Het is vandaag WORLD Peanut butter Day! Oftewel 1 dag in het jaar staat volledig in het teken van recepten met pindakaas! En voor de veganisten onder jullie: afgelopen week maakte ik met toeval deze vegan pindakaas koekjes met appel en die gaan jullie ook heel lekker vinden!

‘Chewy’ vegan pindakaas koekjes met appel

Pindakaas is echt mijn ‘hartige’ guilty pleasure. Het liefst snack ik het zo rechtstreeks van de lepel af hoor! Maar ik maak er ook regelmatige heerlijke recepten met pindakaas mee! Afgelopen week had ik trek in koekjes, maar bij gebrek aan eieren, week ik uit naar pindakaas als basis. Het geeft een heerlijke textuur en ‘vettigheid’ aan veelal drogere vegan koeken. Het resultaat zijn deze verrukkelijke vegan pindakaas koekjes met appel en speltmeel. De buitenkant is een beetje bros maar van binnen zijn ze nog lekker ‘chewy‘ en dat is precies wat je wilt hebben bij een pindakaaskoekje. En deze koeken worden gezoet met appelmoes en stukjes appel bovenop. Zo’n mooie lichtzoete tegenhanger voor die hartige pindakaas. Oh ik hoop dat jullie er net zo fan van zullen worden als wij thuis!

Nog meer lekkere vegan bakrecepten

Wist je dat je op deze site nog meer lekkere vegan bakrecepten kunt terugvinden? Niet alleen deze vegan pindakaas koekjes zijn om van te genieten, maar maak ook eens een vegan bananabread om van te smullen! Je kunt ook een vegan appeltaartje met kokosroom maken. En wat dacht je van een vegan millionaires shortbread met dadel karamel? Oeh la la! Maar daarnaast zijn deze vegan Lemon cake balls met cashewnoten ook puur genieten en lekker fris van smaak! Geniet er heerlijk van!


Print

Recept: Vegan Pindakaas koekjes met appel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is vandaag WORLD Peanut butter Day! En voor de veganisten onder jullie het ik een heerlijk recept voor ‘chewy’ vegan pindakaas koekjes met appel, speltmeel en amandelmeel. Deze koekjes zijn zo’n lekker tussendoortje!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gr gladde pindakaas
  • snufje zout *
  • 100 gr appelmoes
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr speltmeel
  • 50 gr amandelmeel
  • 0.5 tl bakpoeder
  • 30 gr zonnebloemolie
  • 1 kleine appel
  • snufje kaneel

(* voeg alleen zout toe als je pindakaas ongezouten is en voor 100% uit pinda’s bestaat.

Extra:

  • Keukenmixer met bischopsspatel (voor koekjesdeeg)
  • IJsscoop

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Stop alle ingrediënten, behalve de appel en kaneel, in de keukenmixer en klop op middelmatige snelheid tot een egaal koekjes deeg.
  3. Gebruik een ijsscoop om een volle scoop beslag op te scheppen. Druk een beetje aan in je handpalm en knijp het bolletje koekjesdeeg los op de bakplaat. Je kunt totaal 6 koeken maken, dus leg ze goed verspreid van elkaar neer.
  4. Schil het appeltje, verwijder de klokhuis en snijd vervolgens de appel in kleine blokjes. Verdeel en druk deze zachtjes op de bovenkant van de bolletjes koekdeeg. Bestrooi elk met een snufje kaneel.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 10 minuten voor. Haal daarna uit de oven, druk de pindakaas koekjes in het midden plat (max 2 cm dikte) met behulp van een houten pollepel. Schuif daarna de plaat weer terug in de oven en bak de koeken 4 minuten af.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en laat de pindakaas koekjes gedurende 10 minuten koelen op de bakplaat (voor een lekkere zachte chewy binnenkant). Verplaats ze daarna voorzichtig met een spatel naar een rooster en laat hier volledig afkoelen. (dan wordt de buitenkant wat krokanter).

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip 1: het ongebakken koekjesdeeg is prima in te vriezen. Je kunt bijvoorbeeld 2 scoops bakken en de rest luchtdicht in folie wikkelen en max 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat op het aanrecht ontdooien voor gebruik. 

Bewaartip 2: reeds afgebakken koeken kun je het beste in een afgesloten trommel op het aanrecht bewaren. Max 3 dagen.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan pindakaas koekjes wilt gaat maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago