Gezondheid

6 redenen om regelmatig spinazie te eten

Spinazie is de laatste jaren steeds populairder geworden. De tijd dat deze groente vooral à la crème op tafel kwam is allang voorbij. We verwerken spinazie in allerlei gerechten, salades, sappen en smoothies. Geheel terecht wat ons betreft, want het is ontzettend gezond! Waarom regelmatig spinazie eten zo goed voor je is, lees je in dit artikel.

6 redenen om regelmatig spinazie te eten

1: Spinazie is een goede bron van vitamine C

Vitamine C is van groot belang voor onze gezondheid. We weten allemaal wel dat het helpt om ons immuunsysteem sterk te houden. Daarnaast heeft het nog meer werkingen, bijvoorbeeld:

  • Vitamine C helpt om je huid gezond, stevig en soepel te houden. Een tekort aan vitamine C kan het ontstaan van rimpels in de hand werken.
  • Vitamine C verbetert de opname van non-heemijzer. Dit is het type ijzer dat in plantaardige voeding te vinden is.
  • Vitamine C helpt calcium en vitamine D om hun werk goed te kunnen doen. Hierdoor draagt het bij aan sterke botten.
  • Vitamine C werkt als een antioxidant. Waarom dit belangrijk is, lees je bij het volgende punt.

2: Bescherming tegen oxidatieve stress

Spinazie bevat ontzettend veel antioxidanten. Regelmatig spinazie eten beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress. Hiermee wordt het schadelijke effect van vrije radicalen bedoeld. Omdat we door ons eetpatroon, onze levensstijl en onze leefomgeving vaak met grote hoeveelheden vrije radicalen te maken krijgen, is dit erg belangrijk. Oxidatieve stress vergroot namelijk je risico op allerlei aandoeningen, waaronder hart- en vaatziektes.

3: Spinazie zit vol met mineralen

Spinazie bevat diverse belangrijke mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen hebben de volgende effecten op je lichaam:

  • IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een rol bij het immuunsysteem en bij de productie van energie in onze cellen.
  • Calcium draagt bij aan sterke botten, een gezond gebit, een goede werking van onze spieren en ons zenuwstelsel en het helpt bij het transport van andere mineralen in ons lichaam.
  • Magnesium hebben we nodig voor gezonde botten en spieren en voor de energieproductie in onze cellen. Daarnaast beïnvloedt het nog talloze processen in ons lichaam omdat het bijdraagt aan de aanmaak van meer dan 300 verschillende enzymen.
  • Kalium helpt om onze bloeddruk gezond te houden, doordat het de tegenhanger van natrium (een bloeddruk verhogend mineraal) is. Daarnaast hebben we het ook nodig voor een gezonde spier- en zenuwfunctie.

4: Voor een gezonde bloeddruk

Hart- en vaataandoeningen komen helaas veel voor. In Nederland zijn er zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten en iedere dag komen er ongeveer 750 mensen in het ziekenhuis terecht door hart- of vaatziektes.

Dat zijn geen fijne cijfers. Het goede nieuws is echter: met een gezond eet- en leefpatroon kan je jouw risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk verkleinen. Ook regelmatig spinazie eten helpt hierbij. Dit is deels te danken aan de mineralen die het bevat. Vooral kalium is hierbij belangrijk, omdat dit helpt om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk is namelijk een grote risicofactor als het om hart- en vaatziektes gaat.

Daarnaast helpt ook de grote hoeveelheid nitraat uit spinazie om je bloeddruk te reguleren.

5: Bomvol vitamine K

Spinazie bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine staat vooral bekend om zijn rol bij onze bloedstolling. Daarnaast wordt er ook steeds meer bekend over de invloed van vitamine K op onze botten en tanden. Deze vitamine is namelijk een transportmiddel voor calcium.

Verder kan vitamine K helpen om aderverkalking tegen te gaan. Ook dit is een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziektes.

6: Spinazie past perfect in een gezond afslankdieet

Als je wilt afslanken, kan je met een gerust hart spinazie eten. Deze groene blaadjes bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel waardevolle voedingsstoffen en vezels. De vezels helpen om jezelf langer vol te voelen. Door de juiste combinatie van verzadigend eten, kan je afvallen zonder honger.

Heerlijke recepten met spinazie

Voor lekkere recepten met spinazie: Begin de dag goed door sochtend lekker hartig te ontbijten met een omelet met spinazie. Maak eens een vegetarische pastaschotel met spinazie en eieren. Tijdens de lunch kun je de standaard sla ook vervangen door een spinaziesalade met rode bieten of maak een broodje rosbief met spinazie. En zet in het weekend eens pompoenmuffins met spinazie op het menu!

Groeten, Charlotte (www.puurfiguur.nl)


Bronnen: Porrini M, Riso P, Oriani G, Eur J Nutr, 2002. Nathan S Bryan, Nutrition Research, 2015.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago