Bijgerechten

Spruitjes met beurre noisette

Ben je op zoek naar een bijgerecht met spruiten in de hoofdrol? Tijdens de feestdagen zijn deze spruitjes met beurre noisette een favoriet! De Franse ‘bruine botersaus’ hoort eigenlijk een ere vermelding te krijgen maar het smaak zo fantastisch lekker met de kleine groene kooltjes.

Wat is ‘Beurre Noisette’?

Beurre Noisette is letterlijk vertaald ‘noten boter’. Je verwarmt voor deze klassieke saus een portie roomboter, net zo lang tot de melk bestanddelen bezinken en bruin beginnen te kleuren. Dat is het moment dat er namelijk een heerlijke ‘hazelnoten’ geur vrijkomt en die is perfect voor bij winterse groenten en vis recepten! Ik combineer deze gebruinde boter dan ook heerlijk met spruitjes om er een luxe kerst bijgerecht van te maken. Heb jij wel eens ‘beurre noisette‘ gemaakt?

Nog meer recepten met spruitjes

Spruitjes zijn een echter wintergroente en wij zijn er dol op! Je vind dan ook nog meer recepten met spruitjes terug op de website. Dat wordt dus niet alleen lekker genieten van deze spruitjes met beurre noisette saus, maar ook een geroosterde spruitjes salade met zoete aardappel. En wat dacht je van deze spruitjes soep met kastanje champigons? Daarnaast maakte onze Nanda ook een gnocchischotel met spruitjes om van te genieten. Maar kan ik jullie dit recept voor geroosterde spruitjes met citroen en kaas ook zeker niet onthouden. Geniet dus heerlijk van spruiten!


Print

Recept: Spruitjes met beurre noisette

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een bijgerecht met spruiten in de hoofdrol. Tijdens de feestdagen zijn deze spruitjes met beurre noisette een favoriet! De Franse ‘bruine botersaus’ hoort eigenlijk een ere vermelding te krijgen maar het smaak zo fantastisch lekker met de kleine groene kooltjes.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 100 gram hazelnoten
  • 800 gram spruitjes, schoongemaakt
  • 4 el zonnebloemolie
  • 75 gram roomboter, in blokjes gesneden
  • 3 kleine sjalotten, in dunne halve ringen
  • 1 el venkelzaad
  • 100 ml appelsap
  • peper & zout

Instructions

  1. Verwarm een hapjespan zonder olie of boter op middelmatig vuur en rooster hierin de hazelnoten tot ze licht gebruind zijn. Schep de noten uit de pan en laat afkoelen.
  2. Verwarm de olie in de hapjespan en bak hierin de spruitjes op middelhoog vuur gedurende 10 minuten. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
  3. Nu ga je de beurre noisette maken: Zet tevens klein (steel)pannetje op het vuur en plaats hier de roomboter in. Smelt de boter gelijkmatig op laag vuur en blijf daarna verwarmen. Er zullen zich eerst belletjes gaan vormen  en daarna gaat het schuimen maar blijf rustig doorroeren. De melkbestandelen uit de boter zullen gaan bezinken en roodbruin gaan kleuren. De boter krijgt voor de rest een amberkleur en zodra je de heerlijke hazelnoten geur bereikt haal je het pannetje van het vuur.
  4. Voeg de sjalotten en venkelzaad bij de spruitjes en bak een 2 minuten mee. Blus af met het appelsap en schenk daarna de beurre noisette en hazelnoten over de spruitjes. Bak dit ook 2 minuten mee en breng daarna de spruitjes op smaak met zout & peper.

Eet smakelijkj! Groetjes, Betty


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor spruitjes met beurre noisette wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago