(Sponsored) – Dit jaar serveer ik een tiramisu met bosvruchten als kerstdessert! Dit decadente toetje is de ideale afsluiter van elke maaltijd en is heel handig, een dag van tevoren, voor te bereiden voor een grote groep mensen.

Oud-Hollands kerstdessert

Deze speciale kerst tiramisu zonder koffie, wordt op smaak gebracht met oud-Hollandse ‘krentjebrij’ en bevat lekker veel vers fruit! En die prachtige rode bessen staan perfect op tafel tijdens kerst! hebben jullie wel eens krentjebrij gegeten?

Bessola krentjebrij

Bessola krentjebrij wordt gemaakt naar Oud-Hollands recept met bessensap, krenten, rozijnen, bessen en gort (gierst). Je kunt het rechtstreeks uit het pak drinken of oplepelen. Maar Bessola is ook uitermate geschikt als extra smaakmaker over je yoghurt & muesli, door smoothies, over ijs, pannenkoeken en door de havermoutpap. Je kunt Bessola dus zowel warm als koud eten. En de verpakking is ongeopend ook lang houdbaar. Je vindt Bessola dan ook in het lang houdbare melk schap in de supermarkt. Speciaal voor de aankomende feestdagen kun je deze ‘krentjebrij’ ook een beetje inkoken en als saus over je vlees of kip serveren. Maar speciaal voor Kerst ging ik ermee aan de slag voor een heerlijk kerst dessert!

Tiramisu met bosvruchten en krentjebrij

Tijdens de feestdagen pakken we natuurlijk maar al te graag luxe uit en tiramisu komt dan ook geregeld voorbij als kerst dessert in Huize Betty. En door de jaren heen heb ik al verschillende soorten en varianten op tafel gezet. Dit jaar wilde ik eens een frisse tiramisu met fruit maken. Gewoon even wat anders als anders zeg maar. En omdat ik dus Bessola Krentjebrij tegenkwam, bedacht ik deze tiramisu met bosvruchten en Oud-Hollandse brij. Het bessensap is namelijk ideaal om de lange vingers in te weken, in plaats van koffie. En de bessen, krenten en gort geeft net even wat meer bite en smaak aan deze tiramisu met bosvruchten.  Ga jij hem ook met kerst maken?


Print

Recep: Tiramisu met bosvruchten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Deze tiramisu met bosvruchten is heerlijk fris door de hoeveelheid fruit die er in zit. Gebruik Bessola in plaats van koffie om de lange vingers in te dopen en je hebt een heerlijke kindvriendelijke tiramisu om het kerstdiner mee af te sluiten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Total Time: 4 hours 20 minutes
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: nagerechten
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 200 ml slagroom,
  • 3 grote eierdooiers (L),
  • 90 gram suiker,
  • 250 gram mascarpone,
  • 1 pak lange vingers (a 175 gram),
  • 500 ml Bessola Krentjebrij,
  • 300 gram bosvruchten, bijv: aalbessen, bramen, frambozen.
  • 3 eetlepels amandelschaafsel.

Extra:

  • (staande) mixer,
  • kleine ovenschaal,
  • koelkast.

Instructions

  1. Klop als eerste de slagroom stijf met behulp van de mixer. Bewaar in een separate kom, afgedekt, in de koelkast.
  2. Vervolgens klop je de eierdooiers dik en luchtig met de suiker. Dit duurt ongeveer 5 minuten.Voeg vervolgens lepel voor lepel de mascarpone toe en blijf mixen tot je geen klontjes meer ziet.
  3. Haal de slagroom uit de koelkast en spatel dit luchtig door het mascarpone mengsel.
  4. Verdeel de lange vingers over 2 porties. Doop de helft in de  Bessola en lag daarna naast elkaar in de schaal.  Lepel hier een paar extra eetlepels van de Bessola Krentjebrij overheen. Verdeel er vervolgend een handje bosvruchten overheen. Lepel er vervolgens de helft van het mascarpone mengsel overheen.
  5. Bouw nu de 2e tiramisu laag met de andere helft van de lange vingers en lepel hier de rest van de Bessola Krentjebrij overheen. Vervolgens weer een handje bosvruchten en de rest van het mascarponemengsel. Dek de schaal af met folie en laat minstens 4 uur (maar het liefst de hele nacht) opstijven in de koelkast.
  6. Voor het serveren verwijder je de folie en garneer de Tiramisu met bosvruchten die je nog over hebt. Kleur de amandelschaafsel lichtbruin in een koekenpan (zonder vet) en strooi dit over de schaal. Serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Dit artikel betreft een samenwerking met Bessola. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Alles wordt lekker onder een witte laag mascarpone/slagroom hmmm, bessola ken ik niet misschien komt daar nu verandering in.Ik maakte voor een aantal jaren een schwarzwalder kirch trifle, en eigenlijk willen ze die ook nu.
    Gaat lastig kiezen worden, zie zoveel lekkere recepten voorbij komen.

    • Ja erg he, met al dit lekkers hebben we gewoon een kerstmaand nodig, in plaats van 2 dagen :-)

  • Oh, wat ziet dat er lekker uit.
    Heb het recept genoteerd in mijn kookboekje.
    Ga ik één dezer dagen uitproberen.
    Het water loopt mij al om de mond.

  • Hi, ik wil dit nagerecht maken voor kerst. Is dit voldoende voor 9 personen? 5 kids/4 volwassenen?
    Doe er voor de zekerheid een bolletje ijs bij.

    • Hi Baukje, ik denk dat je het gerust voor zoveel personen kunt verdelen hoor. Zeker met wat ijs erbij. Heel veel plezier in ieder geval

  • Ik heb het dessert gemaakt een week voor kerst, om te kijken of het een geschikt toetje is voor kerst.

    We hebben het recept een klein beetje aangepast, namelijk een stuk minder Bessola gebruikt. Alle langevingers er ingedoopt en daarna twee of drie eetlepels Bessola erover heen gedaan per laag.

    Verder in plaats van verschillende soorten bosvruchten alleen frambozen gebruikt.

    Het eind resultaat was echt geweldig. De smaak was echt top en de mensen die geproefd hebben waren erg enthousiast.

    Echt een leuk dessert om te maken, omdat het eens wat anders is dan anders.
    We waren erg bang dat we de Bessola niet lekker zouden vinden, maar deze kwam juist erg goed tot zijn recht.

    Al met al een echte aanrader!

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago