ook lekker: maak een gebraden kalkoen, vlees of wild en serveer hier cranberrysaus bij! En wat dacht je van deze gezonde chocoladetruffels met cranberry voor de lekkere trek?!
Lees hier ook over Betty’s kennismaking met het bekende cranberry merk Ocean Spray in Londen!
Groeten, Charlotte (www.puurfiguur.nl)
Bronnen: Lee IT, Chan YC, Lin CW, Lee WJ, Sheu WH, Diabet Med, 2008. Ruel G, Pomerleau S, Couture P, Lemieux S, Lamarche B, Couillard C, Br J Nutr, 2008. Amy B Howell, Henry Botto, Christophe Combescure, Anne-Béatrice Blanc-Potard, Luis Gausa, Tetsuro Matsumoto, Peter Tenke, Albert Sotto, Jean-Philippe Lavigne, BMC Infectious Disease, 2014. Jepson RG, Craig JC, Cochrane Database Syst Rev, 2008. McMurdo ME, Argo I, Phillips G, Daly F, Davey P, J Antimicrob Chemother, 2009. Camilla J Kobylecki, Shoaib Afzal, George Davey Smith, Børge G Nordestgaard, American Society for Nutrition, 2015.
Foto’s: Cranberry’s op witte ondergrond, Cranberry kerst sfeer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…