Soep Recepten

Erwtensoep (uit de slowcooker)

Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat! Maar hoe maak je deze oer-Hollandse soep nou zelf? Ik ga het je vertellen en geef je maar liefst twee bereidingswijzes: Allereerst een slowcooker variant, want dat is gewoon de lekkerste. Maar wees gerust, je kunt deze erwtensoep, met een paar kleine aanpassingen, ook in een gewone soeppan maken.

Koken met een slowcooker

Vorige maand was ik al druk in de weer met mijn nieuwe slowcooker. En bedacht dat deze ook perfect zou zijn om een hamschijf zachtjes gaat te koken. Zo mak je namelijk je eigen bouillon basis voor deze homemade erwtensoep uit de slowcooker. De rookworst die je op de foto’s ziet is overigens geheel optioneel hoor want de hamschijf


Heb je deze al in huis?

Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.


Erwtensoep in de slowcooker maken

S’ ochtends zet ik de slowcooker aan, met daarin alle gesneden ingredienten voor deze erwtensoep. En zet de timer op 8 uur. Zodra de pan klaar is , schakelt de Crock Pot automatisch over naar de ‘warmhoudstand‘. En als ik dan een uurtje later uit mijn werk kom, staat er verse erwtensoep op mij te wachten. Alleen nog even de botjes en laurier verwijderen en licht aanstampen. Check de kookvideo onderaan het recept om te zien hoe gemakkelijk het is!

Geen slowcooker in huis? Dan vind je onderaan ook een korte beschrijving voor een erwtensoep uit de normale soeppan. Check hier overigens nog veel meer lekkere winter soep recepten op een rijtje.


Print

Recept: Erwtensoep (uit de slowcooker)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 6 reviews

Erwtensoep kun je heel eenvoudig zelf maken. Middels de kookvideo laat ik je zien hoe je erwtensoep in de slowcooker bereid. Maar met een kleine aanpassing kun je ook erwtensoep maken in een gewone soeppan.

  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 480 minutes
  • Total Time: 8 hours 15 minutes
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram spliterwten (ik gebruikte HAK),
  • 500 gram hamschijf en/of krabbetjes,
  • 2 laurierblaadjes,
  • 2 theelepels zout,
  • 1/2 knolselderij,
  • 1 winterpeen,
  • 1 grote kruimige aardappel,
  • 2 stengels bleekselderij,
  • 1 grote prei,
  • verse selderijblad,
  • versgemalen peper,
  • 1.25 L water,
  • Voor erbij: 1 rookworst.

EXTRA:

Instructions

  1. Doe de spliterwten in de slowcooker. Verdeel hier de hamschijf overheen, samen met de laurier en het zout.
  2. Maak de knolselderij schoon en hak in blokjes van 1-2 cm. Schrap de winterwortel en schil de aardappel en snijd deze ook in blokjes van 1-2 cm. Verdeel de knolselderij, winterwortel en aardappel over de hamschijf.
  3. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd in ringen. Verwijder de onderkant met draadjes, en snijd vervolgen de prei in ringen. Spoel beiden goed uit in een vergiet, onder een koude, stromende kraan. Hak tot slot het verse selderijblad grof. Verdeel de prei, bleekselderij en selderijblad over de andere groente in de slowcooker.
  4. Giet hier vervolgens 1.2 liter water bij en doe de deksel op de slowcooker. Zet de cooker in de lage stand en zet de timer op 8 uur.
  5. Verwijder voor het serveren de botten en het laurier. Je kunt de soep dan pureren met een staafmixer, of houd het lekker grof door enkel een paar keer aan te stampen met een pureestamper. Serveer deze erwtensoep uit de slowcooker met wat plakjes voorgegaarde rookworst.

Eet smakelijk !

Groetjes, Betty

Notes

TIP:  Heb je geen slowcooker in huis? Gebruik dan een ruime soeppan van minstens 5 liter inhoud. Breng als eerste de spliterwten + hamschijf + laurier + zout aan de kook met totaal 2.5 liter water. Laat 45 minuten doorkoken en verwijder daarna het bot. Voeg alle overige ingredienten toe en breng opnieuw zachtjes aan de kook gedurende 30 minuten. Verwijder de laurier en pureer of stamp daarna de soep lichtjes fijn. 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de erwtensoep wilt gaan koken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hmmmm... dat klinkt heerlijk... en ziet er lekker uit op de foto!
    Ik krijg zin in erwtensoep. Maar helaas geen tijd om die te maken... zo'n Crock-Pot lijkt me echt superhandig!

    Smakelijk!

  • Kun je er ook gewoon erwten soepgroenten bij doen? En zo ja moet ik dat dan het laatste half uur er bij doen? Of gewoon in het begin?

    • Uiteraard kan dat. Waarschijnlijk zijn het ook dezelfde ingredienten als hierboven vermeld staan.

      Wel meteen toevoegen in de crockpot zodat alle smaken lekker in de soep intrekken.

    • Hi Marjan,

      ik had een pak spliterwten van HAK, die normaliter ook niet geweekt hoeven te worden. Als jij de gedroogde variant hebt, die normaal gesproken geweekt dienen te worden, dan zou ik dat nu ook doen.

    • Hi Liita!
      dank je wel, dit stond inderdaad niet goed in de tekst. Bij deze aangepast!
      Groetjes, Betty

  • Bedankt voor het recept! Ik heb sinds kort een Kitchenaid Multicooker en heb vannacht de erwtensoep 8 uur lang op 90 graden gehad. Vanochtend nog een half uurtje laten koken en de soep smaakte al perfect! Nu nog een dagje buiten laten staan om door te trekken en vanavond genieten van de erwtensoep!

    Wel 1 opmerking:
    Ik heb iets minder dan 1 theelepel (zo'n maattheelepel), denk ongeveer 3/4 theelepel, aan zout in de soep gedaan en het smaakte vanochtend al zout genoeg. 2 theelepels lijkt me wel erg veel.

    • Hi Deborah,
      hartelijk dank voor je tip!
      En met het oogpunt op minder zout eten, is slechts 1 theelepel vaak ook voldoende.
      Men kan het altijd vlak voor opdienen nog even proeven en bijstellen indien nodig . :-)

      Groetjes, Betty

  • Beste Betina,

    Ik heb nog niet zo lang een slowcooker (3 1/2 l van GustaJ heb een aantal dingen gedaan met soms wisselend succes, maar nu staat jouw recept voor erwtensoep op. Wel heb ik alles gehalveerd ivm mijn pan en zelf wat aangepast (selderijstengel en peen weggelaten, spekblokjes toegevoegd) ben heel benieuwd.
    Als dit lukt dan denk ik dat ik een grote slowcooker ga kopen, want de meeste dingen smaken prima uit de slowcooker.

  • Beste Betina,

    Inmiddels is de soep klaar, lekker en super gaar. Dus dat wordt een grote slowcooker. Dankjewel voor het recept.

    • Hi Carla,
      wat leuk om terug te lezzen! En bedankt voor je variatie tips! Wij houden er ook van om thuis een flinke portie slowcooker recepten te maken. Is altijd zo lekker en wat je over hebt, kun je altijd nog invriezen.
      Heel veel slowcook plezier en eet smakelijk!

  • Hoi Betty, de soep was na 8 uur op laag en 1 uur op hoge stand nog lang niet gaar, nog maar 3 uur op hoog gezet,afwachten maar ?

    • Hi Jitske,
      Er zit blijkbaar echt verschil in spliterwten.
      De variant van HAK (in papieren pak) wordt altijd perfect gaar, ook in een gewone kookpan met kortere bereidingstijd.
      Maar er zijn ook gedroogde spliterwten (natuurwinkel) die vooraf geweekt dienen te worden in water. Daarna kun je ze wel gewoon bereiden volgens recepten.

    • Hi Hennie,
      als de smaak goed is, zou ik het bouillonblokje achterwege laten en gewoonweg een beetje meer water toevoegen in de crockpot tijdens het koken.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago