Het is weer een #MeatlessMonday en deze vegetarische plaattaart is er eentje die je wilt proeven. Deze Pissaladière met prei en olijven is een heerlijk alternatief op de bekende Franse uientaart en uitermate geschikt voor een borrel of als voorgerecht. Je zet het recept echt binnen een paar minuten al in de oven en je blijft er heerlijk van knabbelen. Wie lust er wel een stukje?

Wat is een vegetarische pissaladière?

Laatst deelde ik al het klassieke recept voor de befaamde Franse uientaart maken die Pissaladière wordt genoemd. Het is een verrukkelijke combinatie van zoete gekarameliseerde uien en zoute anjovis! Maar daar kreeg ik meteen de wedervraag op: wat doe je als je geen anjovis lust? Nou dan maak je gewoon deze makkelijke vegetarische Pissaladière met prei en olijven klaar. Die proeft nog steeds alsof die rechtstreeks uit de Provence streek komt. Tip: probeer ook eens deze versie met courgette en feta.

Nog meer recepten voor plaattaart maken.

Nu is deze Pissaladière met prei en olijven een heerlijke plaattaart om van te genieten. En van dit kaliber hebben wij er nog een aantal van online staan. Maak bijvoorbeeld ook eens deze plaattaart met asperges, tomaat en ricotta kaas. Misschien vind je deze vierkazen quiche met port ook wel wat om uit te proberen. Of ga voor zelf een dunne en krokante flammkuchen maken met spekreepjes en uien. Ook lekker is deze versie met rode bieten en geitenkaas. Dit zijn stuk voor stuk heerlijke gerechten om samen te delen en doen het heel goed tijdens een zonnige voorjaarsborrel! Eet smakelijk!


Print

Pissaladière met prei en olijven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk vegetarisch alternatief voor de franse uientaart, maar dan zonder anjovis! Deze Pissaladière met prei en olijven tappenade zet je in een handomdraai op tafel!

Ingredients

Scale
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (ca 270 gram)
  • 1 ei, losgeklutst
  • 100 gram olijventappenade zwarte olijf (potje)
  • 1 kleine prei
  • 1 tl. gedroogde tijmblaadjes
  • peper & zout
  • honing, naar wens

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en plaats met bakpapier op een bakplaat.
  2. Snijd met een mesje het deeg in, zo’n 1,5 cm van de rand. Kwast deze in met het losgeklopte ei. Deze rand komt tijdens het bakken mooi omhoog.
  3. Smeer het binnenvak dan weer in met de zwarte olijven tappenade. Probeer hierbij dus echt de buitenrand te mijden.
  4. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel goed uit (ivm zand) onder de kraan. Snijd de prei vervolgens in dunne halve ringen. Verspreid deze over het bladerdeeg, maar zorg dat je binnen de rand van het deeg blijft. Bestrooi met de tijm en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de vegetarische pissaladiere met prei en olijven gedurende 30 minuten gaar.
  6. Haal uit de oven en lepel er naar wens een beetje honing overheen voor het ‘zoetje’. Snijd de pissaladiere in stukken en serveer lauwwarm of afgekoeld.

Eet smakelijk!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Pissaladière met prei en olijven wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago