Een goed basisrecept voor tomatensaus is nooit weg! Dus laat ik je zien hoe eenvoudig je deze kunt klaarmaken. De Italiaanse keuken kán namelijk niet zonder tomaten en je komt ze dan ook werkelijk overal tegen: in stukjes door de salade, in een tomatensoep, door de pasta en pastasauzen, maar nog belangrijker: in de saus voor op de pizza.

Verse tomatensaus voor pizza maken

Bij een zelfgemaakte pizza (Check mijn ultieme pizzadeeg recept!!), maak je deze tomatensaus natuurlijk ook gewoon zelf! Ik gebruik hiervoor gepelde tomaten uit blik, want die heb ik standaard in de voorraadkast staan. Maar je kunt natuurlijk ook een halve kilo verse tomaten gebruiken om saus van te maken. Ik zou de tomaten dan wel even inkruisen en 1 minuut laten wellen in water, dat net van de kook af is. Zo kun je heel eenvoud het velletje er af trekken en de verdere bereiding volgens van dit recept voor tomatensaus. Deze tomatensaus is intens van smaak en is de ideale basis saus voor op de pizza. Alleen nog even beleggen met kaas en je favoriete toppings en je bent klaar.

Verse of gedroogde kruiden in de tomatensaus

Zelf maak ik gebruik van verse kruiden van mijn balkon om dit basisrecept voor tomatensaus te maken.. Mocht je hier zelf niet over beschikken, kun je elk van deze verse kruiden vervangen door het volgende: 1 eetlepel verse kruiden staat gelijk aan een 1 theelepel gedroogde variant. Mocht je deze ook niet in huis hebben, dan volstaat het ook om totaal 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruidenmix te gebruiken in onderstaand recept. Dit basisrecept voor tomatensaus maken is niet alleen heel goed geschikt voor op de pizza. Maar je kunt hem ook serveren met je favoriete pasta soorten. Leuk om te weten: hoeveel verschillende soorten pasta’s denk jij dat er zijn? En welke saus serveer je bij welke pasta?


Print

Basisrecept voor tomatensaus (voor op de pizza)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een goed basisrecept voor tomatensaus is nooit weg! Dus laat ik je zien hoe eenvoudig je deze kunt klaarmaken. De Italiaanse keuken kán namelijk niet zonder tomaten en je komt ze dan ook werkelijk overal tegen: in stukjes door de salade, in een tomatensoep, door de pasta en pastasauzen, maar nog belangrijker: in de tomatensaus op de pizza.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 23 pizza’s 1x
  • Category: Pizza
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje of kleine ui
  • 2 el takjes verse oregano
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 eetlepel olijfolie
  • peper & zout.

 

Extra:

  • staafmixer of blender,
  • hapjespan.

 

Instructions

  1. Pel de knoflook en hak fijn (of pers deze uit). Pel en snipper het sjalotje. Ris de oregano en tijm van de takjes. Als het goed is heb je nu 2 eetlepels oregano en 1 eetlepel tijm.
  2. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook aan gedurende 2-3 minuten. Giet hier vervolgens de gepelde tomaten en tomatenpuree bij, samen met de kruiden. Roer goed door en breng de saus aan de kook. Draai het vuur naar middelmatige temperatuur en laat de tomatensaus gedurende 15 minuten doorkoken. Het kan eventueel ook langer als je een wat dikkere tomatensaus wilt.
  3. Gebruik nu een staafmixer in de pan om de saus fijn te maken. Je kunt het ook in een blender gieten en mixen tot je een puree hebt. Let op bij blender dat je de deksel nooit helemaal dicht doet – wel vasthouden – bij het pureren van een hete substantie, ivm druk en ontploffingsgevaar.
  4. Laat hierna de saus een beetje afkoelen en verdeel 1-3 sauslepels direct over het pizzadeeg. Je kunt de tomatensaus  uitstrijken met de bolle kant van de lepel.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Tip! De (overgebleven)tomatensaus kan ook afgedekt, maximaal 2 dagen,  in de koelkast bewaren. Wel even goed laten afkoelen. Je kunt de saus ook prima invriezen in een afgesloten bakje of luchtdicht ziplock zakje. Max 3 maanden in de vriezer en je kunt het prima ontdooien door een nachtje van tevoren in de koelkast te leggen. Wel svp in een diep bord of kom.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit basisrecept voor tomatensaus voor op de pizza wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago