De Turkse Herderssalade – genaamd Çoban Salatasi – is de meest bekende salade of bijgerecht uit het voormalige Ottomaanse rijk. Niet alleen in Turkije, maar ook in de landen er omheen kom je dit bijgerecht op menig menukaarten tegen. Met tomaten en komkommer in de basis, is dit een salade die iedereen kan maken en die vrijwel overal bij past!
De altijd populaire en meest makkelijke Turkse salade om als bijgerecht te maken is Çoban Salatasi. In elk Turks restaurant staat deze Turkse Herderssalade op de kaart en hij wordt in vrijwel ieder Turks huishouden gemaakt. Maar je komt hem ook gerust tegen in Egypte, Israel, Griekenland en het voormalige Joegoslavië. Soms met een kleine twist, andere kruiden of azijn, maar de basis is vrijwel altijd: tomaten, komkommer, Turkse pepers, flinterdunne uien, peterselie en zwarte olijven. Deze salade is makkelijk, goedkoop en heerlijk gezond!
Maar naast deze Turkse Herderssalade vindt je nog meer heerlijke recepten uit de Turkse keuken terug op deze website. Zowel in het voormalig Joegoslavië als ook Turkije eet men regelmatig Börek – een gevulde hartige deegrol met bijvoorbeeld kaas, met aardappels of zelfs met vlees. Hier serveer je de Çoban Salatasi overigens ook bij en is een mooie aanvulling in groente als bijgerecht. Ook lekker: maak zelf lavash platbrood en serveer hier uitgehangen yoghurt, stukken Turkse kaas en een pittige peper pasta bij. Lekker dippen. En dan sluit je de maaltijd vanzelfsprekend af met een lekkere zoete baklava met pistachenoten en Turkse koffie of thee. Geniet er van!
De Turkse Herderssalade – genaamd Coban Salatasi) is misschien wel de bekendste salade uit het voormalige Ottomaanse rijk. Met tomaten, komkommer, Turkse pepers, flinterdunne uien, peterselie en zwarte olijven. Op de pepers na misschien allemaal ingrediënten die ook zelfs elke Nederlander wel in huis heeft.
(* je kunt ook 200 – 250 gram cherrytomaten gebruiken)
Afiyet Olsun! (= eet smakelijk!)
Maak er gerust een grotere salade van of voeg meer groenten toe als je dat wilt. Denk aan in stukken gescheurde sla, radijsjes in plakken, blokjes paprika en meer. Ieder Turks gezin heeft wel een eigen favoriete combinatie. Gebruik eens citroensap in plaats van azijn. Maar daarnaast kun je ook munt en dille toevoegen in plaats van enkel peterselie.
Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je het recept van deze Turkse Herderssalade – ook wel Çoban Salatasi – wilt gaan maken.
De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…
Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…
De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…
Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…
Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…
Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…