Drankjes recepten

Boterbier – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek

Fans van de Harry Potter boeken en films weten maar al te goed wat boterbier is. Het drankje bestaat uit verwarmd bier en een romige karamel met een flinke toef slagroom. Het recept kwam ik tegen in het nieuwe kookboek: de Kookschool voor Potterheads. Als echte fan – ook wel ‘potterhead’ genoemd – moet je heel gauw verder gaan lezen dus!

De kookschool voor Potterheads

Alleen al de gedachte aan Zweinstein roept in mijn hoofd lange tafels met heerlijk eten en drinken op. Met een knip in de vingers tovert Perkamentus de lekkerste Britse klassiekers op tafel. Maar veel gerechten die je voorbij zien komen zijn echt speciaal voor de film bedacht. Met het boek De Kookschool voor Potterheads haal je dan ook meer dan 60 recepten in huis die volop herkenning aan de fans onder jullie zullen geven. Van Pompoen Pasteitjes tot Hagrid’s verjaardagstaart met ‘Happee Birthdae’ gespeld. Maar ook typisch Britse aardappels en vleesgerechten, Tante Petunia’s taart, gemberkoeken, chocoladekikkers en dus boterbier – ook wel Butter Beer genoemd. Recepten voor een echte Harry Potter filmavond, kinderverjaardag of feestje met vrienden.

“Koken is geen heksentoer. Met onze magische recepten en tips heb je het in een handomdraai onder de knie. Voor je het weet kun je al je vrienden en vriendinnen uitnodigen voor een feestelijke en magische maaltijd die Zweinstein waardig is.”

– Tanja Dusy (auteur)

Boterbier of Butter beer maken

Het maken van Boterbier gaat helemaal terug naar de tijd van de Tudors (Middeleeuwen) en is een Britse warme drank met bier, suiker, eigeel en, jawel.. boter. Het bevat een lichte bubbel, maar is tegelijkertijd romig en lekker zoet van smaak. Al doet de versie in de films – met de gele kleur – mij nog het meeste denken aan Werthers Original karamel snoepjes. Het recept voor boterbier uit ‘De Kookschool voor Potterheads’ is ook een fijne en makkelijk te maken. Dit is in ieder geval een heerlijk kookboek geïnspireerd op de Harry Potter boeken en films. Voor de liefhebber is er ook een Potterhead Bakboek verkrijgbaar!

Benieuwd hoe de video voor deze ‘Butter Beer maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Boterbier maken (Harry Potter)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fans van Harry Potter kunnen nu zelf aan de slag met dit recept voor boterbier maken, ofwel ‘butter beer’. Een volromig en kruidig drankje met bier, karamel en slagroom.

Ingredients

Scale
  • 2 el. suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 25 gram roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 400 ml. melk
  • ¾ tl. kaneel
  • 2 mespuntjes gemalen kruidnagel
  • ¼ tl. gemalen gember
  • 1 tl. cacaopoeder
  • 300 ml (alcoholvrij) moutbier

extra en om te decoreren:

  • 3 (bolle) bierglazen
  • snufje kaneel
  • chocosprinkels (of hagelslag)
  • gekleurd suiker
  • gekleurde sprinkels

Instructions

  1. Stop de suiker en vanillesuiker in een klein kookpannetje. Verwarm op halfhoof vuur en laat lichtbruin karameliseren.
  2. Roer vervolgens de boter erdoor en blus de karamel uit met de helft van de slagroom. Pas op! Het kan gaan sissen en spetteren! Blijf tijdens het koken doorroeren tot de karamel helemaal is opgelost.
  3. Vervolgens roer je de melk, kaneel, kruidnagel, gember en cacao er doorheen. Verlaag het vuur en laat dit alles gedurende 5 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Klop ondertussen de rest van de slagroom halfstijf en zet je decoratie klaar.
  5. Neem de warme pan van het vuur en roer hier 250 ml van het bier doorheen. Zet de pan terug op het vuur en verwarm – NIET koken ivm schiften –  op laag vuur. Schenk daarna het boterbier uit over de glazen.
  6. Schenk tot slot het laatste beetje bier over de glazen en lepel er de slagroom overheen. Top af met bijv. een snuf kaneel en sprinkels naar keuze. Serveer de boterbier warm!

Notes

Maak een Harry Potter filmavond helemaal compleet met tevens de volgende recepten uit het boek:

  • Mevr. Wemels gehaktballetjes – pagina 50
  • Pompoen Pasteitjes – pagina 90
  • Blauw-rode Koorts Fondant (uit de winkel van Fred & George) – pagina 121
  • Chocoladekikkers – pagina 117
  • Schotse eieren – pagina 16 (of zie dit recept)
  • Amortentia Liefdesdrank (met vodka) – Pagina 130

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met recept voor boterbier maken uit de Kookschool voor Potterheads kookboek.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago