Als je ooit in het voormalige Joegoslavie op vakantie bent geweest dan ken je waarschijnlijk deze bekende worstjes uit de Balkan ook. Ćevapčići zijn kleine smaakvolle gebakken vleesrolletjes die worden geserveerd op Lepinja platbrood met uien en ajvar. Ik ben er mijn hele leven al fan van en heb ze heel veel mensen voorgeschoteld, maar nog nooit het recept hier gedeeld. Dus, eet je gezellig mee?
Iedere regio in het voormalige Joegoslavië heeft zo een eigen recept voor Ćevapčići (tje-wap-tsie-tsie)maken. Over het algemeen wordt er rundvlees gebruikt voor het maken van deze kleine worstjes uit de Balkan, maar er kan ook met grote regelmaat lams of kalfsvlees aan worden toegevoegd voor een betere smaak. Een groot deel van de bevolking is moslim, daarom zul je worstjes met varkensvlees bijna enkel in Servische restaurants en huishoudens tegenkomen.
Nu zijn wij grote liefhebbers van Ćevapčići maken en verorberen. Maar met een vrij grote familie wil niemand een hele middag besteden aan het handmatig draaien en rollen van deze kleine worstjes uit de Balkan. Maak het jezelf gemakkelijk en schaf een ‘Ćevapčići pers’ aan. Daarbij druk je een handje gekruid gehakt in een paar seconden tot meerdere worstjes van gelijke dikte en lengte. Laat je tevens niet verleiden tot de aanschaf van diverse Ćevapčići kruidenmixen want daar wordt vaak van alles aan toegevoegd. Terwijl iedereen die ik ken echt zweert bij enkel peper & zout voor het op smaak brengen van deze worstjes. Maar je mag van mij ook gerust wat paprikapoeder of tuinkruiden toevoegen als je dat lekker vindt hoor.
Heb je deze al in huis?
Benieuwd hoe de video voor deze Cevapcici maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
In de Balkan is men dol op het grillen van vlees. Met name deze bekende worstjes uit de Balkan zijn grote favoriet voor de lunch, als streetfood of om thuis met je familie op de barbecue te bereiden. Cevapcici worden geserveerd op Lepinja brood en met uien en ajvar. Hou ongeveer 150 – 200 gram gehakt vlees per persoon aan.
(* voor variaties zie blogtekst)
Voor erbij:
Extra:
Prijatno! (= eet smakelijk!)
Let op! Deze worstjes ‘druppelen’ behoorlijk wat vet in de barbecue en dat kan vreselijk gaan ‘roken’. Plaats de worstjes dan ook op INDIRECTE hitte, het liefst op een plancha (dichte grillplaat) of zelfs een wegwerp aluminum BBQ grill schaal (met van die ribbels om de worstjes tussen te leggen). Dit geldt zowel voor een gasbarbecue als een kolen bbq.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Cevapcici– ofwel worstjes uit de Balkan wilt gaan maken.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…