Events

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd! Een nationale feestdag in Amerika en Canada, waarbij familie en samen eten centraal staat. Maar ook in Nederland wordt deze feestdag steeds populairder, al is het al om de vele aanbiedingen rond Black Friday en Cyber Monday. Maar wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Wat is Thanksgiving Day?

Vertaald vanuit het Engels is Thanksgiving Day letterlijk een ‘Dank zeggening dag’. Vrij vertaald is dit een dag om hardop uit spreken waar je dankbaar voor bent. Van origine is het veelal een dankbetuiging aan bijvoorbeeld God, voor onder andere een goede oogst, voorspoed, je familie, geluk en nog meer goede dingen.

Wanneer wordt Thanksgiving gevierd?

Thanksgiving wordt dus ook gevierd aan het einde van de oogsttijden. In de Verenigde Staten is dat op de vierde donderdag in november, dit jaar dus op 27 november 2025. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd, oftewel afgelopen 13 Oktober 2025. In Nederland bestaat bijvoorbeeld dan weer Dankdag voor Gewas en Arbeid, deze wordt op de eerste woensdag van November gehouden en was dus op 5 november 2025.



Zo vier je Thanksgvinging Day

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en iedereen doet zijn best om hierbij aanwezig te zijn. Men doorkruist er gerust het land voor om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat in de Verenigde Staten Thanksgiving Day op een donderdag valt, nemen of krijgen veel werknemers ook de vrijdag erna vrij (brugdag). Zo wordt er een Thanksgiving weekend van maar liefst 4 dagen van gemaakt en dat is toch heerlijk in een land waar je al niet veel vakantiedagen verkrijgt.

Kalkoenen & Thanksgiving

Bij de familie reünies tijdens Thanksgiving staat samen eten natuurlijk centraal. Veelal wordt er een kalkoen gegeten op deze dag. Het Thanksgiving feest werd namelijk gesticht in 1621 door een grote groep Europeanen die zich settelden in Massachusets (V.S.). Zij namen ook kalkoenen mee vanuit Europa en met het overvloed aan vlees konden vele monden gevoed worden. Het beest is daarom ook altijd enorm populair gebleven bij grote familie aangelegenheden. Inmiddels verleent de president van de VS elk jaar gratie aan een kalkoen: deze wordt dan niet opgegeten. Een bijzondere ‘Thanks giving‘ voor de kalkoenen ook dus.


Typische recepten voor Thanksgiving zijn:

natuurlijk mogen deze op en top Amerikaanse gerechten niet ontbreken tijdens het grote Thanksgiving Dinner:

Vaak is er nog behoorlijk wat gebraden kalkoen over na het vieren van Thanksgiving. Pluk alle restjes vlees van de botten en bewaar dit gerust nog een paar dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Tip van Betty: Maak daar deze tosti met gebraden kalkoen als lunchgerecht van. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook deze snelle wraps met kalkoen en cranberry van maken. Eet smakelijk!



Wat zijn dan Black Friday en Cyber Monday?

Veel Amerikanen hebben de dag na Thanksgiving Thursday dus vrij en gebruiken hem dan ook lekker te gaan shoppen. Dat is wel gebleken uit de Retail verkoopcijfers de afgelopen decennia’s, want die pieken enorm op deze zogeheten Black Friday. Met kerst alweer bijna voor de deur vliegen de kerstaankopen op deze dag de deur uit en inmiddels wordt er handig op in gespeeld met Black Friday sales met hoge kortingen om men nog meer te laten kopen. Aansluitend op de eerstvolgende maandag na Thanksgiving pikken de webshops ook een graantje mee door nog eens korting bovenop de Black Friday deals te verlenen. Op deze Cyber Monday draaien veel computers overuren om nog meer te kunnen kopen (dan je waarschijnlijk nodig hebt).


Zijn jullie zelf al bekend met Thanksgiving Day? Of wordt deze ook bij jou thuis gevierd? Deel het met ons in de comments hieronder. Ben ook benieuwd of er nog meer mensen in de startblokken staan om op dit weekend een Black Friday of zelfs Cyber Monday deal te gaan scoren! Hoe dan ook, maak er een mooi Thanksgiving Day en weekend van!

Groetjes, Betty


Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Witlof stamppot met piccalilly

Deze verfrissende witlof stamppot met piccalilly is een overheerlijke winterse maaltijd. Met frisse stukjes appel…

3 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

7 dagen ago

Loempias met champignons en kaas

Op deze Meatless Monday maakte ik loempia's gevuld met champignons, kaas en cashewnoten. Een heerlijk…

1 week ago

Babi Pangang – uit het Smaakmenutie Kookboek

Als er een gerecht is dat wij allemaal wel kennen van de 'afhaalchinees' dan is…

2 weken ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

2 weken ago

Vegan rode bietencurry

Het is weer een Meatless Monday en daar past deze romige, vegan rode bietencurry met…

2 weken ago