Bijgerechten

Zwart geblakerde Prei uit de Oven

Ja dat lees je goed: ik heb prei express laten verbranden in de oven! Terwijl de buitenkant er helemaal zwartgeblakerd uitziet, houd je van binnen een heerlijke geroosterde boterzachte en haast zoete prei over. Deze zwart geblakerde prei uit de oven is een fantastisch voorgerecht of zelf bijgerecht voor vis en vlees.

Franse Zwart Geblakerde prei uit de oven maken

Het is alweer even geleden, maar in een klassiek Frans restaurant at ik voor het eerst zwart geblakerde prei uit de oven. Het is een ware delicatesse waarbij prei helemaal in zijn eigen velletje wordt gesmoord en haast zoet van smaak wordt. Het is echt fantastisch! Zeker als je deze combineerd met een frisse mosterd-vinegarette en bijvoorbeeld hazelnoten. Wat je uiteindelijk uit het zwarte jasje haalt is slechts genoeg voor een voorgerechtje. Ik serveer hem met geroosterde hazelnoten, maar je kunt deze zwarte prei ook serveren met bijvoorbeeld ene stukje gebakken vis, coquiles, plakjes beenham etc. Wat jij wilt.

Nog meer lekkere groente gerechten (voor kerst)

Uiteraard snijden we de zwart geblakerde prei uit de oven even overlangs door, zodat we het verbrande jasje kunnen ontdoen en enkel het groene binnenste gedeelte opeten. Dat is zo ontzettend lekker. Maar we hebben nog meer lekkere recepten om groenten als bijgerecht in de spotlight te zetten! Check bijvoorbeeld ook deze groente gerechten, die het overigens ook heel goed zullen doen tijdens het kerstdiner:

Check ook gerust deze 20x bijgerechten voor kerst diner. Eet smakelijk alvast!


Print

Zwart geblakerde Prei uit de Oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze zwart geblakerde prei uit de oven is een echte Franse delicatesse! Net als uien bevat prei meerdere lagen. Door de buitenste laag helemaal zwart te roosteren, pof je als het ware de rest in het verbrande jasje. Zo krijgt die groene binnenkant een haast zoete smaak. Lekker met mosterd-vinegarette en hazelnoten. Maar ook uitstekend te combineren met gegrilde ham of gebakken vis. Een geweldig voorgerecht voor het kerstdiner!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 55 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de geblakerde prei:

  • 8 preien
  • olijfolie
  • peper & zout
  • 60 gram hazelnoten (optioneel)

Voor de mosterd-vinegarette:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • 1 eetlepel zeer fijngehakte sjalot
  • 1 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels mosterd
  • ¼ theelepel zout
  • snuf versgemalen zwarte peper

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de prei en trim wat van het groen bij. Spoel de bovenkant van de prei goed uit om eventueel zand te verwijderen. Plaats de hele preien op de bakplaat en smeer rondom in met olie.
  3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de preien in 50 -60 minuten helemaal gaar en zwart geblakerd. Het is wel belangrijk om regelmatig (bijv. iedere 10 minuten) de preien even te draaien zodat ze evenredig gaar worden.
  4. Ondertussen maak je de mosterd-vinegarette. Combineer alle ingredieten in een kommetje en roer zodanig door tot het zout oplost. Zet apart tot gebruik.
  5. Dit gerecht is ook erg lekker met wat geroosterd hazelnoten. Leg ze hiervoor eventjes in een warme koekenpan zonder olie. Schud een paar keer om en laat langzaam bruin worden maar niet verbranden. Je kunt er ook voor kiezen om de noten in de laatste 10 minuten op de bakplaat te leggen bij de prei.
  6. Haal de zwart geblakerde prei voorzichtig uit de oven en van de bakplaat. Serveer per persoon twee stuks op een bord. Het is de bedoeling dat je de harde uiteinden van de prei er af snijd. Daarna snijd je de preien in de lengte doormidden. De buitenste zwart geblakerde vellen eet je niet op. Maar het zachte zoete binnengedeelte van de prei is een delicatesse.
  7. Druppel de mosterd-vinegarette er over heen en serveer met de geroosterde hazelnoten.

Notes

Je kunt dit voorgerecht gerust naar wens uitbreiden met bijvoorbeeld een paar plakjes gesneden beenham, gebakken coquilles of zelf warm gerookte zalm. Het zal allemaal uitzonderlijk goed combineren met de prei en maakt zelf een heerlijke low carb maaltijd om van te smullen.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van zwart geblakerde prei uit de oven.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

10x Vegetarische Hoofdgerechten voor Kerst

Ga jij dit jaar voor een vegetarische kerst? Naast heel veel hoofdgerechten voor kerst vooral…

21 uur ago

Mokka Taart

De ouderwetse Mokka Taart is er eentje die hier thuis op speciaal verzoek wordt gemaakt.…

4 dagen ago

Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn)

Tijdens koude winteravonden eten wij graag stoofvlees. Deze Franse klassieker genaamd Boeuf Bourguignon is er…

7 dagen ago

3 x budgetgroenten voor kerst

Ben jij al lekker bezig met het kerstmenu? Uiteraard wordt er een waar spektakel als…

1 week ago

Cinnabons uit de slowcooker

Dit is het seizoen van de slowcooker en ik heb een heerlijk zoet recept om…

2 weken ago

Erwtensoep (uit de slowcooker)

Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat!…

2 weken ago