Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s. En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 6 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit recept voor pizza bodems.
Je hoeft niet van Italiaanse afkomst te zijn, of Mario te heten, om zelf de beste pizza’s in elkaar te draaien. Met een beetje liefde en geduld kom je al een heel eind. En een goede keukenmixer met deeghaken of broodbakmachine scheelt ook heel veel kneedwerk bij het zelf pizzadeeg maken. Het principe van een pizza is natuurlijk geweldig: een krokant gebakken deeglap, met daarop kaas en elke soort topping die jij je maar kunt wensen. Ideaal om restjes groente of vlees op te maken en zo is er voor iedereen wel een favoriete pizza te bedenken.
De afgelopen jaren ben ik voor jullie aan het experimenteren geslagen, om zo dé ideale pizza bodem te vinden. Want je kunt namelijk zelf pizzadeeg maken met bijvoorbeeld: tarwebloem (ook wel type “0”) of het nog fijner gemalen patentbloem (ook wel type “00”) of een pak witte broodmix. Let er bij een kant-en-klare mix alleen goed op of hier niet reeds zout aan is toegevoegd! Maar onderstaand pizzadeeg recept is toch wel mijn favoriet en ook prima te volgen met een kant-en-klare pizza mix. Het geeft zo’n heerlijk soepel deeg dat uitermate ‘dun’ uitrekt. Verwacht dus ook een pizza met dunne, krokante bodem. Maar laat altijd de rand iets boller en onbedekt van saus, want dan wordt die echt lekker dik en is nog lekker zacht. Ga je liever voor pizzadeeg met extra groenten er in verwerkt? Dan kan ik je dit homemade pizzadeeg a la Magioni zeker aanbevelen. Maar ook tijdens een low carb of keto dieet kun je lekker blijven smullen van pizza’s! Maak in dat geval eens een bloemkoolpizza klaar!
De echte liefhebbers raad ik ook aan te investeren in pizzabakplaten (metalen ronde bakplaat, met gaten in de bodem) of een pizzasteen. Helemaal geweldig is een echte pizza oven natuurlijk of zelfs een porseleinen ‘Egg’ barbecue. Die kunnen echt tot 500 graden verwarmd worden waardoor je pizza supersnel gaar en nog krokanter en nóg lekkerder van smaak wordt. In onze conventionele heteluchtoven gebruik ik deze pizza bakplaten van Betsies Kookwinkel in Utrecht, maar ze zijn ook te krijgen bij o.a. de Bijenkorf, Cook&Co en Dille&Kamille. Zo wordt zelf pizzadeeg maken nog makkelijker! En als je dan eenmaal lekker bezig bent met zelf pizza’s maken, check dan deze pizza recepten voor nog meer inspiratie en toppings!
Heb je deze al in huis?
Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s. En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 6 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit basisrecept voor homemade pizza bodems. Met onderstaande recept kun je 1 grote plaatpizza maken. Of verdeel het deeg in 2 -3 stukken en maak er kleinere ronde pizza’s van!
Extra:
Buon appetito!
Groetjes, Betty
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken. Maar persoonlijk vind ik een mix met fijne maismeel (semolina) het allerlekkerst voor homemade pizzadeeg. Vervang dan 400 gram bloem door een mix van bijvoorbeeld 350 gram bloem + 50 gram (fijne) maismeel. Dit geeft tevens een mooie gele kleur aan je pizzadeeg bodem!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit basisrecept voo zelf pizzadeeg maken! Have fun!
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Heerlijke pizzabodem!
Alleen zelf bak ik de pizza's zo'n 5 minuten langer, maar dan is persoonlijk. Heel erg bedankt voor dit recept. Hele mooie site trouwens!
Hi Jeffrey,
dank je wel! En inderdaad: geniet er van zoals jij het lekker(der) vindt!
Eet smakelijk!
Beste pizzabodem OOIT. Niet te melig, niet te zacht, precies goed.
Bedankt voor je compliment :-)
Fijn recept dat ik al meerdere keren gebruikt heb. Ik laat hem wel langer rijzen.
Goed om te horen! Thanks Belinda :-)
gday
voor hoeveel pizzas is deze deeg
ik moet er 50 maken
thx
Hi Jimmy,
wij gebruiken het recept voor 2 grote maaltijd pizza's.
Maar je kunt er ook gerust 4 kleinere pizza's van maken, bijv. voor de lunch of iets dergelijks.
succes met pizza bakken!
Ga hem straks voor het eerst zelf maken voor valentijnsdag! (natuurlijk dan wel in hartvorm).
M'n vriend vind zelf een pizza beleggen altijd leuker en lekkerder om te doen.
Zijn er nog tips voor een beginner? :)
Hi Maureen,
rol het deeg zo dun mogelijk uit en niett teveel saus gebruiken! De vorm blijft er dan ook beter in zitten namelijk!
Heel veel plezier en maak er mooie valentijnsdag van!
Groetjes, Betty