Er gaat niets boven oud-Hollandse en klassieke poffertjes bakken. De ingrediënten heeft waarschijnlijk iedereen al in huis. Een must-have is natuurlijk een speciale poffertjespan. Serveer de gepofte deeghapjes met poedersuiker en een flinke klont roomboter. Zo lekker! Maar hieronder geef ik je nog een paar lekkere variatie recepten voor je versgebakken poffertjes!

Zelf poffertjes bakken

Poffertjes zijn echt oer en oer Hollands en worden al sinds de 17e eeuw al gebakken. Naar verluid werden ze toen al door de monniken in kloosters gebakken en destijds dus ook ‘broedertjes’ genoemd. De basis is een luchtig beslag van bloem, eieren en melk, dus een beetje te vergelijken met het maken van Hollandse pannenkoeken. Echter wordt er gist aan het beslag toegevoegd dat er voor zorgt dat ze mooi ‘poffen’ als je ze bakt. Inmiddels zijn er ook speciale poffertjespannen zodat je perfecte kleine rondjes kunt bakken van het beslag. Ik deel bij deze mijn basis recept voor zelf poffertjes bakken en die dien je natuurlijk met een klontje roomboter en poedersuiker te serveren.

Nog meer Hollandse poffertjes en pannenkoeken recepten

Als je eenmaal het basis recept voor poffertjes bakken onder de knie hebt dan wil je misschien ook nog eens zelf Hollandse dunne pannenkoeken maken? Wist je overigens dat je ook heel simpele glutenvrije poffertjes met banaan kunt maken? Erg handig en lekker als je nog een stel overrijpe bananen in de fruitschaal hebt liggen. Daarnaast is dit (winterse) recept voor poffertjes met gesuikerde appel ook een grote favoriet van manlief. En zelf ben ik ook heel erg dol op het maken van deze – tikkeltje hartige – oranje poffertjes met pompoen. Maar top gerust je poffertjes ook af met gesmolten chocolade of Nutella, maar ook warme Speculoos pasta of zelfs stroop. Geniet dus heerlijk van nog meer Hollandse poffertjes en pannenkoeken recepten op deze site!


Heb je deze al in huis?



Print

Basisrecept poffertjes bakken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Er gaat  niets boven oud-Hollandse en klassieke poffertjes bakken. De ingrediënten heeft waarschijnlijk iedereen al in huis. Een must-have is natuurlijk een speciale poffertjespan. Serveer de gepofte deeghapjes met poedersuiker en een flinke klont roomboter. Zo lekker! Maar hieronder geef ik je nog een paar lekkere variatie recepten voor je versgebakken poffertjes!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + 30 min wachten
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 1 uur
  • Category: ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram patentbloem
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 zakje (7 -8 gram) gedroogde gist * (zie notes)
  • 2 tl suiker
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 450 ml volle melk
  • 30 ml sprite of spa rood
  • 30 gram roomboter, gesmolten

Extra:

  • Poffertjespan
  • zonnebloemolie, voor het bakken
  • twee houten sateprikker, voor het omdraaien

    Instructions

    1. Doe de patentbloem, boekweitmeel, droge gist, suiker en zout in een kom. Kluts de eieren met de melk en giet samen met de Sprite bij de bloem. Klop met een garde tot een glad beslag. Roer daarna de gesmolten boter er doorheen.
    2. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur buiten de koelkast rusten.
    3. Schenk het beslag in een maatbeker met schenktuit. Verwarm vervolgens de poffertjespan op middelhoog vuur. Gebruik een bakkwastje om de holtes van de pan in te vetten met een beetje olie. Schenk vervolgens elke holte vol met het poffertjes beslag.
    4. Wacht tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna gestold. Bij mij duurt dit 1-2 minuten. Gebruik twee houten prikkers om alle poffertjes om te draaien. Bak de andere kant ook goudbruin gedurende 1 -2 minuten en schep daarna de poffertjes uit de pan. Vet daarna de vorm op nieuw in met olie en ga zo door tot al het beslag op is.
    5. Bestrooi de poffertjes met poedersuiker en serveer met een klontje boter.

    Eet smakelijk! Groetjes, Betty

    Eet smakelijk! 

    Notes

    *Variatietip:

    Je kunt 1 zakje (7-8 gram) droge gist ook vervangen door 2 theelepels bakpoeder. In dat geval hoeft het beslag niet een uur te rijzen en kun je de poffertjes met bakpoeder direct bakken. 


    BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

    Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met dit basisrecept poffertjes bakken. Enjoy!

    Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

    Betina Oostveen

    Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

    Recent Posts

    Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

    Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

    1 week ago

    Traybake met Lekkerbekjes

    Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

    1 week ago

    Iberico Rib fingers met BBQ saus

    Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

    2 weken ago

    15x Oranje recepten voor Koningsdag

    De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

    2 weken ago

    Galette met champigons en kastanjes

    Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

    2 weken ago

    Aperol Spritz cocktail

    Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

    2 weken ago