Het is bramentijd! Werkelijk overal zie je bramenstruiken volop vruchten afwerpen en zolang het niet in iemand zijn tuin staat, zou ik zeggen:  plukken die hap! Mijn schoonouders gingen zo een stukje fietsen en hebben hetzelfde gedaan. Resultaat was dat er een fietstas vól verse bramen bij mij thuis werd afgeleverd. Of ik hier wat lekkers mee kon maken..? De eerste gedachte was natuurlijk een voorraad bramen jam aanleggen!

Zelf bramen jam maken

Ik ben dol op zelfgemaakte  bramen jam, puur omdat ik dan zelf de controle hou over de hoeveelheid suiker die ik toevoeg. Normaal gesproken zou de verhouding fruit/suiker 1:1 zijn (dus 1 kilo suiker op 1 kilo fruit). Maar minder suiker werkt prima, mits je er maar een beetje citroen aan toe voegt, om de jam te conserveren.  Dit trucje werkt overigens bij allerlei soorten jam. Zorg ervoor dat je een hoge pan gebruikt, ivm hete jam spetters.

En als je de jam lang genoeg laat doorkoken, hoef je je ook geen zorgen te maken over eventuele beestjes in de vruchten. Maar spoel vers geplukt fruit dus altijd heel goed uit en leg dit eventueel, van tevoren, in wat zout water (tip van oma!). Dan komen de meeste beestjes vanzelf weer bovendrijven. Vervolgens even afscheppen en afgieten.

Nog meer jam recepten

Deze kruidige bramen jam is een aanrader als je bijvoorbeeld deze Italiaanse Jam taartjes gaat maken, maar is ook erg lekker op je pannenkoeken! En als je nu de smaak te pakken hebt, dan heb ik nog meer variatie recepten voor homemade jam voor je. Maak bijvoorbeeld ook eens deze (tikkeltje zure),  rabarber jam, serveer scones met cream en frambozen jam en wat dacht je van deze blauwe bessen jam? Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aarbeien jam!


Print

Zelf bramen jam maken recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram bramen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 2 steranijs,
  • 350 gram (gelei)suiker of witte basterdsuiker,
  • 2 zakjes vanillesuiker,
  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Was de bramen en breng deze aan de kook in een hoge (!) pan, samen met het citroensap, water, steranijs en suiker.Totaal dient dit 30 minuten door te koken.
  2. Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken.
  3. Je kunt eventueel (een deel) van de bramen jam door een bolzeef drukken om (een deel) van de pitjes te verwijderen. Verwijder in ieder geval de steranijs en stop de bramen jam weer terug in de pan en kook nog 5-10 minuten op middelhoog vuur.
  4. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete jam in.
  5. Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De jam is nu zeker een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.) Na opening is de bramen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier!

Groetjes Betty

(Bron foto’s via shutterstock: Jam 1, jam 2 )

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik maak mijn bramenjam zonder geleermiddel en hij geleert pico bello.Dus met gewone suiker. In de bramen zelf zit voldoende pectine. Dit heb ik uit ervaring met bramenjam maken.

  • Ik heb nooit eerder jam gemaakt. Ik houd niet zo erg van hele zoete jam, zodoende kwam ik op dit recept.

    Voor 1500 gram bramen heb ik 9 el citroen toegevoegd, 300 ml water en 750 gram gelei suiker.
    Na het toevoegen van de suiker en het koken bleef de substantie behoorlijk vloeibaar. Ik dacht dat het bij het afkoelen wel dikker zou worden. Maar dat is helaas niet het geval.
    Ik zit nu met allemaal potjes vloeibare jam. Is hier nog wat aan te doen?

    Hartelijk dank.
    Jeannette

    • Hi Jeannette,

      bedankt voor de feedback. Je zou de jam nog langer kunnen laten doorkoken, zodat er meer water verdampt. Inkoken als het ware.
      Alleen zou ik het vuur iets lager zetten om aanbranden te voorkomen. Je het kunt het gerust een uur laten pruttelen dan.

      Groeten, Betty

      • Bedankt Bettina, voor je advies.
        Ik heb nu drie potten minder maar wel dikkere jam. Het ziet er nu goed uit. Maar het inkoken duurde lang en zelfs na het toevoegen van nog wat geleisuiker werd het niet echt vast. Ik moet zeker nog wat ervaring opdoen!

        • Hi Jeannette,
          dat is heel goed om te horen.
          Wellicht kun je een volgende keer ook iets minder water toevoegen, bijvoorbeeld 75 ml ipv 100 ml (op 500 gram fruit)
          Ik kook mijn jam meestal in een kleine portie, en dan red ik het prima met 100 ml, en in mijn ruime pan kookt dit ook heel snel er weer uit.
          Maar wellicht dat dit juist met een grote hoeveelheid weer minder gaat. Het is een idee.
          In ieder geval eet smakelijk en geniet van je jam!
          Groetjes, Betty

  • Betty,

    Jam is niet helemaal stevig, waarschijnlijk teveel water. Mijn vraag kan ik de jam nogmaals koken en opnieuw in bottelen?

    vrgr peter

  • Ik heb bovenstaande verhoudingen aangehouden om de bramenjam wat minder zoet te krijgen. De smaak is prima alleen bleef hij steeds zo dun als ik wat tussendoor op een bordje deed om te laten afkoelen. Ik heb hem toch maar in potjes gedaan nu. Kan ik, als het inderdaad dun is, deze jam opnieuw in een pan doen en meer suiker erbij doen?

    • Hi Herma,

      ja dat is mij ook overkomen. Meestal wordt jam nog dikker zodra het afkoelt,
      maar je kunt het daarna gerust nog een keer aan de kook brengen en indikken.

      Je kunt inderdaad ook wat meer suiker toevoegen. Normaliter zou je 50% vruchten en 50% suiker aanhouden voor het maken van jam, maar dat is voor mij gewoon te zoet. En Geleisuiker werkt het beste om in te dikken!

      Succes! Groeten, Betty

  • Wat een fijn recept! Ik ben niet zo gek op erg zoete jam, maar deze is heel erg lekker.
    De eerste poging was wat dun, waarschijnlijk omdat ik de deksel tijdens de eerste 15 minuten koken erop heb laten zitten. De tweede poging is mooi gegeleerd! Een half kaneelstokje meekoken en bruine basterdsuiker zijn ook aanraders.

    Dankjewel :)

  • Leuk idee, met munt erbij! Ik heb de muntblaadjes gewoon klein gehakt en toegevoegd; dan hoef je niet te zeven naderhand en blijft de jam lekker grof van structuur.
    Mijn ervaring is trouwens dat water toevoegen bij bramenjam nauwelijks nodig is. Bij het koken komt er voldoende vocht bij. Hooguit een bodempje om aankoeken te voorkomen, maar zelfs dat is niet echt nodig.

  • Net 3kg bramen geplukt. Heb er 5 kruidnageltjes fijngemaakt in de vijzel bijgedaan. Gee ft een heerlijk oosters smacked.

    Zit ook met wat dune jam. Everest maar eens kijken wat het afgekoeld dote.
    Gr

  • Hallo Betty,
    Wat een fantastisch lekkere jam, Vanavond (02/05/2020) gemaakt. Niet met een vanille-stokje of vanille-suiker, maar met mijn, reeds in 2017, zelf gemaakte vanille-extract. Die wordt elk jaar lekkerder. Ongeveer 40 minuten laten pruttelen, iets meer gelei-suiker er bij (ik ben van het zoete). Jam-test gedaan en twee potten gevuld. Ga mijn schoonzus verrassen met en potje heerlijke bramenjam. Ontzettend bedankt dat je dit recept met ons jam-liefhebbers hebt willen delen.
    MVG
    Janwillem van Boven
    Nijmegen

Share
Published by
Betina Oostveen
Tags: bramenjam

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago