Ja dat lees je goed: ik heb prei express laten verbranden in de oven! Terwijl de buitenkant er helemaal zwartgeblakerd uitziet, houd je van binnen een heerlijke geroosterde boterzachte en haast zoete prei over. Deze zwart geblakerde prei uit de oven is een fantastisch voorgerecht of zelf bijgerecht voor vis en vlees.
Het is alweer even geleden, maar in een klassiek Frans restaurant at ik voor het eerst zwart geblakerde prei uit de oven. Het is een ware delicatesse waarbij prei helemaal in zijn eigen velletje wordt gesmoord en haast zoet van smaak wordt. Het is echt fantastisch! Zeker als je deze combineerd met een frisse mosterd-vinegarette en bijvoorbeeld hazelnoten. Wat je uiteindelijk uit het zwarte jasje haalt is slechts genoeg voor een voorgerechtje. Ik serveer hem met geroosterde hazelnoten, maar je kunt deze zwarte prei ook serveren met bijvoorbeeld ene stukje gebakken vis, coquiles, plakjes beenham etc. Wat jij wilt.
Uiteraard snijden we de zwart geblakerde prei uit de oven even overlangs door, zodat we het verbrande jasje kunnen ontdoen en enkel het groene binnenste gedeelte opeten. Dat is zo ontzettend lekker. Maar we hebben nog meer lekkere recepten om groenten als bijgerecht in de spotlight te zetten! Check bijvoorbeeld ook deze groente gerechten, die het overigens ook heel goed zullen doen tijdens het kerstdiner:
Check ook gerust deze 20x bijgerechten voor kerst diner. Eet smakelijk alvast!
Deze zwart geblakerde prei uit de oven is een echte Franse delicatesse! Net als uien bevat prei meerdere lagen. Door de buitenste laag helemaal zwart te roosteren, pof je als het ware de rest in het verbrande jasje. Zo krijgt die groene binnenkant een haast zoete smaak. Lekker met mosterd-vinegarette en hazelnoten. Maar ook uitstekend te combineren met gegrilde ham of gebakken vis. Een geweldig voorgerecht voor het kerstdiner!
Voor de geblakerde prei:
Voor de mosterd-vinegarette:
Je kunt dit voorgerecht gerust naar wens uitbreiden met bijvoorbeeld een paar plakjes gesneden beenham, gebakken coquilles of zelf warm gerookte zalm. Het zal allemaal uitzonderlijk goed combineren met de prei en maakt zelf een heerlijke low carb maaltijd om van te smullen.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van zwart geblakerde prei uit de oven.
Ga jij dit jaar voor een vegetarische kerst? Naast heel veel hoofdgerechten voor kerst vooral…
De ouderwetse Mokka Taart is er eentje die hier thuis op speciaal verzoek wordt gemaakt.…
Tijdens koude winteravonden eten wij graag stoofvlees. Deze Franse klassieker genaamd Boeuf Bourguignon is er…
Ben jij al lekker bezig met het kerstmenu? Uiteraard wordt er een waar spektakel als…
Dit is het seizoen van de slowcooker en ik heb een heerlijk zoet recept om…
Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat!…