Kun je niet kiezen tussen chocolade of karamel? Geen probleem want dit zoete stukje komt rechtstreeks uit de hemel gevallen! Een chocolade karamel taart waarbij je kunt genieten van het beste van twee smaken!

Een soort Millionaire’s Shortbread taartje

No worries, dan is dit de meest eenvoudige chocolade karamel taart die je kunt maken. Het is een soort Millionaire’s Shortbread taartje geworden en een beetje doe-het-zelver heeft de ingrediënten zoals roomboter, bloem, gecondenseerde melk en chocolade waarschijnlijk al standaard op voorraad liggen. Ben je fan van deze combinatie? Maak dan ook eens de chocolade-karamel pretzeltaart of deze (sinterklaas) fudge met kruidnoten.

Een chocolade karamel taart met zanddeeg bodem

De bodem van deze chocolade karameltaart is namelijk gemaakt van een eenvoudig zanddeeg, dat eerst ‘blind’ word gebakken. Daarna gaat er een dikke laag karamelcrème overheen en bovenop een dikke laag gesmolten chocolade.  Ik hoop dat jullie er net zo’n fan van worden als wij zijn. Dan zit geluk blijkbaar dus toch in een klein hoekje.

Kookvideo: Chocolade Karamel taart:


Print

Recept: Chocolade Karamel taart

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze chocolade karameltaart is zeer eenvoudig om te maken. Met gecondenseerde melk en bovenlaag van pure chocolade.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 90 minuten.
  • Yield: 810 personen 1x
  • Category: Taart

Ingredients

Scale
  • 1x recept zanddeeg (vers gemaakt, of uit de vriezer),
  • 1 blikje gecondenseerde melk (380 ml),
  • 2 volle eetlepels (karamel) stroop,
  • 60 gram roomboter (in stukjes),
  • 200 gram chocolade (70%),
  • 2 eetlepels slagroom (ongeklopt),
  • beetje extra boter + poedersuiker.

Extra:

  • lage taartvorm 20 cm, met losse bodem,
  • bakbonen of bak-rijst,
  • bakpapier.

Instructions

  1. Maak als eerste het zanddeeg , of haal uit de vriezer om te ontdooien.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht.. Beboter de taartvorm en ‘stof’ deze af met een beetje poedersuiker.
  3. Rol het zanddeeg uit (ca. 5 mm dik) en bekleed hier de taartvorm mee. Trim de randjes en prik met een vork gaatjes in de bodem. (ps. Je zult wat deeg overhouden omdat de vorm een slagje kleiner is als het recept. Dit deeg kun je invriezen (niet een 2e keer!) of gebruik het restant om bijvoorbeeld een paar koekjes te maken.)
  4. Leg een velletje bakpapier op de bodem, en vul deze met rijst of bakbonen. Bak de bodem gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het bakpapier en de rijst (of bakbonen) en bak de taart een extra 10 minuten. Laat hierna goed afkoelen.
  5. Verwarm een steelpannetje, op laag vuur, met de gecondenseerde melk, boter en stroop, en breng zachtjes aan de kook. Blijf voortduren roeren (om aanbranden te voorkomen) en laat 2-3 minuten doorkoken. De karamel is nu net pudding. Giet de karamel op de deegbodem en laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
  6. En ten slotte: breek de chocolade in stukjes en laat smelten in een steelpan, op laag vuur. Draai het vuur uit en roer de slagroom er door heen. Het mengel wordt meteen dikker, en dient direct over de taart uitgesmeerd te worden. Met de bolle kant van een lepel kun je nu een paar keer zachtjes op de chocolade tikken en deze een beetje omhoog trekken. Daardoor krijg je van die warrige pieken op de taart. Laat daarna nogmaals 30 minuten opstijven in de koelkast.
  7. Bestrooi de chocolade karamel taart met cacao, snijd in punten en serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Bewaar de taart afgedekt in de koelkast. Dan is hij minstens 3 dagen houdbaar.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je thuis aan de slag wilt gaan met deze chocolade karamel taart!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Gewoon even een vraag uit nieuwsgierigheid waarom moet je een pak rijst op de bodem strooien en mee in de oven bakken? En kan je de rijst naderhand nog wel opnieuw gebruiken?

    • Hi Lobke,

      de taartbodem dient alvast afgebakken te worden en dan is deze helemaal klaar voor gebruik.
      En omdat de rest van de ingrediënten niet in de oven gaan, dien je die bodem dus eerst 'blind' te bakken
      Dit kan met bakbonen, rijst etc.
      De rijst kun je daarna niet meer gebruiken voor andere dingen. Dus bewaar de 'bakrijst' gerust in een bakje voor een volgende bak-sessie.

    • Hi Lineke,
      dat kan zeker. Je kunt hem zowieso 1-2 dagen, in een taartstolp op het aanrecht bewaren.
      Met dit warme weer zou je hem ook in de koelkast kunnen zetten en even van tevoren uithalen.
      groetjes, betty

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago