Deeg recepten

Frans brood uit de broodbakmachine

De zomer is in aantocht en het verlangen naar landelijk ontbijten, zoals je in Frankrijk zou doen, neemt alleen maar toe. Dus deel ik vandaag het recept voor een super makkelijk Frans brood uit de broodbakmachine. In gedachten mag je van mij nog steeds een wandelingetje maken vanaf de camping, naar de Franse bakker. Maar in plaats van een baguette onder je arm, zet je nu de broodbakmachine aan voor een heerlijk Frans witbrood.

Vers brood uit de broodbakmachine

Hoewel je voor dit recept slechts 4 ingrediënten nodig hebt, moet je wel rekening houden met de nodige rijsduur van het deeg. Mijn advies is dan ook om voor het ontbijt, de broodbakmachine de avond van tevoren al te vullen en op de timer te zetten. Mocht je het Franse brood s’middags of s’avonds als bijgerecht willen serveren bij een Franse maaltijd, dan kun je het deeg prima op de dag zelf maken.

Houdt er alleen wel rekening mee dat dit brood zo vers is, en geen toevoegingen bevat, dat het ook slechts 1 dag vers blijft. De volgende dag zal het brood een stuk stugger en droger aanvoelen. Neemt niet weg dat je er dan alsnog heerlijke tosti’s of zelfs (zoete) wentelteefjes van kunt maken.

Simpel recept voor Frans brood

Met dit super eenvoudige recept voor Frans brood uit de broodbakmachine heb je het ideale plakje brood, met knapperige korst, voor je (weekend)ontbijt. Besmeerd met roomboter, beleg met dikke plakken brie of zelfs huisgemaakte blauwe bessen jam. Serveer bij de soep, eventueel met wat dun gesneden charcuterie. Zo waan je jezelf al gauw in Frankrijk en komt die zomer alweer een heel stuk dichterbij. Check hier ook 15x brood deeg recepten om in je eigen keuken te gaan maken. Sommigen hiervan zijn ook weer voor een broodbak machine.

Print

Recept: Frans brood uit de broodbakmachine

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 minutes
  • Cook Time: 3 hours
  • Total Time: 3 hours 5 minutes
  • Yield: 1 brood (1 kg) 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 400 ml lauwwarm water
  • 2 theelepels zout
  • 700 gram witte bloem
  • 2 theelepels gedroogde gistkorrels

Extra:

  • broodbakmachine, (ik heb deze, dan gebruik je stand 2).

Instructions

  1. Vul de broodbakvorm van de machine met het water en lepel het zout in het midden van de bak.
  2. Plaats hier de bloem in een berg overheen en maak tot slot een klein kuiltje bovenop en strooi hier de gedroogde gist in. Houd bij het vullen van je broodbakmachine het zout en gist altijd gescheiden, om het deeg beter te kunnen laten rijzen.
  3. Start het (Franse) brood programma. Bij mij duurt deze circa 3 uur totaal, omdat de machine zowel het kneedwerk, rijzen en bakken uit handen neemt. Zet dus gerust een timer, zodat het deeg bereid wordt als je ligt te slapen.
  4. Stort het Franse brooddeeg uit de vorm en laat 1 uur afkoelen op een rooster. De tussentijd kun je gebruiken om s’ochtends te douchen, de tafel te dekken etc.

Eet smakelijk in ieder geval!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Hi Lucrecia,
      hoewel ik veel glutenvrij maak, zijn er anderen beter in GV brood maken. Neem zeker eens een kijkje bij OhmyPie.nl,
      die is er een ster in!

  • Ziet er heerlijk uit! Bedankt voor het delen. Eindelijk een broodbakmachine recept waarin een programma voorkomt. Dat het brood dus echt uit de machine zelf komt. Ik snap die circus niet op google als ik een recept probeer te vinden. Men kneed het in de machine???(gebruik dan een standmixer). Vervolgens doen ze het brood de oven in?? HUHH echt waar.

  • Beste Betina, Kan ik gewoon 2 theelepels van een standaard zakje droge/instant gist gebruiken? Of heb jij een ander soort gist gebruikt? Omdat je het over gistkorrels hebt. Groeten, Anne

    • Hi Anne,
      ja dat is ook precies wat ik bedoelde hoor! Ze kleine zakjes met droge gist.
      Je hebt namelijk ook blokjes verse bakkersgist en daar heb je een stuk meer van nodig.

  • Dank je wel voor dit recept! Wat een heerlijk zacht brood met krokant korstje. Deze ga ik nog vaak mogen maken.

    • Hi Jane, ik hoop dat je een brood van 900 gram bedoeld (en niet het gewicht van het bakblik :-)
      De ingredienten in dit recept zijn ca 1130 gram bij elkaar. Om op een brood van 900 gram te komen zul je er dus 20% van af moeten halen. Dat wil zeggen: 320 gram water + 1,6 tl zout + 560 gram bloem + 1.6 tl gistkorrels
      Succes en eet smakelijk!

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago