Deeg recepten

Lepinja (Platbrood uit de Balkan)

De Balkan keuken bevat ook tal van vleesgerechten van de grill. Denk aan rund of lam, in de vorm van worstjes, burgers, spiesjes en meer. En die serveer je het liefst met een heerlijk platbrood genaamd Lepinja. Het deeg is vrij eenvoudig en makkelijk om zelf te maken, maar ideaal om te vullen met gegrild vlees naar keuze. Met dit recept maak je zelf de lekkerste Balkan broodjes klaar in eigen oven.

Wat is Lepinja platbrood?

Dit platbrood uit de Balkan heet lepinja, ook bekend als een somun, of zelfs als een pitabroodje. Dit broodje krijg je vaak bij diverse Street food gerechten aangeboden, maar is ook onmisbaar bij de barbecue thuis. Lepinja is een lekker groot broodje die goed kunt vullen met gegrild vlees, zoals cevapcici worstjes uit de Balkan (morgen online), maar ook met pljeskavica – de Balkan variant van de hamburger. Als je Lepinja serveert bij je Balkan gerechten dan mogen uiteraard ajvar (een paprika-aubergine puree) en Kajmak (zure room) nooit ontbreken op tafel.

Zelf platbrood uit de balkan maken

Dit platbrood uit de Balkan is heel makkelijk om zelf te maken. Ik gebruik het liefst patentbloem omdat dit een fijngemalen structuur heeft, maar je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken. Uiteraard wordt er gist aan toegevoegd en water, maar ook een scheutje melk om een zachtere deegstructuur te krijgen. ER bestaan natuurlijk in heel veel verschillende landen soortgelijke broden, alleen al voor pita broodjes zijn er tal van recepten. Dit is in ieder geval het recept voor Lepinja dat ik zelf graag gebruik voor onze barbecue gerechten. Bekijk hier nog veel meer lekkere recepten voor zelf deeg en broden met gist gemaakt.


Print

Recept: Lepinja (platbrood uit de Balkan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Balkan keuken omvat ook veel vleesgerechten van de grill. En die serveer je het liefst met een heerlijke platbrood genaamd Lepinja. Ook wel somun of een pita broodje genoemd en ideaal om te vullen met gegrild vlees, gesneden uien, ajvar en zure room! Met dit recept maak je zelf de lekkerste Balkan broodjes klaar in eigen oven.

Ingredients

Scale
  • 100 ml melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • ½ tl suiker
  • 250 gram (patent)bloem
  • 150 ml handwarm water
  • ½ tl zout
  • ½ tl zonnebloemolie
  • fijn tarwegriesmeel, voor het uitrollen
  • (optioneel) sesamzaad of nigellazaad

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • huishoudfolie of een schone (ongeparfumeerde) theedoek
  • bakpapier
  • kleine sprayflacon voor water

Instructions

  1. Verwarm de melk kort in een steelpannetje. Let op! niet warmer dan 30 graden. Voeg de gedroogde gist en suiker toe, roer door elkaar en laat 10 minuten staan zodat er bellen kunnen gaan vormen en het gist actief wordt.
  2. Ondertussen stop je de (patent)bloem in de mengkom van de mixer en zet het water klaar. Kneed met deeghaak de bloem door het water en melkmengsel gedurende 5 minuten op middelmatig. Voeg dan pas het zout toe en mix nog een extra 3 minuten.
  3. Vet een kom in met de olie en plaats het deeg hier in. Dek de kom af met folie of een theedoek en laat 45 minuten rusten op een warme plek.
  4. Bestuif een werkplat met het fijne griesmeel en verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Vouw het deeg steeds stukje voor stukje naar binnen om ballen van te vormen en breng ze op spanning (opbollen). Plaats ze daarna met de naad omlaag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Normaliter kun je 4 stuks kwijt op 1 bakplaat. Dek af met folie of theedoek en laat het deeg nu weer 20 minuten rijzen.
  5. Maak vervolgens je vingers nat en druk de bolletjes deeg zachtjes uit tot ronde lapjes van 0.5 cm dikte (zie foto’s). Dek wederom af met folie of theedoek en laat weer 20 minuten rusten. Ondertussen ga je ook de oven voorverwarmen op 250 graden Celcius (220 hetelucht).
  6. Snijd nu met een broodmesje een ruitje patroon op het deeg. Let op: niet doorsnijden dus en laat de randen onaangeroerd. Optioneel kun je nu het brood een klein spraytje water geven en bestrooi direct met sesamzaad (wit) en-of nigellazaad (zwart).
  7. Bak de Lepinja platbroden gedurende 8-10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  8. Zodra ze uit de oven komen verplaats je ze naar een afkoelrek en spray je ze in met water. Laat natuurlijk drogen want dit zorgt voor zachte broodjes. Serveer afgekoeld.

Notes

Dit super verse platbrood blijft 1-2 dagen goed. Je kunt ze dus al een avond voor je barbecue gaan maken en in een broodzak bewaren. Na 24 uur begint het echter zijn vochtigheid te verliezen en wordt droger. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Lepinja – ofwel platbrood uit de Balkan wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago