Zodra het buiten gevroren heeft, is het hoog tijd om boerenkool te eten. En laat ik nu net een heelijke variatierecept voor jullie hebben: Boerenkool stamppot met zoete aardappel!

We kunnen niet om de stamppotten heen in winterse tijden als deze. Maar waarom zou je niet een keertje een stamppot maken van zoete aardappel in plaat van een gewone aardappel.

Vorst over de boerenkool

De vorst doet namelijk de boerenkool zoeter smaken. Over het algemeen is deze boerenkool stamppot met zoete aardappel natuurlijk al een zoetere versie. Maar houd daarbij in gedachten dat het een gezondere variant op de standaard boerenkool stamppot is. Boerenkool is een echte superfood boordevol vitamine C voor een goede weerstand. Check hier in ieder geval nog meer lekkere recepten met boerenkool!

Gezondere boerenkool stamppot

De de zoete aardappel in dit recept zorgt ervoor dat je minder hoge suiker pieken krijgt als bij een gewone aardappel. Het is dus een gezondere boerenkool stamppot en dat past weer prima bij mijn goede voornemens! Dan rest mij je enkel nog veel eetplezier te wensen op een koude, winterse avond en geniet intens van deze boerenkool stamppot met zoete aardappel. Enjoy!


Print

Recept: Boerenkool stamppot met zoete aardappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Een vegetarische stamppot met boerenkool en zoete aardappels.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram zoete aardappel,
  • 300 gram boerenkool
  • 1 grote (zoete) ui,
  • handje hazelnoten,
  • beetje roomboter,
  • 150 gram feta,
  • optioneel:  pittige mosterd.

Extra:

  • ruime kookpan,
  • koekenpan,
  • vergiet,
  • puree stamper.

Instructions

  1. Schil de zoete aardappels, spoel goed af en snijd in parten. Verdeel over de bodem van de pan. Was de boerenkool en verdeel bovenop de geschilde aardappels. Voeg nu genoeg water toe totdat de boerenkool net onder staan. Breng aan de kook, met een snuf zout, gedurende 20 minuten.
  2. Ondertussen ontvel je de ui, snijd door de helft en vervolgens in halve maan ringen. Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin de hazelnoten tot ze een beetje bruin kleuren. Haal vervolgens uit de pan en zet apart. Vervarm dezelfde koekenpan nogmaals, maar nu met een klein scheutje olie. Bak hierin de uienringen bruin gedurende 2-3 minuten. Draai het vuur uit.
  3. Zodra de zoete aardappels gaar zijn, giet je de pan af in een vergiet. Stop de aardappels en boerenkool direct terug in de pan en stamp grof met de puree stamper. Voeg een klont boter toe en breng op smaak met wat peper en zout. Stamp nogmaals goed door.
  4. Schep de boerenkool stamppot met zoete aardappel uit over de borden en verdeel hier de gebakken uien en hazelnoten overheen. Verkruimel er tot slot de feta kaas overheen. Aan tafel kun je nog een beetje pittige mosterd door je boerenkool stamppot heen roeren.

Eet smakelijk !

Groetjes, Betty

Notes

TIP: Je kunt overgebleven boerenkool stamppot met zoete aardappel de volgende dag opbakken in een koekenpan met aanbaklaag. Je hoeft hiervoor geen boter of olie toe te voegen, maar gewoonweg een beetje wokken om op te warmen.

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Super lekkere stamppot; ik begreep dat 1x het recept voor 4 personen is maar dat is zeker te weinig. Wij hebben er met zijn tweeen van gegeten het was heerlijk😋

    • Hi Mieke,
      je hebt helemaal gelijk! Dit recept is ook voor 2 personen dus ik zal de teller even aanpassen.
      groetjes, betty

  • Heerlijk! De feta heeft een zuur-zoutig smaakje en past er super bij. Met m'n zwangerschapsdiabetes zijn de zoete aardappelen veel beter dan de gewone aardappelen en het smaakt ook nog eens lekkerder.
    Ik had geen hazelnoten in huis, die vervangen door walnoten en cashewnoten. Bij de uitjes nog een klein scheutje balsamico gedaan. Top! Dankjewel voor het lekkere recept

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago