Wij zijn thuis grootgebruiker als het aankomt op vanille extract! Zelf heb ik altijd een grote fles in de kast staan en schroom dan ook niet voor een lepeltje ervan door mijn ontbijtjes, maar ook koekjes, taarten en meer! Maar wist je dat zelf vanille extract maken heel gemakkelijk is?
Je hebt letterlijk 2 ingrediënten benodigd voor het maken van vanille extract. Vanille stokjes, liefst van heel goede kwaliteit want dan heb je ook minder benodigd. En een fles Vodka, want deze is vrij neutraal van smaak maar heeft wel een lekker hoog alcohol percentage! Je dient de stokjes namelijk een maand te weken in de vodka, zodat de vanillesmaak in de vloeistof opgenomen wordt. De voornaamste reden dat ik dit doe is vanwege de prijs. Vanille is inmiddels een van de duurste ingrediënten ter wereld geworden. Saffraan staat nog steeds op nummer 1 maar de prijs van vanille is de afgelopen jaren best veel gestegen! Aangezien vanille zo lekker is in heel veel bak- en ontbijtrecepten, kan het bedrag dat je hier jaarlijks voor neertelt behoorlijk oplopen.
Op de foto’s heb ik een literfles Absolut Vodka gebruikt a € 19.99 euro van de slijter. En daarbij 5x 3 vanille stokjes A-kwaliteit Bourbon vanillestokjes uit Madagaskar – besteld bij de Notenshop (a € 6,95). De totaalprijs komt daarmee op € 54.74 euro. Dat is wel een verschil met een literfles kant-en-klare vanille extract van goede kwaliteit die ongeveer €133,99 kost. Het kan echter nog goedkoper uitkomen als je meer vanille stokjes in een keer koopt. Zeker als je ook regelmatig recepten maakt waar je het vanille merg voor gebruikt (denk aan banketbakkersroom of creme brulee) pakt zo’n ‘bulk order’ zeer voordelig uit.
In de grotere supermarkten kun je vanille extract inmiddels in een klein flesje kopen. Nielsen-Massey vind ik een goed merk en die kost momenteel € 4.55 voor 35 ml vanille extract (let op! dat is slechts 7 theelepels). Ga je voor de Madagascar vanille variant van dit merk dan kost dit je € 11.95 euro voor 60 ml (4 eetlepels). Velen gaan echter vaak voor de goedkopere varianten vanille aroma of vanille essence van bijv. Dr.Oetker. Deze kost namelijk slechts € 1.25 voor 38 ml vanille aroma. Behalve de prijs is HET grote verschil dat vanille extract maken een natuurlijk product is van echte vanille peulen en alcohol. Vanille essence of aroma bevat vaak niet eens echte vanille, maar is een kunstmatig product. Ik ben er zelf dus geen voorstander van, maar je kunt in recepten de vanille extract 1 op 1 vervangen door vanille essence of vanille aroma.
Naast zelf vanille extract maken, is het ook heel handig om zelf thuis vanille suiker te maken. Ik heb een grote jampot gevuld met gewone fijne suiker. Elke keer als ik een vanille stokje gebruikt heb – lees uitgeschraapt – voor een recept, dan steek ik het stokje in de suiker. Als je dit regelmatig doet geeft de peul al heel veel vanille af aan de suiker. Af en toe schraap ik ook een vanille peultje uit en stop het merg erbij in de pot, daarna even de pot goed schudden om te verdelen. Je kunt je vanille extract in recepten tevens ook vervangen door een dubbele hoeveelheid vanille suiker. Dus 1 tl. vanille extract wordt vervangen door 2 tl. vanille suiker.
En als je dan een flinke batch vanille extract hebt gemaakt, dan kun je deze (rijkelijk) gaan toevoegen aan je recepten. Met name bij ontbijtrecepten zoals pancakes, wafels en baked oats vind ik dit de ideale smaakmaker. Door de vanille mis je vaak niet eens de suiker die bij deze gerechten juist vaak ontbreekt. Uiteraard mag vanille ook niet ontbreken in je favoriete koekjes recepten, maar ook in verrukkelijke cakes en natuurlijk de lekkerste taart recepten! Enjoy!
De vuistregel is: gebruik 1.5 vanille stokjes van goede kwaliteit per 100 ml vodka. Heb je een fles vodka van 70 cl dan heb je dus 10,5 stokjes benodigd. En voor een literfles vodka gebruik je 15 vanille stokjes. Let op! Als je stokjes van mindere kwaliteit gebruikt kan het zijn dat je 2 of zelfs 3 stuks nodig hebt per 100 ml vodka, dit omdat er simpelweg minder smaak wordt afgegeven. Zoek dus het liefst naar stokjes met benaming ‘Bourbon’ en afkomstig uit ‘Madagaskar’.
Extra:
Groetjes, Betty
Mocht je een grote hoeveelheid vanille extract maken is het handig om ook een extra klein flesje te vullen dat je binnen handbereik neer zet. Als je veel stokjes in de fles steekt past ook vaak niet alle vodka er in. Maar daarnaast is het ook makkelijker om steeds een lepeltje af te meten uit een klein flesje in plaats van steeds uit een grote literfles.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf vanille extract maken.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…